Skocz do zawartości

Pierwsze pieczenie wedlin - temeratura wędzonek?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

W weekend przerobiłem swoją wędzarnie na wersje elektryczna i postanowiłem zamiast parzenia zrobić pieczenie wyrobów.

post-51717-0-88951200-1413750784_thumb.jpg

Miałem jedna szynkę pieczeniowa, 4 kawałki schabu i dwie polędwiczki wieprzowe.

post-51717-0-41515900-1413750783_thumb.jpg

Proces wyglądał tak :

piątek wieczór zaczynam ociekanie w chłodziarce temp ~6st

sobota (przerabiam wędzarnie ) po godzinie 13 zaczynam osuszanie zimnego mięsa (tak tutaj widzę swój błąd - ociekanie powinno choćby na koniec być w pokojowej temp.) w temp ~45st które trwa 2 h

wędzenie trwa około 4h w temp ~55st

pieczenie trwało około 6h w temp ~85st

post-51717-0-86770600-1413750785_thumb.jpg

post-51717-0-68553000-1413750786_thumb.jpg

 

Jako ze to już była 2 nad ranem w niedziele poddałem się i moje wyroby miały w środku około 65st.

Gdy czytam opisy wyrobu wędzonek to widzę podane czasy pieczenia w okolicy 2 godzin.

Czy można w takim czasie uzyskać w środku wyrobu temperaturę tak jak w przypadku parzenia ~72st ?

Gdy sprawdzałem przyrosty temp w środku schabu w trakcie pieczenia to było to w okolicy 5 st/h przy temp w beczce ~85st.

 

Od razu podam że temperatury były sprawdzone zarówno na urządzeniu Pamel jak i na zwykłym termometrze (beczka) a temp w środku wędzonek sprawdzałem sprawdzonym termometrem do wyrobów.

 

Zdecydowanie bardziej lubię smak pieczonych wędzonek i chciałbym wiedzieć czy pieczenie robicie na oko czy sprawdzacie temperaturę w środku wędzonek.

 

Co do wykonania beczki to miałem cały piątek na to i gdy się zabrałem moja żona miała problemy zdrowotne (przyjechało pogotowie zabrało do szpitala) a ja cały dzień spędziłem z małymi dziećmi. To jest powód dla którego osuszanie rozpocząłem o 13 w sobotę bo najpierw musiałem wykonać beczkę. W osobnym temacie przedstawię jej budowę oraz planowane zmiany. Wszystkie zdjęcia wykonane telefonem więc przepraszam za jakość.

 

Pozdrawiam,

Paweł

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10509-pierwsze-pieczenie-wedlin-temeratura-w%C4%99dzonek/
Udostępnij na innych stronach

Nie pieczenie tylko podpiekanie!!!pieczemy ciasta albo chleb,6 godzin podpiekałeś wędliny chyba 60 minut!!!po 6 godzinach podpiekania w temperaturze 80 stopni będziesz miał trociny nie wędzonki!!!Mam nadzieję że żona czuję się dobrze i życzę wielkiego zdrowia;)))pozdrawiam...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10509-pierwsze-pieczenie-wedlin-temeratura-w%C4%99dzonek/#findComment-378017
Udostępnij na innych stronach

10 godzin wędzenia ? OMG

 

 

Czy można w takim czasie uzyskać w środku wyrobu temperaturę tak jak w przypadku parzenia ~72st ?

 

Dlaczego tylko 85 stopni ? Dokładam i dochodzę do 100 stopni jak trzeba to i więcej i zaraz gotowe

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10509-pierwsze-pieczenie-wedlin-temeratura-w%C4%99dzonek/#findComment-378063
Udostępnij na innych stronach

 

 

przyrosty temp w środku schabu w trakcie pieczenia to było to w okolicy 5 st/h przy temp w beczce ~85st.

Przewodnictwo cieplne poprawia się wraz ze wzrostem wilgotności powietrza.

Poza tym - jak napisał @krzysiek-krze, temperatura wędzarni powinna być wyższa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10509-pierwsze-pieczenie-wedlin-temeratura-w%C4%99dzonek/#findComment-378064
Udostępnij na innych stronach

Teraz widzicie dlaczego temat jest w dziale dla początkujących.

Wędzonki nie wyszły jak trociny i są naprawdę smakowite ( temp w środku doszła do normalnych wartości).

Czyli na przyszłość troszkę więcej temperatury tylko do ilu bezpiecznie ustawić (95)?

Zgodnie z artykułem : http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-porady/1491-podstawy-teoretyczne-gotowanie-i-wedzenie-produktow-miesnych

Pieczenie odbywa się w temp 85-90st, gdy szukałem w innych artykułach najczęściej trafiałem na podobne informacje.

 

Co do czasu pieczenia to jak widać z artykułu ( sam dół punkt 5) spokojnie można całość robić znacznie dłużej.

Czyli wychodzi że nieświadomie robiłem prawie dobrze ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10509-pierwsze-pieczenie-wedlin-temeratura-w%C4%99dzonek/#findComment-378216
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem i ja będe podpiekał w temper 85 stopni przez 6 godzin i zobaczymy jak wyjdzie,ale tylko pętko kiełbasy;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10509-pierwsze-pieczenie-wedlin-temeratura-w%C4%99dzonek/#findComment-378220
Udostępnij na innych stronach

W ostatnim wędzeniu, aby osiągnąć temperaturę 68 stopni w kiełbasie podczas podpiekania, ustawiłem temperaturę  na 90 stopni i proces trwał nie całą godzinę. (Średnica osłonki 28mm)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10509-pierwsze-pieczenie-wedlin-temeratura-w%C4%99dzonek/#findComment-378310
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.