jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Października 2014 wiesz może czym należy pisać na serze np.datę i czy ewentualnie naklejki samoprzylepne nie wchodzą w reakcję z serem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Października 2014 Wiem ze można w wosku wydrapac date. I tu moja wiedza sie.kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Października 2014 OK Jak pisałam w piątek robiłam ser do pózna w nocy ,ale powiem ci,ze też troszkę się rozeszły w szerz.Obciążam nieprofesjonalnie i chyba dlatego.serki w iliści 2 miały po zrobieniu i delikatnym prasowaniu w niedzielę około1.80.kg -1.70kg.Myślę,że to za duża waga ,zwarzywszy na to ,ze mleka było ok 22l Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Października 2014 Hej-Marcel -intryguje mnie ten twój serek z orzechami ,ale niestety liści orzecha już nie uświadczysz o tej porze...Czy poprawiają one znacząco smak tego sera?,bo alternatywnie chyba nie da się ich zastąpić?[czym??] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Liscie jeszcze są, teraz sprawdzałem. Na pewno ładnie chronia sam ser a czy dodają smaku ciężko powiedzieć bo orzechy w środku sera dominują. Ten przepis był jeszcze w wersji z liśćmi winorośli. Edytowane 21 Października 2014 przez Marcel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Października 2014 Ja tez poleciałam do dalszej sasiadki ,ale ogromny orzech -golusieńki .U siebie na działce mam winorośl i tu zachowały się jeszcze liście,to wypróbuję ,tylko,ze zanim dotrą do mnie te bakterie to pewnie liści już nie będzie.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Października 2014 Zaszczep mleko maślanką, też wyjdzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Października 2014 lepszy jogurt i to z najdalszą datą przydatności do spożycia (będzie silniejszy) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Października 2014 Mam maślankę po świeżo zrobionym masełku , wiejską śmietanę od baby, mogę kupić też jogurt bałkański.Zawsze się zastanawiam,co lepsze? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Października 2014 Mi chyba najbardziej smakuje z maślanki. Choć ostatnio używam już gotowych kultur bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Października 2014 I co ? widzisz znaczącą różnicę?Ja jakiś czas temu zakupiłam bakterie Choozit MM101LYO25CDU- dałam prawie 50zeta za nie i abstrahując że się przeterminowały to jakby tej różnicy znaczącej nie widziałam...[mówię o serach miękkich ,typu koryciński,bundz,feta]Sery typu korycińskie robię bez udziału żadnych kefirów,jogurtów itp [mleko kupuję świeże z rannego udoju i koło południa robię serki] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Października 2014 Przy miękkich serach nie zauważyłem a twardych jeszcze nie miałem okazji spróbować bo moje pierwsze egzemplarze dopiero dojrzewają.Kupiłem 4 rodzaje kultur w serowarze i testuję ale potrzeba dużo czasu nim będe umiał poznać róźnice Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 22 Października 2014 Tych choozit się nie opłaca kupować, bo są okropnie drogie. Lepiej skorzystać z oferty agrovisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) no więc tak; dla zabezpieczenia czedara na czas dojrzewania, pani ma dwa płócienne krążki (jeden na górę a drugi na dół, lub odwrotnie ) oraz płócienny pasek dla owinięcia boku sera. kawałki płótna smarowane są delikatnie krochmalem z mąki ziemniaczanej. Pierwsze idą krążki gora i dół, krążki są takiej wielkości, że zachodzą centymetr na bok, a pasek okalający ser ma długość około 1,5 raza obwodu i delikatnie zachodzi na krążki. tak że na finał cały ser jest szczelnie okryty. po okryciu ser ląduje na półcei leży tam minimum 3mc l Edytowane 22 Października 2014 przez mankotom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 22 Października 2014 bardzo ciekawe ,w/z z tym mam pytanie :czy ser w momencie owijania był już z obeschniętą skórką, krochmal był gęsty, materiał smarowany był z obu stron? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 22 Października 2014 ser był taki jak po wyjęciu z formy po prasowaniu czyli nie obeschniety, czas prasowania nie byl podany: mozna sprawdzić w Linczerskim, a krochmal jak krochmal ...raczej gęsty , a plotno smarowane z tej strony co przylega do sera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Października 2014 Mankoton a czy w programie były pokazane starsze leżakujące sery ,a jeżeli tak to jak wyglądał ten materiał,chodzi o kolor.przeprasz am ,zmieniłam Ci loging oostatnią literkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 23 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Października 2014 tez mnie to ciekawi. Bo na zdjęciach w necie tak sobie, no chyba że miałbym tylko takie sery. Swój miałem zawinięty ale odwinąłem bo pod płótnem widziałem zielonkawe ogniska pleśni i teraz dojrzewa po przemyciu już bez powłoki. Wczoraj zrobiłem tradycyjny cheddar, chadderowałem a później miliłem skrzep ale mimo wszystko ten pokryje polioctanem na próbę. Mam zakupione chyba 5 pojemniczków pasty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 24 Października 2014 ładnie wyglądał jak czedar, zresztą... prowadzący rozcina jeden egzemplarz na potrzeby gotowania, można zobaczyc co jest w środku, ja se tez chyba zrobie w sobotę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-378980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 24 Października 2014 zrób i pokaż fotorelację,chętnie pooglądamy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-379036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Października 2014 jozefa.farkowska@gmail.com odbierz prywatna wiadomosc, napisalam Tobie o serze Feta. W gornym prawym rogu masz znaczek koperty kliknij na niego i tam jest poczta. MArcel przepraszam, ze tutaj pisze, ale wiem, ze Jozefa czyta Twoj temat. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-379057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 28 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) No i popełniłem kolejne dwa cheddary wg przepisu Ricki Carroll, Poniżej krótka fotorelacja i przepis. 10 litrów mleka podgrzałem do 31 stopni i dodałem kultury bakterii MSE Po 45 minutach dodałem rozpuszczoną w 50 ml wody podpuszczkę 1:18000 w ilości 20 kropel Po ok 60 minutach pokroiłem skrzep na kostke ok 1/1 cm i rozpocząłem wolne podgrzewanie w kapieli wodnej do 38 stopni co jakiś czas mieszając ziarno. Odstawiłem na ok 30 minut do stężenia. Następnie mieszałem ziarno przez kolejne 20 minut. Przelałem skrzep na durszlak i zostawiłem masę na 15 minut. Następnym etapem było pokrojenie skrzepu w grube pasy, które ułożyłem w pustym garnku (wciąż w kąpieli wodnej ok 38 stopni). Pasy leżały tak przez 2 godziny i co 15 minut przekładałem je tak aby górny znalazł się na dole i odlewałem serwatke która się sączyła. Następna czynność to pokrojenie skrzepu w kostkę ok 1/1 cm, całość posoliłem 2 łyźkami nie jodowanej kamiennej soli i wymieszałem. Następnie odstawiłem na kilka minut i upchałem do formy. Całość prasowana 15 minut ciężarem 5 kg, następnie obróciłem delikatnie ser i prasowałem ciężarem 20 kg przez 12 godzin, kolejne obrócenie i prasowanie 25 kg przez 24 godziny. Po osuszeniu ok 3 - 4 dni ser powlekłem dwoma warstwami tetry zamoczonymi w krochmalu. Drugi ser robiłem identycznie z tych samych ilości mleka, poza dwoma zmianami:-skrzep po soleniu zmieliłem i dopiero dałem do formy (ser jest niższy przez to od poprzedniego).-po obsuszeniu pokryłem 2 warstwami żółtego polioctanu. Pozostaje teraz poczekać minimum 3 miesiące i porównać smaki Edytowane 28 Października 2014 przez Marcel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-379724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Października 2014 super ,pięknie,bardzo jestem ciekawa jak ser w pieluszce przetrwa? A jakie warunki mu zapewnisz ,oczywiście mam na myśli temp?.Mam prośbę ,czy mógłbyś pokazać całą prasę ,ponieważ jestem z moim M na etapie robienia takowej,oraz podania przybliżonych wymiarów.Pozdrawiamzwróć uwagę w jakim czasie powłoka mareriałowa wysuszy sie Dobrze by było abyś co jakiś czas zrobił fot,aby zobrazować cały okres leżakowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-379735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 28 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Października 2014 Mam w pomieszczeniu gospodarczym ok 8-10 stopni i w lodówce ok 12. Ale na razie będę poza lodówką. Co do prasy, proporcje jak na zdjęciu, deska dolna jest konieczna bo inaczej całość się przewracała więc konstrukcja nie jest idealna Przełożenie ciężaru 1/3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-379741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Października 2014 Po co stosujesz polioctan, nie jest on najlepszym wyjściem, lepiej dojrzewać na suchą skórkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10479-marcela-sery-z-serca-robione/page/2/#findComment-379754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.