Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich amatorów dymu tych bardziej zaawansowanych i tych mniej :)

 

chciałem się pochwalić swoim wyrobem cielęcym w postaci wędzonych szyneczek

 

peklowanie przygotowałem w proporcjach

 

na 10 L wody 1kg 0,5 kg soli kuchennej i 0,5 kg soli peklowanej

do tego wywar z przypraw : czosnek, liście laurowe, pieprz, czomber, ziele angielskie i cukier

wszystko ugotowane i zmieszane z roztworem soli i peklosoli 

ja zrobiłem na 6 kg mięska około 4 - 4,5 Litra zalewy najważniejsze aby przykrywała zalewa mięso !

 

mięsko do zalewy trafiło na 5 dób w lodówce w temperaturze 4-6 stopni C ( każdego dnia mięsko przekładałem na drugą stronę )

 

Sobota godz 22 wyjmuję mięsko płukę w bieżącej wodzie i osuszam np: ręcznikami papierowymi do wiązania

nie miałem siatek dlatego dratwą wiązałem moją szyneczkę.

po związaniu szyneczki trafiły na noc w chłodne miejsce do odcieknięcia na około 8 godz.

rano rozgrzałem wędzarnie około 50 min temp około 65 C starałem się bez dymu

następnie wsadziłem wędzonki do suszenia " temp 50-60 C " również bez dymu koło 1 godz

wybieram zdatną ilość żaru i podkładam juz drewko w małych kawałkach do wędzenia oraz przymykam drzwiczki do praktycznie minimum aby się tliło 

w komorze jest gęsty dym i temperatura 50-60 C tak przez 6 następnych godz

na koniec ostatnie 20 min 70C

po wyjęciu wędlinki trafiły do garnka z wodą zagotowaną i ostudzoną do 80 C na pół godzinki 

później już tylko schłodzenie i rozkosz smaku 

 

niezależnie od komentarzy dodam że wędlinki są naprawdę pyszne !!! :) pozdrawiam wszystkich

 

dodałem kilka zdjęć gotowego produktu

 

pozdrawiam wszystkich i wszystkiego dobrego !!!

 

 

 

post-64943-0-93937300-1414399075_thumb.jpg

post-64943-0-21318200-1414399091_thumb.jpg

post-64943-0-21069700-1414399109_thumb.jpg

post-64943-0-19581500-1414399116_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/
Udostępnij na innych stronach

Zrobione z tzw. jajem. Podoba mi się.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-379541
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie wygląda, nie napisałeś tylko z jakiego surowca zrobiłeś. Może się przydać taka informacja.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-379543
Udostępnij na innych stronach

Ładna szyneczka,no no z cielęciny nie każdego stać na wykonanie takiego rarytasu,co do wędzenia to trochę skrócił bym czas,eliminując tzw."skórkę" na wędlinie.

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-379614
Udostępnij na innych stronach

co do wędzenia to trochę skrócił bym czas,eliminując tzw."skórkę" na wędlinie.

 

no przyznam że trafiła się po prostu okazja :) bo to faktycznie drogi interes ;)

ok a jaki czas byś preferował Marku bo przede mną jeszcze jedno wędzenie za około miesiąc :)

pozdrawiam :) może skorzystam z porady ;) 4 - 5 godz ?

Edytowane przez Piotr z Warmi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-379683
Udostępnij na innych stronach

Cielęcine po osuszeniu,wędziłbym z godzinke max do jasnego koloru,po parzeniu tak kolor się uzupełni,szkoda zbyt długo wędzić tak dobry towar,nie znam Twojej wędzarni,myślę że kawałki do 1500g z 3,5 godz.wraz z osuszaniem wystarczy,nie myśl jak większość,że

dłużej wędzona szynka będzie lepsza,będzie tylko wizualnie dla Ciebie,smakowo czasem już niekoniecznie.

 

p.s.zlituj się nad cielęciną i nie sznuruj tak mocno mięśni,dużo sznurka na batonie=suszenie go później w wędzarni,zrobił bym tylko pętelke do zawieszenia na patyk i koniec.

powodzenia

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-379790
Udostępnij na innych stronach

 

 

na 10 L wody 1kg 0,5 kg soli kuchennej i 0,5 kg soli peklowanej
Tak trochę ten wpis myli , na pierwszy rzut oka , zrozumiałem ,że dałeś 2 kg soli z peklą na 10 l wody.

Po przeczytaniu wątku zdziwiłem się,że nikt Cię nie skarcił za ilość użytej soli i pekli , po drugim czytaniu załapałem.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-379814
Udostępnij na innych stronach

W pierwszej chwili też mi wychodziło 2 kg,aż wstyd się przyznać :blush:

hehe koledzy no racja nawet nie wiem jak edytować swój post ;) ale macie racje troszke nie jasno opisałem jest 1 kg soli a dokładnie 0,5 peklo i 0,5 zwykłej

przepraszam wszystkich za bład a co do długości wędzenia to także nie kłócę się ponieważ przyznam że sam zaczynam przygodę wędzenia.

 

To było tak że Teść poprosił mnie o uwędzenie jego cielęcinki, na początku się bałem, ale zaryzykowałem i wiem że nie żałuje :) bo jest pyszna tak jak pisałem ;) sam nie mogłem znaleźć metody wędzenia cielęciny bo są głównie szyneczki wieprzowe .. dlatego miałem obawy i zanim wsadziłem mięcho do pekli a puźniej do wędzarni to przeczytałem mnóstwo postów na temat wędzenia oraz filmów bo także są pomocne oraz pytałem osób które już wędziły i uwieżcie każda osoba inaczej by to zrobiła ;) to było dla mnie ( laika ) najgorsze :) sumując wszystkie podpowiedzi sam wyzanaczyłęm sobie mniej więcej czas wędzenia i peklowania .. ale właśnie dlatego dodałem ten post żebyście "Wy" doświadczeni użytkownicy mnie uświadamiali :) i super !

 

wiem że na pewno bedę w tym roku jeszcze wędził i napewno skróce czas wędzenia !!! :) dzięki za podpowiedzi . wszytkim

 

i pozdrowionka dla wszystkich pomocnych !!! ;)

Edytowane przez Piotr z Warmi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10549-w%C4%99dzona-szynka-ciel%C4%99ca/#findComment-380010
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.