Małgoś Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Października 2014 Wczoraj z łopatki powstały trzy mielonki .Jedna -tradycyjna ,bez udziwnień. Druga z dodatkiem oliwek .Trzecia z płatkami chilli ,pikantna.Szczerze żałuję,że tej ostatniej zrobiłam nieduży 500 g baton ( w osłonce barierowej ) ponieważ ten smak najbardziej mi odpowiada. Na pół kg mięsnej masy dałam 0,75 g suszonych płatków chili.Korzystałam z porad "Misiów" czyli arkadiusza i abratka Mięso użyte do produkcji mielonki -łopatkaPeklowanie 50/50 sól i peklosól dawką 23 g/kg przez 48 godz. w temperaturze 4-6 o C.Mielenie -sitko 6 .Dodana woda w ilości 30 % ogólnej wagi mięsa.Dodany do wody został biały pieprz w ilości 1,5 g /kg.Mieszanie mięsa -do wchłonięcia wody przez masę mięsną i nabrania dobrej kleistości.Na koniec dodana została skrobia ziemniaczana w ilości 3% .Masa mięsna bez dodatków została zapakowana do szynkowara, Masa z dodatkami (oliwki ,płatki chili) poszła do osłonek barierowych.Parzenie wodzie o temp. 80oC do osiągnięcia w środku 72oC. Studzenie w zimnej wodzie, zaraz po wyjęciu z parzenia.Schłodzone mielonki zostają włożone na kilka godzin (najlepiej na całą noc ) do lodówki. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10545-mieloneczki-pasztety-i-inne-mi%C4%99sne-wyroby-ma%C5%82go%C5%9B/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Października 2014 Wygląd zachęcający Muszę i ja odważyć by dodać 30% wody -zawsze dodaję 10% wody i 3% mąki no i żelatynę bo lubię tęższą galaretkę . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10545-mieloneczki-pasztety-i-inne-mi%C4%99sne-wyroby-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-379356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Października 2014 ja tez daje 10 % wody ale nie dalam zelatyny ostatnio a mieonka byla super, TZ jak si edosiadl to 1/4 zostala skonsumowana zamiast obiadu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10545-mieloneczki-pasztety-i-inne-mi%C4%99sne-wyroby-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-379357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Października 2014 Muszę i ja odważyć by dodać 30% wody Zachęcam Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10545-mieloneczki-pasztety-i-inne-mi%C4%99sne-wyroby-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-379361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Października 2014 Małgoś, z Twojego opisu wynika że przebijasz osłonkę barierową termometrem, czy nic złego się nie dzieje podczas parzenia? Czy nie ma wycieków? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10545-mieloneczki-pasztety-i-inne-mi%C4%99sne-wyroby-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-379365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Października 2014 Nie przebijam osłonki termometrem ,tylko wsadzam go w specjalnie wywiercony otwór w deklu praski. Wyroby w osłonkach parzę wspomagając się odczytem na tym termometrze. Mielonkę z szynkowara parzyłam około 2,5 godz. Pozostałe batony w osłonkach odpowiednio krócej -mała tzn 0,5 kg była parzona przez godzinkę a większa 1.5 kg przez dwie godziny .Wszystko więc jest parzone w zależności od przekroju i gramatury. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10545-mieloneczki-pasztety-i-inne-mi%C4%99sne-wyroby-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-379368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Października 2014 Dziękuję za wyjaśnienie , o mały włos bym poszedł na "skróty" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10545-mieloneczki-pasztety-i-inne-mi%C4%99sne-wyroby-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-379371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Października 2014 TZ jak si edosiadl to 1/4 zostala skonsumowana zamiast obiadu On jest spragniony Twoich wyrobów. Dziwisz się ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10545-mieloneczki-pasztety-i-inne-mi%C4%99sne-wyroby-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-379373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Października 2014 spragniony kielbas pol zamrazalki tylko ze wyjac sie nie chce ..tylko to co pod reka bierze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10545-mieloneczki-pasztety-i-inne-mi%C4%99sne-wyroby-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-379381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Października 2014 Małgoś mielonki jak malowane. Sól Peklowanie 50/50 sól i peklosól dawką 23 g/kg Powiedz mi, czy te 23g soli, to na masę mięsa plus woda, czy też bierzesz pod uwagę dodatek wody i też przeliczasz do solenia ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10545-mieloneczki-pasztety-i-inne-mi%C4%99sne-wyroby-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-379402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Października 2014 Biorę pod uwagę wodę i mąkę ,które spowodują zwiększenie masy mięsnej. Zazwyczaj dodaję 18g/kg przy robieniu kiełbas.lecz w tym przypadku przy 30 % dodatku wody trzeba zwiększyć ilość soli. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10545-mieloneczki-pasztety-i-inne-mi%C4%99sne-wyroby-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-379403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Dziękuję. Też tak myślałem Też muszę kiedyś zrobić według naszych spółdzielców Przeważnie robię według Marka z Bielska i sobie chwalę. Edytowane 26 Października 2014 przez boggi Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10545-mieloneczki-pasztety-i-inne-mi%C4%99sne-wyroby-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-379404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Października 2014 Wczoraj z łopatki powstały trzy mielonki Małgosiu.... ależ piękne te Twoje mielonki... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10545-mieloneczki-pasztety-i-inne-mi%C4%99sne-wyroby-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-379534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Maja 2015 Przepisik wrzucam do ulubionych. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10545-mieloneczki-pasztety-i-inne-mi%C4%99sne-wyroby-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-425788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.