Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piekę od jakiegoś czasu chleb w automacie. Jest dobry, ale brakuje mi przypieczonej skórki. Niestety nie mamy kuchenki gazowej, ani elektrycznej z piekarnikiem. Mamy piekarnik przenośny, duży, ale nie chce mi się go wyciągać do 1 chleba.

Postanowiłam upiec chleb w prodiżu.

Efekt, rewelacja!!!

Ciasto wymieszałam w automacie na programie ciasto, potem przełożyłam na blaszkę tortową posypaną mąką. Piekłam 45 min. "Wnuczek" orzekł, że mogłam lepiej przypiec i następnym razem spróbuję na otrębach, mąka jakoś nam nie podeszła, ciężko było ją oskrobać.

Korzystałam z przepisu:

-250g mąki pszennej typ 650

-250g mąki żytniej typ 720

-310 ml wody

-1 łyżeczka cukru

-2 łyżeczki soli kamiennej

-25g drożdży świeżych

-1 czubata łyżeczka suchego zakwasu (znalazłam w sklepie ze zdrową żywnością)

-3 łyżki oleju

 

 

Tutaj chlebek z przepyszną wędlinką "Wnuczka". Wędzoną łopatką i kiełbasą krakowską.

 

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/
Udostępnij na innych stronach

A w jakiej temperaturze piekł się chlebek?

Nie mam pojęcia. Prodiż jest grzany od góry ma moc 600W.

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19280
Udostępnij na innych stronach

Chyba zapędziłam się w samochwalstwie :blush:

Chlebuś niestety rano okazał się gliniasty. :cry: ale nadal smaczny.

 

Poeksperymentuję jeszcze z dopiekaniem go od dołu, mam taką dolną grzałkę, i spróbuję piec troszkę dłużej.

Mimo wszystko i tak bardziej nam posmakował niż ten z maszynki.

 

Mam pytanie, czy dodatek siemienia lnianego w chlebie sprawia, że trzeba dodać trochę więcej wody?

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19333
Udostępnij na innych stronach

Witam

Dodając siemię lniane trzeba siemie moczyć w wodzie około 1 godziny w gorącej wodzie: np. 60 g siemienia potrzebuje 250 ml gorącej wody.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19363
Udostępnij na innych stronach

Smorodina!

Czy potem to siemię trzeba przepłukać? Chyba wyjdzie z tego taki kisielek :question:

A tak bez moczenia nie można dodać?

 

Pozdrawiam :grin:

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19430
Udostępnij na innych stronach

Witam

Nie jest to normalny płyn + musisz dodać jeszcze więcej np maślanki 150g na 450 g mąki pszennej typ 1050 (pomiędzy chlebową jasną, a sitkową )+ 100g pszennej pelnoziarnistej.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19449
Udostępnij na innych stronach

Dalej się upieram ,że nie trzeba dolewać płynów , a nasiona spokojnie można wsypać do ciasta bez moczenia.Janusz wiem , że jesteś ekspertem jeżeli chodzi o pieczenie chleba, ale ja robię chleb wieloziarnisty i nigdy lnu nie moczę. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19455
Udostępnij na innych stronach

Gabi masz rację ja tez robię chleb wieloziarnisty gdzie wszystkie składniki -siemie słonocznik-płatki owsiane i jęczmienne sypie się razem do mąki i do tego płyn maślanka woda, lub serwatka

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19456
Udostępnij na innych stronach

Jak piekę chleb tzw ekologiczny

1 kg mąki

1 szklanka otrąb pszennych

1/2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki płatków jęczmiennych

1/2 szklanki płatków kukurydzianych (zmiażdżonych)

1/4 szklanki siemienia lnianego

1/4 szklanki słonecznika (łuskanego)

4 ząbki czosnku

3 łyżeczki soli

5 dkg drożdży rozpuszczonych w 1 litrze wody, albo w małej ilości wody do podrośnięcia a resztę do litra daję mleko serwatkę lub maślankę

Wszystko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy, zostawić na pół godziny (najlepiej w ciepłym miejscu pod przykryciem). Piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 60 minut. Proporcje płatków , czy innych nasion nie muszą być zachowane czasami daję jakiegoś składnika więcej np słonecznika

Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy. Wychodzą dwie długie keksówki

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19461
Udostępnij na innych stronach

ja lubię nasionka :smile: , ale "Wnuczek" nie za bardzo :???: , na słonecznik narzekał, więc chcę dodać len, jest mniejszy :tongue: może da się przemycić :grin:

Sezam to jest to czego potrzebujesz. Jasne, małe nasionka dadzą się" przemycić" w chlebie.Powodzenia. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19499
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

ja lubię nasionka :smile: , ale "Wnuczek" nie za bardzo :???: , na słonecznik narzekał, więc chcę dodać len, jest mniejszy :tongue: może da się przemycić :grin:

Proponuje mielone siemie lniane,nie bedzie nikt narzekal.A co za tym idzie proponuje pyszne buleczki z tym siemieniem TUTAJ

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-44502
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.