Ciemny Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Października 2014 Witam, W weekend przerobiłem swoją wędzarnie na wersje elektryczna i postanowiłem zamiast parzenia zrobić pieczenie wyrobów.Miałem jedna szynkę pieczeniowa, 4 kawałki schabu i dwie polędwiczki wieprzowe.Proces wyglądał tak :piątek wieczór zaczynam ociekanie w chłodziarce temp ~6stsobota (przerabiam wędzarnie ) po godzinie 13 zaczynam osuszanie zimnego mięsa (tak tutaj widzę swój błąd - ociekanie powinno choćby na koniec być w pokojowej temp.) w temp ~45st które trwa 2 hwędzenie trwa około 4h w temp ~55stpieczenie trwało około 6h w temp ~85st Jako ze to już była 2 nad ranem w niedziele poddałem się i moje wyroby miały w środku około 65st.Gdy czytam opisy wyrobu wędzonek to widzę podane czasy pieczenia w okolicy 2 godzin.Czy można w takim czasie uzyskać w środku wyrobu temperaturę tak jak w przypadku parzenia ~72st ?Gdy sprawdzałem przyrosty temp w środku schabu w trakcie pieczenia to było to w okolicy 5 st/h przy temp w beczce ~85st. Od razu podam że temperatury były sprawdzone zarówno na urządzeniu Pamel jak i na zwykłym termometrze (beczka) a temp w środku wędzonek sprawdzałem sprawdzonym termometrem do wyrobów. Zdecydowanie bardziej lubię smak pieczonych wędzonek i chciałbym wiedzieć czy pieczenie robicie na oko czy sprawdzacie temperaturę w środku wędzonek. Co do wykonania beczki to miałem cały piątek na to i gdy się zabrałem moja żona miała problemy zdrowotne (przyjechało pogotowie zabrało do szpitala) a ja cały dzień spędziłem z małymi dziećmi. To jest powód dla którego osuszanie rozpocząłem o 13 w sobotę bo najpierw musiałem wykonać beczkę. W osobnym temacie przedstawię jej budowę oraz planowane zmiany. Wszystkie zdjęcia wykonane telefonem więc przepraszam za jakość. Pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10509-pierwsze-pieczenie-wedlin-temeratura-w%C4%99dzonek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Października 2014 Nie pieczenie tylko podpiekanie!!!pieczemy ciasta albo chleb,6 godzin podpiekałeś wędliny chyba 60 minut!!!po 6 godzinach podpiekania w temperaturze 80 stopni będziesz miał trociny nie wędzonki!!!Mam nadzieję że żona czuję się dobrze i życzę wielkiego zdrowia;)))pozdrawiam... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10509-pierwsze-pieczenie-wedlin-temeratura-w%C4%99dzonek/#findComment-378017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Października 2014 10 godzin wędzenia ? OMG Czy można w takim czasie uzyskać w środku wyrobu temperaturę tak jak w przypadku parzenia ~72st ? Dlaczego tylko 85 stopni ? Dokładam i dochodzę do 100 stopni jak trzeba to i więcej i zaraz gotowe Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10509-pierwsze-pieczenie-wedlin-temeratura-w%C4%99dzonek/#findComment-378063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Października 2014 przyrosty temp w środku schabu w trakcie pieczenia to było to w okolicy 5 st/h przy temp w beczce ~85st. Przewodnictwo cieplne poprawia się wraz ze wzrostem wilgotności powietrza.Poza tym - jak napisał @krzysiek-krze, temperatura wędzarni powinna być wyższa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10509-pierwsze-pieczenie-wedlin-temeratura-w%C4%99dzonek/#findComment-378064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciemny Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Października 2014 Teraz widzicie dlaczego temat jest w dziale dla początkujących.Wędzonki nie wyszły jak trociny i są naprawdę smakowite ( temp w środku doszła do normalnych wartości).Czyli na przyszłość troszkę więcej temperatury tylko do ilu bezpiecznie ustawić (95)?Zgodnie z artykułem : http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-porady/1491-podstawy-teoretyczne-gotowanie-i-wedzenie-produktow-miesnychPieczenie odbywa się w temp 85-90st, gdy szukałem w innych artykułach najczęściej trafiałem na podobne informacje. Co do czasu pieczenia to jak widać z artykułu ( sam dół punkt 5) spokojnie można całość robić znacznie dłużej.Czyli wychodzi że nieświadomie robiłem prawie dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10509-pierwsze-pieczenie-wedlin-temeratura-w%C4%99dzonek/#findComment-378216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Października 2014 Następnym razem i ja będe podpiekał w temper 85 stopni przez 6 godzin i zobaczymy jak wyjdzie,ale tylko pętko kiełbasy;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10509-pierwsze-pieczenie-wedlin-temeratura-w%C4%99dzonek/#findComment-378220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Października 2014 W ostatnim wędzeniu, aby osiągnąć temperaturę 68 stopni w kiełbasie podczas podpiekania, ustawiłem temperaturę na 90 stopni i proces trwał nie całą godzinę. (Średnica osłonki 28mm) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10509-pierwsze-pieczenie-wedlin-temeratura-w%C4%99dzonek/#findComment-378310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.