Piotr z Warmi Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Października 2014 Witam wszystkich amatorów dymu tych bardziej zaawansowanych i tych mniej chciałem się pochwalić swoim wyrobem cielęcym w postaci wędzonych szyneczek peklowanie przygotowałem w proporcjach na 10 L wody 1kg 0,5 kg soli kuchennej i 0,5 kg soli peklowanejdo tego wywar z przypraw : czosnek, liście laurowe, pieprz, czomber, ziele angielskie i cukierwszystko ugotowane i zmieszane z roztworem soli i peklosoli ja zrobiłem na 6 kg mięska około 4 - 4,5 Litra zalewy najważniejsze aby przykrywała zalewa mięso ! mięsko do zalewy trafiło na 5 dób w lodówce w temperaturze 4-6 stopni C ( każdego dnia mięsko przekładałem na drugą stronę ) Sobota godz 22 wyjmuję mięsko płukę w bieżącej wodzie i osuszam np: ręcznikami papierowymi do wiązanianie miałem siatek dlatego dratwą wiązałem moją szyneczkę.po związaniu szyneczki trafiły na noc w chłodne miejsce do odcieknięcia na około 8 godz.rano rozgrzałem wędzarnie około 50 min temp około 65 C starałem się bez dymunastępnie wsadziłem wędzonki do suszenia " temp 50-60 C " również bez dymu koło 1 godzwybieram zdatną ilość żaru i podkładam juz drewko w małych kawałkach do wędzenia oraz przymykam drzwiczki do praktycznie minimum aby się tliło w komorze jest gęsty dym i temperatura 50-60 C tak przez 6 następnych godzna koniec ostatnie 20 min 70Cpo wyjęciu wędlinki trafiły do garnka z wodą zagotowaną i ostudzoną do 80 C na pół godzinki później już tylko schłodzenie i rozkosz smaku niezależnie od komentarzy dodam że wędlinki są naprawdę pyszne !!! pozdrawiam wszystkich dodałem kilka zdjęć gotowego produktu pozdrawiam wszystkich i wszystkiego dobrego !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Października 2014 Zrobione z tzw. jajem. Podoba mi się. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-379541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Października 2014 Bardzo ładnie wygląda, nie napisałeś tylko z jakiego surowca zrobiłeś. Może się przydać taka informacja. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-379543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr z Warmi Opublikowano 27 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Października 2014 a faktycznie !kilka kawałków z łopatki i kilka z udźca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-379550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Października 2014 Ładna szyneczka,no no z cielęciny nie każdego stać na wykonanie takiego rarytasu,co do wędzenia to trochę skrócił bym czas,eliminując tzw."skórkę" na wędlinie.pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-379614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr z Warmi Opublikowano 28 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) co do wędzenia to trochę skrócił bym czas,eliminując tzw."skórkę" na wędlinie. no przyznam że trafiła się po prostu okazja bo to faktycznie drogi interes ok a jaki czas byś preferował Marku bo przede mną jeszcze jedno wędzenie za około miesiąc pozdrawiam może skorzystam z porady 4 - 5 godz ? Edytowane 28 Października 2014 przez Piotr z Warmi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-379683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Października 2014 Cielęcine po osuszeniu,wędziłbym z godzinke max do jasnego koloru,po parzeniu tak kolor się uzupełni,szkoda zbyt długo wędzić tak dobry towar,nie znam Twojej wędzarni,myślę że kawałki do 1500g z 3,5 godz.wraz z osuszaniem wystarczy,nie myśl jak większość,żedłużej wędzona szynka będzie lepsza,będzie tylko wizualnie dla Ciebie,smakowo czasem już niekoniecznie. p.s.zlituj się nad cielęciną i nie sznuruj tak mocno mięśni,dużo sznurka na batonie=suszenie go później w wędzarni,zrobił bym tylko pętelke do zawieszenia na patyk i koniec.powodzeniaMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-379790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Października 2014 na 10 L wody 1kg 0,5 kg soli kuchennej i 0,5 kg soli peklowanej Tak trochę ten wpis myli , na pierwszy rzut oka , zrozumiałem ,że dałeś 2 kg soli z peklą na 10 l wody.Po przeczytaniu wątku zdziwiłem się,że nikt Cię nie skarcił za ilość użytej soli i pekli , po drugim czytaniu załapałem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-379814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Października 2014 W pierwszej chwili też mi wychodziło 2 kg,aż wstyd się przyznać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-379957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr z Warmi Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) W pierwszej chwili też mi wychodziło 2 kg,aż wstyd się przyznać hehe koledzy no racja nawet nie wiem jak edytować swój post ale macie racje troszke nie jasno opisałem jest 1 kg soli a dokładnie 0,5 peklo i 0,5 zwykłejprzepraszam wszystkich za bład a co do długości wędzenia to także nie kłócę się ponieważ przyznam że sam zaczynam przygodę wędzenia. To było tak że Teść poprosił mnie o uwędzenie jego cielęcinki, na początku się bałem, ale zaryzykowałem i wiem że nie żałuje bo jest pyszna tak jak pisałem sam nie mogłem znaleźć metody wędzenia cielęciny bo są głównie szyneczki wieprzowe .. dlatego miałem obawy i zanim wsadziłem mięcho do pekli a puźniej do wędzarni to przeczytałem mnóstwo postów na temat wędzenia oraz filmów bo także są pomocne oraz pytałem osób które już wędziły i uwieżcie każda osoba inaczej by to zrobiła to było dla mnie ( laika ) najgorsze sumując wszystkie podpowiedzi sam wyzanaczyłęm sobie mniej więcej czas wędzenia i peklowania .. ale właśnie dlatego dodałem ten post żebyście "Wy" doświadczeni użytkownicy mnie uświadamiali i super ! wiem że na pewno bedę w tym roku jeszcze wędził i napewno skróce czas wędzenia !!! dzięki za podpowiedzi . wszytkim i pozdrowionka dla wszystkich pomocnych !!! Edytowane 29 Października 2014 przez Piotr z Warmi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-380010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Października 2014 A czym wędziłes jakim drewnem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-380276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr z Warmi Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Października 2014 A czym wędziłes jakim drewnemgłównie dąb ale dodawałem jeszcze gałązki wiśni . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-380386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.