finestramonika Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Października 2014 Witam, jestem zupelnym laikiem jesli chodzi o wyroby wedlin, dopiero zaczynam swoja przygode. Zrobilam juz karczek z szynkowara i szynke peklowana pieczona.Karczek zrobilam wedlug tego przepisu: http://smakmojegodomu.blox.pl/2012/02/Swojska-wedlina-z-szynkowara.htmlA szynke najpierw peklowalam przez 14 dni ( nie pamietam ilosci soli peklowej) a pozniej pieklam w niskiej temperaturze 110 st przez 4 godziny. Szynka po wyjeciu z zalewy wazyla 1,8 kg.Moj problem problem polega na tym, ze obydwie wedliny byly smaczne ale twardawe, nie wiem gdzie popelnilam blad.Czy ktos moze mi doradzic, gdzie szukac dobrych przepisow? Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10521-twarde-wyroby-co-nie-tak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Października 2014 W przepisie nie ma mowy o pieczeniu ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10521-twarde-wyroby-co-nie-tak/#findComment-378467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Witaj Moniko Proponuję na początek przeczytać "Akademię Dziadka" czyli artykuły napisane i okraszone zdjęciami naszego forumowego mistrza i nauczyciela w Szkole Domowego Masarstwa - DZIADKA.Wszystko znajduje się na stronie głównej naszego portalu. Tutaj masz link do artykułów : http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka.Pozdrawiam i życzę miłej lektury. Edytowane 22 Października 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10521-twarde-wyroby-co-nie-tak/#findComment-378468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) niskiej temperaturze 110 st przez 4 godziny. Jak na wędlinę, to chyba przepiekłaś. W przepisie, który się powołujesz było 80, ale naprawdę trudno będzie początkującemu bez termometru upiec tak szynkę na wędlinę, by miała w środku 68-70CKup taki metalowy do wbijania za kilkanaście złotych https://www.google.com/search?q=termometr+pieczenie&tbm=isch&gws_rd=ssl Zabacz też tuhttp://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/603-szynka-pieczonahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-ktory-miesien-najlepszy/ Edytowane 22 Października 2014 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10521-twarde-wyroby-co-nie-tak/#findComment-378484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finestramonika Opublikowano 22 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Października 2014 W przepisie nie ma mowy o pieczeniu ?Chyba musze wyjasniec, ze mowilam o dwoch roznych wyrobach. Karczek ktory robilam wedlug podanego przepisu a drugim wyrobem byla szynka peklowana i pozniej pieczona. niskiej temperaturze 110 st przez 4 godziny. Jak na wędlinę, to chyba przepiekłaś. W przepisie, który się powołujesz było 80, ale naprawdę trudno będzie początkującemu bez termometru upiec tak szynkę na wędlinę, by miała w środku 68-70CKup taki metalowy do wbijania za kilkanaście złotych https://www.google.com/search?q=termometr+pieczenie&tbm=isch&gws_rd=ssl Zabacz też tuhttp://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/603-szynka-pieczonahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-ktory-miesien-najle Temperature ktora podolam 110 C , jest to temperatura w piekarniku. Szynke wyjelam z piekarnika gdy miala 70C w srodku .Mam termometr. Pomimo tego jest twarda ale nie sucha. Witaj Moniko Proponuję na początek przeczytać "Akademię Dziadka" czyli artykuły napisane i okraszone zdjęciami naszego forumowego mistrza i nauczyciela w Szkole Domowego Masarstwa - DZIADKA.Wszystko znajduje się na stronie głównej naszego portalu. Tutaj masz link do artykułów : http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka.Pozdrawiam i życzę miłej lektury. Dziekuje bardzo za rade Juz przegladalam te strony, ale Dziadek z tego co widzialam skupia sie raczej na wedzeniu, a ja niestety na razie nie mam gdzie wedzic i skupie sie na wedlinach z szynkowara, pieczonych i dojrzewajacych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10521-twarde-wyroby-co-nie-tak/#findComment-378518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.