Pioto Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Października 2014 Witajcie wczoraj robiłem kiełbasę przepis dał nam Wujku Tadzik.Skład-wołowina peklowana 3kg-łopatka 14kg-boczek 4kgsól 30 dkgpiepsz ita czosnek Po uwędzeniu kiedłbasa jest twarda jak kamień Ciemna w srodku .Za mało tłustego dałem czy jak w smaku jest dobra ale ta twardosc Co radzicie Panowie>? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Października 2014 W sumie ja nie "Pan" ..ale czy mógłbyś dokładniej opisać cały proces technologiczny..tzn od momentu klasyfikacji mięsa aż po temperatury wędzenia i parzenia bądź podpiekania? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioto Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Października 2014 Łopatka mielona na sicie 8mmBoczek mielony na sicie 8mmWołowina mielona na sicie 5 mm peklowanaPrzyprawy i mieso wyrabiane aż do kleistosci Napychane do jelit pozostawione do wyschniecia przez nockę Wędzone 3 godziny dąb i do koloru czereśnia.Parzone wodzi około 30 min nie gotujacej oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Października 2014 Nie podałeś ani temperatury wędzenia ani temperatury parzenia nie mówiąc już o temperaturze wewnątrz kiełbasy przy wyciągnięciu z parzenia. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioto Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Października 2014 Nie wiem jaka była temperatura wujek to robi na oko zawsze.a jaka ma byc?Powoli sobie kiełbasa dochodziła w wedzaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Nie wiem jaka była temperatura wujek to robi na oko zawsze. a jaka ma byc? Hmmm... Proponuję Tobie w takim razie zapoznanie się z tym, co do tej pory napisane jest w tematach na forum i na stronie głównej -a przede wszystkim z : http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka Edytowane 26 Października 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioto Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Października 2014 A co do tego ma temperatura? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Października 2014 A co do tego ma temperatura? Poczytasz -dowiesz się. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Października 2014 Kolego Pioto a gdzie fotki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Października 2014 Nadmierna twardość może też wynikać z faktu ,że w składzie być może miałeś za dużo ścięgnistego .Łopatka ma w swoim składzie różne klasy mięsa . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioto Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Chyba masz rację mogłem karczku dodac Co ma tem wędzenia do twardości nie raz tak wędził i było git chyba proporcje były do kitu .Co do łopatki szefie to kupiona w hurtowni sztuka Edytowane 26 Października 2014 przez Pioto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Października 2014 Zapodaj fotkę najlepiej z aparatu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Października 2014 Napychane do jelit pozostawione do wyschniecia przez nockę te nocne osadzanie/osuszanie powraca na forum jak bumerang....,zapewne brak dodatku wody podczas mieszania farszu dopełniło jeszcze twardość batonu...kiełbaska całą noc się osuszała,potem była wędzona (też było osuszanie),aż 3 godz. aby wreszcie popływała sobie w czasie parzenia.wyeliminować:-nocne osuszanie-do wędlin parzonych wp.z dodatkiem mięsa woł.dodatek wody technologicznej na 10kg surowca /minimum 1,5L-2L-mięso woł użyć nie peklowane ładnie chłonie wodę,wybarwi się podczas obróbki wędzenia,należy pamiętać o dodatku ilości peklosoli x waga mięsa wołowego,mięso woł po peklowaniu już jest dość sztywne i ciemne-utlenienie następuje z powietrzem-wedzenie max 90minut (do uzyskania pożądanego koloru biorąc tolerancję do koloru po parzeniu-ciemnieje baton) jeżeli jest wedlina parzona!-prawidłowe parzenie do 68-72'C-prawidłowe studzenie wędliny !p.s.przez nockę to możemy poczytać książkę....jak coś to piszpozdrawiamMarek dodam tylko że są robione kiełbasy zawierające nawet 80% mięsa wołowego i wcale nie są twarde,wykluczam zatem powielanetezy jak mało tłuszczu,czy też mięsa tłustego,i zmoro jakbym dodał podgardla to by była najlepsza z kiełbas .....pamiętaj procesówtechnologicznych wykonania wędliny nie oszukasz innym tłumaczeniem które ma usprawiedliwić popełnione błędy Twojego sumienia.Przepraszam za dosadność nie mogę inaczej....każdy-nie wszyscy którzy robią wędliny mają cos takiego że lubią od siebie coś dodać,niby to usprawnić,ułatwić,a później klops ajajajjj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioto Opublikowano 27 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Października 2014 Widzę szefie konkretnie mi napisałeś Podaj mi proszę jakie Ty byś dał składniki na 20 kg kiełbasy jaki skład mięs.Ja bym dał takŁopatka 14kgBoczek 4kgWołowe 2kg -lub golonkaA jeszcze prosze powiedz mi co daje majeranek bo ja chciałem dać o wujek mówił ze kiełbasa bedzie zła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Października 2014 Pioto! Ty weź sie za czytanie Akademii Dziadka a nie słuchaj za bardzo "wujka". Dobrze Ci radzę, boe sposób w jaki Ty "kombinujesz " za daleko nie zajdziesz! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioto Opublikowano 27 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Października 2014 A dziadek wszystko odrazu wiedział dobrze chłopiec mi napisał Czytam i sie uczę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Października 2014 Widzę szefie konkretnie mi napisałeś Podaj mi proszę jakie Ty byś dał składniki na 20 kg kiełbasy jaki skład mięs.Ja bym dał takŁopatka 14kgBoczek 4kgWołowe 2kg -lub golonkaA jeszcze prosze powiedz mi co daje majeranek bo ja chciałem dać o wujek mówił ze kiełbasa bedzie zła witamskładniki są ok,z łopatki wyciąć-podciąć tylko grube żyły,wolowe póścić przez sitko 4mm najlepiej dwa razy,jak chcesz tłuściejszą kiełbasę dodaj tłustego boczku,majeraneku bym nie dawał chyba że lubisz,pozostał bym przy czochu (może być czosnek niedzwiedzi),pieprzu czarnego najlepiej z Kambodży lub zwykły pospolity czarny świeżo mlety (bardzo intensywna nuta zapachowa).możesz podzielić farsz na powiedzmy 3 części i do wyboru kolendra lub gałka muszkatałowa,możesz dodać kminek cały będzie fantastyczna moja ulubiona kminkowa,a jak chcesz zrobić wrażenie na dziewczynach to dodaj mniej czosnku i trochębazyli która nada kiełbasce zainteresowania smakiem i wyglądem.przeczytaj to co kol.Kotunia ci poleciłp.s.pisałem tak mi się wydaje ,łatwym zrozumiałym językiem,myślę że załapiesz się....czekamy na pierwsze fotki wędlinpowodzenia Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioto Opublikowano 28 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Października 2014 Dodam dodam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-379634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Listopada 2014 I wciąż zdjęć nie ma a my czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10544-kie%C5%82basa-ala-pioto/#findComment-380884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.