gariwaldi Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Października 2014 Ponieważ zakończyłem budowę mojegi "kibelka" , przyszedl czas na naukę wedzenia. Chciałbym w sobotę wędzić kiełbasę krakowską parzoną z receptury zastępczej z 16-tki. Chciałbym też zrobić kiełbasę bez peklosoli do smażenia na patelni, do fasolki po bretońsku, grochówki itp. Pomyślałem że zrobię kiełbasę z przepisu na białą bo już ja robiłem i bardzo mi pasuje, tylko że tym razem ją uwędzę. Kiełbasy będę robił w piątek wieczorem a wędził w sobotę. I tu moje pytanie. Nie mam pomieszczenia chłodnego więc osadzanie muszę przeprowadzić w temp. pokojowej. Czy kiełbasy po zrobieniu trzymać w lodówce a osadzanie zrobić rano? Czy raczej osadzać po zrobieniu a potem na noc do lodówki? Jak długo osadzać w temp.20-22 st.C? Pozdrawiam. M. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Października 2014 Ja włożyłbym do lodówki, rano wyjmujesz temperatury trochę się wyrównają.Później rozpalasz wędzarnię - wygrzewasz ją i wsadzasz kiełbasy. Osuszasz do uzyskania suchej, pergaminowej skórki i dajesz dym. Nie dajesz wysokiej temperatury , tylko dym i wędzisz do uzyskania koloru. Później parzysz i masz gotowe wyroby .Trzymam kciuki Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-377156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 15 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Października 2014 Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli po zrobieniu do lodówki a osadzą się przed wędzeniem przy osuszaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-377159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Października 2014 Ja staram się robić tak, żeby w lodówce już sobie wisiały https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-rozne-wyroby/page-5 Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-377161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Października 2014 Czyli po zrobieniu do lodówki a osadzą się przed wędzeniem przy osuszaniu? Po nadzianiu w jelito kiełbasy już się osadzają i nie ma znaczenia czy wiszą, czy leżą w lodówce.Nadzianą kiełbasę przetrzymaj w lodówce do rana, a później rozwieś aby trochę obeschły i nabrały temperatury. Jeśli chodzi o wędzenie, to moim zdaniem nie czekaj aż skórka będzie pergaminowa, tylko jak już zacznie robić się sucha zacznij wędzić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-377168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 15 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Października 2014 Dzięki miro. Tak przy okazji nadziewarka kupiona u Ciebie to jeden z lepszych zakupów jakie dokonałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-377176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Października 2014 Jeśli chodzi o wędzenie, to moim zdaniem nie czekaj aż skórka będzie pergaminowa, tylko jak już zacznie robić się sucha zacznij wędzić. Miałem już 2 razy taką sytuację że Mój kolega przynosił kiełbasę która wisiała u niego w domu 2-3 godz po czym przynosił do wędzenia a moja była wyciągnięta z lodówki (całą noc leżała w misce), szedłem na ogródek rozwieszałem na kijach i wygrzewałem wędzarnie po czym wszystkie szły do wędzarni na osuszanie.Po osuszeniu około 30-40 min moja była właśnie sucha a od kolegi miała pergaminową skórkę po wędzeniu okazywało się że kolegi ma twardą skórę a Moja była normalna. Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-377177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Października 2014 Miałem już 2 razy taką sytuację że Mój kolega przynosił kiełbasę która wisiała u niego w domu 2-3 godz po czym przynosił do wędzenia a moja była wyciągnięta z lodówki (całą noc leżała w misce), szedłem na ogródek rozwieszałem na kijach i wygrzewałem wędzarnie po czym wszystkie szły do wędzarni na osuszanie.Po osuszeniu około 30-40 min moja była właśnie sucha a od kolegi miała pergaminową skórkę po wędzeniu okazywało się że kolegi ma twardą skórę a Moja była normalna. Dzięki za zainteresowanie. Zrobię tak jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-377197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Października 2014 Dzięki miro. Tak przy okazji nadziewarka kupiona u Ciebie to jeden z lepszych zakupów jakie dokonałem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-377200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Witam.Wczoraj zapeklowałem na sucho 4 kg mięsa na kabanosy. Zamierzałem je dzisiaj po południu mielić i osadzać a jutro wędzić. Wszystko mi się pozmieniało w planach i prawdopodobnie wędzenie będzie w niedzielę lub nawet w poniedziałek. Mięso jest tylko napeklowane. Jak je przechować, zeby wytrzymało? Zamierzałem je zmielić przyprawić i zostawić w lodówce do niedzieli. Druga opcja zmielenie przyprawienie pakowarka próżniowa i lodówka. Poradzcie, jak je przetrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-388987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Grudnia 2014 trzymałbym bez mielenia, raczej zamroził , rozmrażał powoli w lodówce nie mam doświadczenia z pakowaniem próżniowym niestety często jest tak ze zaplanujesz sobie niedziela w wyjdzie przyszły piątekmielenie z definicji bardziej "skaża" mięso (większa powierzchnia styku z powietrzem , rozprowadzenie drobnoustrojów po większej powierzchni ) Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-389059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Dzięki Maciekzbrzegu alle się zastanawiam czy można zamrozić już zasolone mięso? Z praktyki wędkarskiej.... Nigdy nie zamrażałem już nasolonej ryby.Hm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-389062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Grudnia 2014 tu działasz na zasadzie ze lubisz co masz albo co musisz lubića jak Ci pisałem a co będzie jeżeli niedziela również nie "wypali" i będzie np po Nowym Roku czego Ci nie życzęnie znam tematu pakowania próżniowego.Co do mrożenia mięso solone versus ryba , ryba jednak jest delikatniejsza Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-389067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.