aglod Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Października 2007 Piekę od jakiegoś czasu chleb w automacie. Jest dobry, ale brakuje mi przypieczonej skórki. Niestety nie mamy kuchenki gazowej, ani elektrycznej z piekarnikiem. Mamy piekarnik przenośny, duży, ale nie chce mi się go wyciągać do 1 chleba. Postanowiłam upiec chleb w prodiżu. Efekt, rewelacja!!! Ciasto wymieszałam w automacie na programie ciasto, potem przełożyłam na blaszkę tortową posypaną mąką. Piekłam 45 min. "Wnuczek" orzekł, że mogłam lepiej przypiec i następnym razem spróbuję na otrębach, mąka jakoś nam nie podeszła, ciężko było ją oskrobać. Korzystałam z przepisu: -250g mąki pszennej typ 650 -250g mąki żytniej typ 720 -310 ml wody -1 łyżeczka cukru -2 łyżeczki soli kamiennej -25g drożdży świeżych -1 czubata łyżeczka suchego zakwasu (znalazłam w sklepie ze zdrową żywnością) -3 łyżki oleju Tutaj chlebek z przepyszną wędlinką "Wnuczka". Wędzoną łopatką i kiełbasą krakowską. Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wratchild Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Października 2007 A w jakiej temperaturze piekł się chlebek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 16 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Października 2007 A w jakiej temperaturze piekł się chlebek?Nie mam pojęcia. Prodiż jest grzany od góry ma moc 600W. Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Października 2007 agloda ile czasu piekł się ?wygląda super i skórka jest :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 17 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Października 2007 Chyba zapędziłam się w samochwalstwie :blush: Chlebuś niestety rano okazał się gliniasty. ale nadal smaczny. Poeksperymentuję jeszcze z dopiekaniem go od dołu, mam taką dolną grzałkę, i spróbuję piec troszkę dłużej. Mimo wszystko i tak bardziej nam posmakował niż ten z maszynki. Mam pytanie, czy dodatek siemienia lnianego w chlebie sprawia, że trzeba dodać trochę więcej wody? Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Października 2007 Ja osobiście nie dolewam wody. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Października 2007 Witam Dodając siemię lniane trzeba siemie moczyć w wodzie około 1 godziny w gorącej wodzie: np. 60 g siemienia potrzebuje 250 ml gorącej wody.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 18 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Października 2007 Smorodina!Czy potem to siemię trzeba przepłukać? Chyba wyjdzie z tego taki kisielek :question: A tak bez moczenia nie można dodać? Pozdrawiam :grin: Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Października 2007 WitamNie jest to normalny płyn + musisz dodać jeszcze więcej np maślanki 150g na 450 g mąki pszennej typ 1050 (pomiędzy chlebową jasną, a sitkową )+ 100g pszennej pelnoziarnistej.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Października 2007 Dalej się upieram ,że nie trzeba dolewać płynów , a nasiona spokojnie można wsypać do ciasta bez moczenia.Janusz wiem , że jesteś ekspertem jeżeli chodzi o pieczenie chleba, ale ja robię chleb wieloziarnisty i nigdy lnu nie moczę. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Października 2007 Gabi masz rację ja tez robię chleb wieloziarnisty gdzie wszystkie składniki -siemie słonocznik-płatki owsiane i jęczmienne sypie się razem do mąki i do tego płyn maślanka woda, lub serwatka Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Października 2007 Dajesz tyle płynu ile jest w przepisie? :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Października 2007 Jak piekę chleb tzw ekologiczny1 kg mąki 1 szklanka otrąb pszennych 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/2 szklanki płatków kukurydzianych (zmiażdżonych) 1/4 szklanki siemienia lnianego 1/4 szklanki słonecznika (łuskanego) 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli 5 dkg drożdży rozpuszczonych w 1 litrze wody, albo w małej ilości wody do podrośnięcia a resztę do litra daję mleko serwatkę lub maślankęWszystko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy, zostawić na pół godziny (najlepiej w ciepłym miejscu pod przykryciem). Piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 60 minut. Proporcje płatków , czy innych nasion nie muszą być zachowane czasami daję jakiegoś składnika więcej np słonecznikaCiasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy. Wychodzą dwie długie keksówki Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Października 2007 Jeżeli chodzi o nasionka , to ja też improwizuję. Mam podobny przepis i naprawdę chleb jest dobry.Polecam przepis Anetki. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Października 2007 ja lubię nasionka :smile: , ale "Wnuczek" nie za bardzo :???: , na słonecznik narzekał, więc chcę dodać len, jest mniejszy :tongue: może da się przemycić :grin:Sezam to jest to czego potrzebujesz. Jasne, małe nasionka dadzą się" przemycić" w chlebie.Powodzenia. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-19499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Października 2008 ja lubię nasionka :smile: , ale "Wnuczek" nie za bardzo :???: , na słonecznik narzekał, więc chcę dodać len, jest mniejszy :tongue: może da się przemycić :grin: Proponuje mielone siemie lniane,nie bedzie nikt narzekal.A co za tym idzie proponuje pyszne buleczki z tym siemieniem TUTAJ Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1053-pieczywochleb-z-prodi%C5%BCa/#findComment-44502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.