Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ zakończyłem budowę mojegi "kibelka" , przyszedl czas na naukę wedzenia. Chciałbym w sobotę wędzić kiełbasę krakowską parzoną z receptury zastępczej z 16-tki. Chciałbym też zrobić kiełbasę bez peklosoli do smażenia na patelni, do fasolki po bretońsku, grochówki itp. Pomyślałem że zrobię kiełbasę z przepisu na białą bo już ja robiłem i bardzo mi pasuje, tylko że tym razem ją uwędzę. Kiełbasy będę robił w piątek wieczorem a wędził w sobotę. I tu moje pytanie. Nie mam pomieszczenia chłodnego więc osadzanie muszę przeprowadzić w temp. pokojowej. Czy kiełbasy po zrobieniu trzymać w lodówce a osadzanie zrobić rano? Czy raczej osadzać po zrobieniu a potem na noc do lodówki? Jak długo osadzać w temp.20-22 st.C? Pozdrawiam. M.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/
Udostępnij na innych stronach

Ja włożyłbym do lodówki, rano wyjmujesz    temperatury trochę się  wyrównają.

Później rozpalasz wędzarnię - wygrzewasz ją i wsadzasz kiełbasy. Osuszasz do uzyskania suchej, pergaminowej skórki i dajesz dym. Nie dajesz wysokiej temperatury , tylko dym i wędzisz do uzyskania  koloru. Później parzysz i masz gotowe wyroby .

Trzymam kciuki :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-377156
Udostępnij na innych stronach

Ja staram się robić tak, żeby w lodówce już sobie wisiały :)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-rozne-wyroby/page-5

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-377161
Udostępnij na innych stronach

Czyli po zrobieniu do lodówki a osadzą się przed wędzeniem przy osuszaniu?

 

Po nadzianiu w jelito kiełbasy już się osadzają i nie ma znaczenia czy wiszą, czy leżą w lodówce.

Nadzianą kiełbasę przetrzymaj w lodówce do rana, a później rozwieś aby trochę obeschły i nabrały temperatury.

 

Jeśli chodzi o wędzenie, to moim zdaniem nie czekaj aż skórka będzie pergaminowa, tylko  jak już zacznie robić się sucha zacznij wędzić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-377168
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli chodzi o wędzenie, to moim zdaniem nie czekaj aż skórka będzie pergaminowa, tylko  jak już zacznie robić się sucha zacznij wędzić.

Miałem już 2 razy taką sytuację że Mój kolega przynosił kiełbasę która wisiała u niego w domu 2-3 godz po czym przynosił do wędzenia a moja była wyciągnięta z lodówki (całą noc leżała w misce), szedłem na ogródek rozwieszałem na kijach i wygrzewałem wędzarnie po czym wszystkie szły do wędzarni na osuszanie.

Po osuszeniu około 30-40 min moja była właśnie sucha a od kolegi miała pergaminową skórkę po wędzeniu okazywało się że kolegi ma twardą skórę a Moja była normalna.

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-377177
Udostępnij na innych stronach

Miałem już 2 razy taką sytuację że Mój kolega przynosił kiełbasę która wisiała u niego w domu 2-3 godz po czym przynosił do wędzenia a moja była wyciągnięta z lodówki (całą noc leżała w misce), szedłem na ogródek rozwieszałem na kijach i wygrzewałem wędzarnie po czym wszystkie szły do wędzarni na osuszanie.

Po osuszeniu około 30-40 min moja była właśnie sucha a od kolegi miała pergaminową skórkę po wędzeniu okazywało się że kolegi ma twardą skórę a Moja była normalna.

 

Dzięki za zainteresowanie. Zrobię tak jak Ty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-377197
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki miro. Tak przy okazji nadziewarka kupiona u Ciebie to jeden z lepszych zakupów jakie dokonałem.
:D:thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-377200
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam.

Wczoraj zapeklowałem na sucho 4 kg mięsa na kabanosy. Zamierzałem je dzisiaj po południu mielić i osadzać a jutro wędzić. Wszystko mi się pozmieniało w planach i prawdopodobnie  wędzenie będzie w niedzielę lub nawet w poniedziałek. Mięso jest tylko napeklowane. Jak je przechować, zeby wytrzymało? Zamierzałem je zmielić przyprawić i zostawić w lodówce do niedzieli. Druga opcja zmielenie przyprawienie pakowarka próżniowa i lodówka. Poradzcie,  jak je przetrzymać

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-388987
Udostępnij na innych stronach

   trzymałbym bez mielenia, raczej zamroził , rozmrażał powoli w lodówce 


nie mam doświadczenia z pakowaniem próżniowym 


niestety często jest tak ze zaplanujesz sobie niedziela w wyjdzie przyszły piątek


mielenie z definicji bardziej "skaża" mięso (większa powierzchnia styku z powietrzem ,  rozprowadzenie drobnoustrojów po większej powierzchni )

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-389059
Udostępnij na innych stronach

tu działasz na zasadzie ze lubisz co masz :D


albo co musisz lubić


a jak Ci pisałem a co będzie jeżeli niedziela również nie "wypali" i będzie np po Nowym Roku czego Ci nie życzę


nie znam tematu pakowania próżniowego.Co do mrożenia mięso solone versus ryba , ryba jednak jest delikatniejsza 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10493-przechowywanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-389067
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.