Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow, na wstępie chciałbym gorąco podziękować drogiej koleżance z forum za pomoc i przeogromna cierpliwość do setki pytań odnośnie wedzenia, budowy wedzarni ,:) jest nią pani Einshel. bardzo mi dużo pomogła podczas pierwszych próby wedzenia :), ja pierwszy raz jak robiłem to kiełbasę wyszła za slona i kolor szary wogole nie wiem czemu, następne wedzenie było to szynka i schab, a Wędzenie to było drugie w życiu moje, szyneczka wyszła rewelacyjna schab również , teraz szukam konkretnego i dobrego na taką swojska kielbache będę wedzic jakoś pod koniec listopada albo w grudniu na początku i bo imieniny taty będą i trzeba gości zachwycić, choć wieksząść cioteczek, wujaszkow mieli okazję próbować moich wedzonek byli zachwyceni, potrzebuje dobry przepis na dobrą kiełbasę podpowiedzcie na jakim drewnie najlepiej wedzic mam olche mam też drzewka owocowe jabłon ale mogę też każde inne drewno załatwić, które nada mi dobrego smaku.

 

Tak na zdjęciach przedstawiała się moja kiełbasa, szyneczka i boczek. Schabu nie mam zdjęcia .

 

Jeszcze mam pytanie jeśli pekluje mięso w 3 kawałkach np 3 kg tego np schab to na kg dac 20 g peklosoli ? Bo tak dałem i wyszła też przy slona trochę

post-67713-1415927039,3116_thumb.jpg

post-67713-1415927055,9893_thumb.jpg

post-67713-1415927079,1179_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/
Udostępnij na innych stronach

....zrób chłopską Szczepana - jej nie można zepsuć....

 

....pekluj na mokro według tabeli Szczepana , lub , jeżeli lubisz bardziej słone , tabeli DZIADKA...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383271
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia
kiełbasę wyszła za slona i kolor szary wogole nie wiem czemu

 

 

A do peklowania dodawałeś peklosoli? Bo jeżeli dawałeś zwykłej soli to jest powód że kiełbasa wyszła szara.... peklosól sprawia że wędlina zachowuje czerwony kolor.

A co do kiełbasy, to tak jak pisał jumbo... chłopska lub wojskowa, przepisy znajdziesz w dziale "kiełbasa". 

A jeżeli chodzi o słoność to na forum polecają raczej 18g/kg mięska lub 16g/kb jeżeli ktoś nie jest "słono-lubny"!

 

Z Dymnym pozdrowieniem....

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383293
Udostępnij na innych stronach

Do peklowania tak dawałem peklosól a powiedzcie mi jakim najlepiej drewnem wedzic napewno będę wedzic Olcha bo ma niepowtarzalny smak taki jak lubie ale jeszcze mi w niej brakuje, jak wspomniałem mam dostęp do jabłoni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383296
Udostępnij na innych stronach

uniwersalny jest buk , a olcha najlepsza - możesz dorzucić szczapkę śliwy ...

 

Ogólnie prawie wszystkie liściaste się nadają...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383303
Udostępnij na innych stronach

Ladne wyroby :) też muszę kielbas zroić bo jeszcze nie probowalem

Dziękuję:), powiem szczerze, że nie jest to skomplikowane aż nadto :) ja koniecznie muszę uwedzic ponownie schabik :)

uniwersalny jest buk , a olcha najlepsza - możesz dorzucić szczapkę śliwy ...

 

Ogólnie prawie wszystkie liściaste się nadają...

 

A jak sliwy nie mam ?, mam jabłoń i jałowca krzew

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383310
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze mam pytanie jeśli pekluje mięso w 3 kawałkach np 3 kg tego np schab to na kg dac 20 g peklosoli ? Bo tak dałem i wyszła też przy slona trochę

Peklowałeś schab na sucho -tak ?? 

Mięso na wędzonki peklujemy zwykle na mokro  a na kiełbasy na sucho .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383338
Udostępnij na innych stronach

 

Jeszcze mam pytanie jeśli pekluje mięso w 3 kawałkach np 3 kg tego np schab to na kg dac 20 g peklosoli ? Bo tak dałem i wyszła też przy slona trochę

Peklowałeś schab na sucho -tak ??

Mięso na wędzonki peklujemy zwykle na mokro a na kiełbasy na sucho .

Nie na mokro peklowalem schab jak i szynkę kiełbasę robiłem tak ze do mięsa już zmielonego dodalem sól
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383348
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie na mokro peklowalem schab jak i szynkę kiełbasę robiłem tak ze do mięsa już zmielonego dodalem sól

Skoro tak to nie rozumiem tego Twego pytania 

 

jeśli pekluje mięso w 3 kawałkach np 3 kg tego np schab to na kg dac 20 g peklosoli ? Bo tak dałem i wyszła też przy slona trochę
  bo schab bez kości ( poprawnie nazywany polędwicą :) ) peklujemy na mokro  a skoro na mokro to musimy przygotować solankę .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383351
Udostępnij na innych stronach

hrypa , napisz jak Ty zamierzałes zrobić albo zrobiłeś tę solankę bo mam obawy ,że  mylą Ci się zasady peklowania na  mokro i na sucho :hmm: .Ile miałeś mięsa , i ile solanki o jakim stężeniu użyłeś  i przez ile dni peklowałeś mięso na wędzonki .

Poczytaj np tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383353
Udostępnij na innych stronach

:facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383391
Udostępnij na innych stronach

hrypa , napisz jak Ty zamierzałes zrobić albo zrobiłeś tę solankę bo mam obawy ,że mylą Ci się zasady peklowania na mokro i na sucho :hmm: .Ile miałeś mięsa , i ile solanki o jakim stężeniu użyłeś i przez ile dni peklowałeś mięso na wędzonki .

Poczytaj np tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/

Więc tak peklowalem na mokro schab i szynkę przez 5 dni, schabu Mialem 3 kg i chyba dałem 60 gram peklo soli (juz nie pamiętam robiłem bynajmniej według dziadka tabeli ) na 3kg schabu, na szynkę bo osobno peklowalem to dałem 20 gram na 1 l wody więc napewno dobra ilość soli dałem :)

:facepalm:

A tobie to co ? Odbija ? Edytowane przez hrypa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383793
Udostępnij na innych stronach

...czytając Ciebie odnoszę takie wrażenie , że pojmowanie słowa pisanego jest niekoniecznie Twoim atutem ,

stąd też moje knajackie obruszenie , jako człeka prostego , się wzięło...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383796
Udostępnij na innych stronach

 

 

na wstępie chciałbym gorąco podziękować drogiej koleżance z forum za pomoc i przeogromna cierpliwość do setki pytań odnośnie wedzenia, budowy wedzarni , :) jest nią pani Einshel.
  :blush:  Oj tam , oj tam ... :thumbsup::D Nie ma sprawy Panie Hrypa :);):D Czekaj , czekaj , bo tu coś namieszało Ci się :rolleyes: Ja biorę : Litr wody , rozpuszczam 80 gramów peklosoli (ewentualnie 50/50 sól/peklosól ) , każdy kilogram mięsa zalewam 0,5 litra solanki ( robię delikatny nastrzyk ) Natomiast do farszu kiełbasianego daję 18 gramów soli na kilogram :cool: Co do drewna - ''kopcę'' czereśnią, jabłonią i czasem brzoskwinią . Pozdro ! :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383856
Udostępnij na innych stronach

Więc tak peklowalem na mokro schab i szynkę przez 5 dni, schabu Mialem 3 kg i chyba dałem 60 gram peklo soli (juz nie pamiętam robiłem bynajmniej według dziadka tabeli ) na 3kg schabu, na szynkę bo osobno peklowalem to dałem 20 gram na 1 l wody więc napewno dobra ilość soli dałem :)

hrypa według mnie albo sobie robisz z nas żarty albo kompletnie nie wiesz jak się pekluje na mokro   i nie poczytałeś ani nic z  przesłanych linków :(

Nie wiem z  jakiego schematu peklowania  solanka 20gramów na litr wody :cry:

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383989
Udostępnij na innych stronach

chudziak, nie robie z was zarty, jak pisałem nie pamietam ile soli dawałem a robiłem według tabeli dziadka, czytaj ze zrozumieniem.   jeszcze się radziłem koleżanki Einshell, więc na pewno dobrze. Zresztą nie ma co tu ciągnąć tematu  czy dałem tyle soli czy tyle, na pewno była to poprawna ilość soli na litr wody.  ;)


 

na wstępie chciałbym gorąco podziękować drogiej koleżance z forum za pomoc i przeogromna cierpliwość do setki pytań odnośnie wedzenia, budowy wedzarni , :) jest nią pani Einshel.
  :blush:  Oj tam , oj tam ... :thumbsup::D Nie ma sprawy Panie Hrypa   :DCzekaj , czekaj , bo tu coś namieszało Ci się :rolleyes: Ja biorę : Litr wody , rozpuszczam 80 gramów peklosoli (ewentualnie 50/50 sól/peklosól ) , każdy kilogram mięsa zalewam 0,5 litra solanki ( robię delikatny nastrzyk ) Natomiast do farszu kiełbasianego daję 18 gramów soli na kilogram Co do drewna - ''kopcę'' czereśnią, jabłonią i czasem brzoskwinią . Pozdro ! :)

 

 

 

Być może, jak wspomniałem ja nie pamiętam ile dawałem teraz bo to było miesiąc temu jakoś,  ale pamietam że jeszcze sie ciebie radziłem ile dać ;) . Einshell szykuj sie na koniec listopada będę Ci znowu męczył telefonami ;) Pozdrawiam ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-384019
Udostępnij na innych stronach

:)  Jeśli mogę coś doradzić ... Zainwestuj w kajecik i zapisuj sobie ''dawki'' ( ja prowadzę taki WB od 2010 r :thumbsup:  ) bo nie zawsze ilośc soli lub zestaw przypraw podany w przepisie mi odpowiada , a ja lubie ekperymentować :D;):cool:


Ps. Przykładowo kiełbasa , taka jak chciałam , wyszła mi za 8-mym razem dopiero , ale jak bym nie pisała co i jak , to... :rolleyes::facepalm:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-384087
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Moja wędzarnia nie jest jakieś to dzieło sztuki na lato będę wykańcza wędzarnia stała generalnie w innym miejscu i musiałem przenieść ja w sumie dzięki przeniesieniu mam lepszy dostęp do paleniska cug jest czyli jest ok :)

post-67713-1417134372,5481_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-386474
Udostępnij na innych stronach

Łezka się w oku kręci jak sięgam pamięcią zawsze wędziłem w beczce jakiś czas drewnianej :)  a wyroby jakie wychodziły, wiesz teraz przeraża mnie to nurkowanie coby podłożyć drewek ;)  Udanych wędzonek życzę :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-386477
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze wedzenie :) tym. Razem kiełbasa wyszła dobra, ale miałem problem z nabijanie w jelito mięsa przez nadziewarke cały czas mi powietrze się dostawalo :( i po uwedzeniu jest w niektórych miejscach pusty, co nie przeszkadza w zjedzeniu bo jest pyszna :) ale dziś musze pojechać i wędzić i podpiec dłużej bo za krótko się pod piekła :) później wstawię zdjęcia moich wędzonek :)

Łezka się w oku kręci jak sięgam pamięcią zawsze wędziłem w beczce jakiś czas drewnianej :) a wyroby jakie wychodziły, wiesz teraz przeraża mnie to nurkowanie coby podłożyć drewek ;) Udanych wędzonek życzę :D

Tu jest pikuś w poprzedniej lokalizacji palenisko miałem przy płocie tam to dopiero utrudniony dostęp miałem ale tu to super fakt ze temperatura mi skakała tak w granicach 45-60 stopni ale generalnie jest spoko a jaka masz Teraz wedzarnie baca?

post-67713-1417653090,6202_thumb.jpg

Edytowane przez hrypa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-387837
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

ale miałem problem z nabijanie w jelito mięsa przez nadziewarke cały czas mi powietrze się dostawalo

 

Następnym razem jak będziesz wkładał farsz do nadziewarki to staraj się dobrze go ugniatać w leju to nie będziesz mieć problemu z powietrzem.... a w razie czego zawsze powietrze można wykłuć igłą po nadzianiu... ale to jest już "zabawa"   ;) 

 

Z Dymnym pozdrowieniem.....  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-387850
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.