beatag Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 11 Października 2014 Sorki ,ze post pod postem,ale nie mogłam juz edytować .Zastanawiam się tylko ilu z Was [mowa o małych "wyrobnikach"] posiada taki sprzęt ,dzięki któremu nie musi mieć już szczęścia bo cyferki pokażą co i jak...Moze napiszą Ci dzięki którym pehametr zmienił ich życie.Oczywiście nie zmieni to faktu ,że wciąż rozważam zakup ,ale nie w kategoriach ,ze muszę go mieć -ot-przydałby się Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-376411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 11 Października 2014 Ja nie mam i sery wychodzą wiadomo że bez odpowiedniego PH zrobić korbacze jest trudno, raz wyjdzie raz nie, dlatego mając takie urządzenie można skrócić czas z 2 dni zakwaszania do 1 dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-376414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 11 Października 2014 Wiadomo,że lepiej by go mieć [dużo rzeczy by się przydało ,ale bez niektórych można się obejść] zwłaszcza ,że nie robi się tego dużo i często no i dla siebie.Pojęcie Ph istnieje jakieś cienkie sto lat,a ludzie np piwa warzą lat tysiące....I tak jak napisałam wyżej-może ma ktoś z Was ten sprzęt i podzieli się opinią o nim ,bo cena niby nie wygórowana . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-376477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Października 2014 Do Marcela-" No wygląda super. Już zamówiłem " [mowa o pehametrze ]Czy masz już jakieś doświadczenia z tym sprzętem?Mój winogronek jeszcze wisi ,ale taki jakiś kwaśnawy w tym roku i nie wiem,czy go przerobić na wino [z udziałem tego pehametru],czy może na sok?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-377839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Października 2014 Na razie skalibrowalem i mierze mleko przed i w czasie robienia sera ale naprawdę wykorzystam go przy mozzarelli. Pomiar trwa sekunde wiec jest ok.Ważne -trzeba kupić koniecznie z preparatem do kalibracji i skalibrowac go dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-378016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Kiedyś myślałam o czymś takim http://www.eurowin.pl/pl/p/Kwasomierz-do-wina/369, ale ten twój chyba lepszy.Ta kalbracja nie jest jakaś specjalnie skomplikowana na tym sprzęcie? Edytowane 20 Października 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-378073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Października 2014 Rozpuszczasz proszek w 250 ml wody o temp 25 stopni - ważne żeby dokładnie odmierzyć wodę i dokładnie sprawdzić temperaturę. Wkładasz miernik i śrubokrętem przekręcasz śrubę aby na wyświetlaczu pojawiła się odpowiednia wartość (te wartości masz podane na opakowaniu proszku do kalibracji - masz tam temperaturę wody oraz wartość jaką musisz ustawić na wyświetlaczu). Naprawdę banalnie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-378089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Nie wczytywałam się w opis tego sprzętu ale z twojego opisu wynika ,ze faktycznie proste .Rozumiem ,ze ten proszek jest gdzieś do dokupienia jak straci swoją ważność?Głowę mam rozkłpotaną ,bo przede mną kiszenie kapusty ,robienie buraczków [z 10kg] winogron dojrzał już do zrobienia wina słod wietrzeje i zapasy piwa też [przede mną 4 warki] no i na dodatek dzisiaj zostałam obdarowana 12kg pigwowca....A- cha -przypomniałam sobie ,ze na jutro zamówiłam śmietanę -na masełko i mleko na serek. Edytowane 20 Października 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-378118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Października 2014 Tak, kupisz bez problemu. Poza tym masz dwie saszetki a często tego nie trzeba robić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10468-ser-nie-trzyma-kszta%C5%82tu/page/3/#findComment-378137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.