Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem zupelnym laikiem jesli chodzi o wyroby wedlin, dopiero zaczynam swoja przygode. Zrobilam juz karczek z szynkowara i szynke peklowana pieczona.Karczek  zrobilam wedlug tego przepisu:

 http://smakmojegodomu.blox.pl/2012/02/Swojska-wedlina-z-szynkowara.html

A szynke najpierw peklowalam przez 14 dni ( nie pamietam ilosci soli peklowej) a pozniej pieklam w niskiej temperaturze 110 st przez 4 godziny. Szynka  po wyjeciu z zalewy wazyla 1,8 kg.

Moj problem problem polega na tym, ze obydwie wedliny byly smaczne ale twardawe, nie wiem gdzie popelnilam blad.

Czy ktos moze mi doradzic, gdzie szukac dobrych przepisow?

 

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10521-twarde-wyroby-co-nie-tak/
Udostępnij na innych stronach

W przepisie nie ma mowy o pieczeniu ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10521-twarde-wyroby-co-nie-tak/#findComment-378467
Udostępnij na innych stronach

Witaj Moniko :)

Proponuję na początek przeczytać "Akademię Dziadka" czyli artykuły napisane i okraszone zdjęciami naszego forumowego mistrza i nauczyciela w Szkole Domowego Masarstwa  - DZIADKA.

Wszystko znajduje się na stronie głównej naszego portalu. Tutaj masz link do artykułów : http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka.

Pozdrawiam i życzę miłej lektury.
 

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10521-twarde-wyroby-co-nie-tak/#findComment-378468
Udostępnij na innych stronach

niskiej temperaturze 110 st przez 4 godziny.

 

Jak na wędlinę, to chyba przepiekłaś. W przepisie, który się powołujesz było 80, ale naprawdę trudno będzie początkującemu bez termometru upiec tak szynkę na wędlinę, by miała w środku 68-70C

Kup taki metalowy do wbijania za kilkanaście złotych https://www.google.com/search?q=termometr+pieczenie&tbm=isch&gws_rd=ssl

 

Zabacz też tu

http://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/603-szynka-pieczona

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-ktory-miesien-najlepszy/

Edytowane przez Kruszynka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10521-twarde-wyroby-co-nie-tak/#findComment-378484
Udostępnij na innych stronach

W przepisie nie ma mowy o pieczeniu ?

Chyba musze wyjasniec, ze mowilam o dwoch roznych wyrobach. Karczek ktory robilam wedlug podanego przepisu a drugim wyrobem byla szynka peklowana i pozniej pieczona.

 

niskiej temperaturze 110 st przez 4 godziny.

 

Jak na wędlinę, to chyba przepiekłaś. W przepisie, który się powołujesz było 80, ale naprawdę trudno będzie początkującemu bez termometru upiec tak szynkę na wędlinę, by miała w środku 68-70C

Kup taki metalowy do wbijania za kilkanaście złotych https://www.google.com/search?q=termometr+pieczenie&tbm=isch&gws_rd=ssl

 

Zabacz też tu

http://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/603-szynka-pieczona

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7669-szynka-pieczona-ktory-miesien-najle

 

Temperature ktora podolam 110 C , jest to temperatura w piekarniku. Szynke wyjelam z piekarnika gdy miala 70C w srodku .Mam termometr.  Pomimo tego jest twarda ale nie sucha. 

Witaj Moniko :)

Proponuję na początek przeczytać "Akademię Dziadka" czyli artykuły napisane i okraszone zdjęciami naszego forumowego mistrza i nauczyciela w Szkole Domowego Masarstwa  - DZIADKA.

Wszystko znajduje się na stronie głównej naszego portalu. Tutaj masz link do artykułów : http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka.

Pozdrawiam i życzę miłej lektury.

 

Dziekuje bardzo za rade :) Juz przegladalam te strony, ale Dziadek z tego co widzialam skupia sie raczej na wedzeniu, a ja niestety na razie nie mam gdzie wedzic i skupie sie na wedlinach z szynkowara, pieczonych i dojrzewajacych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10521-twarde-wyroby-co-nie-tak/#findComment-378518
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.