Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sorki ,ze post pod postem,ale nie mogłam juz edytować .Zastanawiam się tylko ilu z Was [mowa o małych "wyrobnikach"] posiada taki sprzęt ,dzięki któremu nie musi mieć już szczęścia bo cyferki pokażą co i jak...Moze napiszą Ci dzięki którym pehametr zmienił ich życie.

Oczywiście nie zmieni to faktu ,że wciąż rozważam zakup ,ale nie w kategoriach ,ze muszę go mieć -ot-przydałby się 

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-376411
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ja nie mam i sery wychodzą wiadomo że bez odpowiedniego PH zrobić korbacze jest trudno, raz wyjdzie raz nie, dlatego mając takie urządzenie można skrócić czas z 2 dni zakwaszania do 1 dnia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-376414
Udostępnij na innych stronach

Wiadomo,że lepiej by go mieć [dużo rzeczy by się przydało ,ale bez niektórych można się obejść] zwłaszcza ,że nie robi się tego dużo i często no i dla siebie.

Pojęcie Ph istnieje jakieś cienkie sto lat,a ludzie np piwa warzą lat tysiące....

I tak jak napisałam wyżej-może ma ktoś z Was ten sprzęt i podzieli się opinią o nim ,bo cena niby nie wygórowana .

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-376477
Udostępnij na innych stronach

Do Marcela-" No wygląda super. Już zamówiłem " [mowa o pehametrze ]

Czy masz już jakieś doświadczenia z tym sprzętem?

Mój winogronek jeszcze wisi ,ale taki jakiś kwaśnawy w tym roku i nie wiem,czy go przerobić na wino [z udziałem tego pehametru],czy może na sok??

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-377839
Udostępnij na innych stronach

Na razie skalibrowalem i mierze mleko przed i w czasie robienia sera ale naprawdę wykorzystam go przy mozzarelli. Pomiar trwa sekunde wiec jest ok.

Ważne -trzeba kupić koniecznie z preparatem do kalibracji i skalibrowac go dokładnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-378016
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś myślałam o czymś takim http://www.eurowin.pl/pl/p/Kwasomierz-do-wina/369, ale ten twój chyba lepszy.

Ta kalbracja nie jest jakaś specjalnie skomplikowana na tym sprzęcie?

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-378073
Udostępnij na innych stronach

Rozpuszczasz proszek w 250 ml wody o temp 25 stopni - ważne żeby dokładnie odmierzyć wodę i dokładnie sprawdzić temperaturę. Wkładasz miernik i śrubokrętem przekręcasz śrubę aby na wyświetlaczu pojawiła się odpowiednia wartość (te wartości masz podane na opakowaniu proszku do kalibracji - masz tam temperaturę wody oraz wartość jaką musisz ustawić na wyświetlaczu). Naprawdę banalnie proste.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-378089
Udostępnij na innych stronach

Nie wczytywałam się w opis tego sprzętu ale z twojego opisu wynika ,ze faktycznie proste .Rozumiem ,ze ten proszek jest gdzieś do dokupienia jak straci swoją ważność?

Głowę mam rozkłpotaną ,bo przede mną  kiszenie kapusty ,robienie buraczków [z 10kg] winogron dojrzał już do zrobienia wina  słod wietrzeje i zapasy piwa też [przede mną 4 warki] no i na dodatek dzisiaj zostałam obdarowana 12kg pigwowca....

A- cha -przypomniałam sobie ,ze na jutro zamówiłam śmietanę -na masełko i mleko na serek.

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-378118
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.