Skocz do zawartości

Suszenie kiełbasy i zielonkawa pleśń


klemens

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, proszę o poradę. Zrobiłem kiełbasę ( wg przepisu Marcusa) i ją postanowiłem ususzyć. Po raz kolejny bo zawsze wychodzi. Przez tydzień było OK( suszyłem na balkonie temperatury między +2 a +15), tylko jak mi sie trafił deszczowy dzień  a po nim drugi to przeniosłem kiełbasę do piwnicy.

Wszystko wyglądało OK, ale dziś zaglądam i patrzę pleśń. Niestety nie biała, tylko biała przechodząca na brzegu w lekko zielonkawy kolor. Szukam po Internecie i znajduję, że taką pleśń można  przetrzeć ciepłą wodą i powinno być OK.  No to na wszelki wypadek zagotowałem wodę w garze. Zdjąłem go z palnika i na minutę wrzuciłem te 5 k kiełbasy. Wyjąłem i przetarłem dokładnie każdą.

Pytanie czy to naprawdę pomoże, czy jedna powinienem wywalić wszystko do śmieci. Czy może jeszcze posuszyć ze 3 dni obserwując czy gdzieś się nie pojawi pleśń ?

Co robić Panie i Panowie, co robić ? :hmm:

PS.Przeszukałem forum i Internet ale nadal nie jestem pewien. Podejrzewam, ze zrobiłem tez błąd jak parzyłem ta kiełbasę, bo nie oblałem ją potem wrzątkiem by zmyć tłuszcz z powierzchni i pleśń miała pożywkę.

Załączam zdjęcia- w świetle w piwnicy wyglądało na lekko zielonkawy, ale na zdjęciu tego nie widać. Może to była kwestia światła ? Bo oglądałem kiełbasę uważnie i wydawała mi się zielonkawa ( ta pleśń).post-39747-0-27600700-1415709997_thumb.jpgpost-39747-0-87110000-1415710014_thumb.jpg

Edytowane przez klemens
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powodem miejscowego zapleśnienia kiełbasy jest brak ruchu powietrza oraz odpowiednio niska aktywność wodna produktu.Zapleśniałe elementy kiełbasy raczej do wyrzucenia. Po selekcji batonów przenieś wszystko wokół kaloryfera, ususz  i będziesz miał po kłopocie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Usuwamy pleśń z kiełbasy kąpielą w cieplej wodzie z dodatkiem soli, albo wycieramy ściereczką zmoczonej w occie.  Jak kiełbasa jest lekko zapleśniała to bedzie OK.  Jak kiełbasa zapleśniała siną, zieloną a jeszcze najgorzej czarną pleśnią która puszcza korzenie  w wewnątrz kiełbasy, to do wyrzucenia.  W zdjęciu twoja kiełbasa jeszcze nie źle wygląda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapleśniałe elementy kiełbasy raczej do wyrzucenia. Po selekcji batonów przenieś wszystko wokół kaloryfera, ususz  i będziesz miał po kłopocie.

Może tego nie widać na zdjęciu, ale każda kiełbasa z jednej strony miała mniej lub więcej pleśni. Z jednej strony nie chce się otruć, z drugiej strony kiełbasa pachnie normalnie i żal trochę tych 5 kg. Choć oczywiście leczenie szpitalne wyjdzie drożej. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Jak kiełbasa zapleśniała siną, zieloną a jeszcze najgorzej czarną pleśnią która puszcza korzenie  w wewnątrz kiełbasy, to do wyrzucenia.  W zdjęciu twoja kiełbasa jeszcze nie źle wygląda.

Na pewno nie było czarnej pleśni. Była biała i lekko zielonkawa na obrzeżach. Natomiast było jej sporo- występowała praktycznie na każdym kawałku.

Tak jak pisałem wrzuciłem ją na na ok 1 minuty do gorącej wody i przecierałem do sucha. Ale faktycznie jeszcze przetrę dziś octem i obejrzę dokładnie każdy kawałek. Jeżeli pleśń nie była powierzchniowa to chyba powinna odrosnąć ?I wtedy na pewno jest do wyrzucenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.