hrypa Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2014 Witam wszystkich forumowiczow, na wstępie chciałbym gorąco podziękować drogiej koleżance z forum za pomoc i przeogromna cierpliwość do setki pytań odnośnie wedzenia, budowy wedzarni , jest nią pani Einshel. bardzo mi dużo pomogła podczas pierwszych próby wedzenia , ja pierwszy raz jak robiłem to kiełbasę wyszła za slona i kolor szary wogole nie wiem czemu, następne wedzenie było to szynka i schab, a Wędzenie to było drugie w życiu moje, szyneczka wyszła rewelacyjna schab również , teraz szukam konkretnego i dobrego na taką swojska kielbache będę wedzic jakoś pod koniec listopada albo w grudniu na początku i bo imieniny taty będą i trzeba gości zachwycić, choć wieksząść cioteczek, wujaszkow mieli okazję próbować moich wedzonek byli zachwyceni, potrzebuje dobry przepis na dobrą kiełbasę podpowiedzcie na jakim drewnie najlepiej wedzic mam olche mam też drzewka owocowe jabłon ale mogę też każde inne drewno załatwić, które nada mi dobrego smaku. Tak na zdjęciach przedstawiała się moja kiełbasa, szyneczka i boczek. Schabu nie mam zdjęcia . Jeszcze mam pytanie jeśli pekluje mięso w 3 kawałkach np 3 kg tego np schab to na kg dac 20 g peklosoli ? Bo tak dałem i wyszła też przy slona trochę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2014 ....zrób chłopską Szczepana - jej nie można zepsuć.... ....pekluj na mokro według tabeli Szczepana , lub , jeżeli lubisz bardziej słone , tabeli DZIADKA... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) kiełbasę wyszła za slona i kolor szary wogole nie wiem czemu A do peklowania dodawałeś peklosoli? Bo jeżeli dawałeś zwykłej soli to jest powód że kiełbasa wyszła szara.... peklosól sprawia że wędlina zachowuje czerwony kolor.A co do kiełbasy, to tak jak pisał jumbo... chłopska lub wojskowa, przepisy znajdziesz w dziale "kiełbasa". A jeżeli chodzi o słoność to na forum polecają raczej 18g/kg mięska lub 16g/kb jeżeli ktoś nie jest "słono-lubny"! Z Dymnym pozdrowieniem.... Edytowane 14 Listopada 2014 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiD2006 Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Listopada 2014 Ladne wyroby też muszę kielbas zroić bo jeszcze nie probowalem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Listopada 2014 Do peklowania tak dawałem peklosól a powiedzcie mi jakim najlepiej drewnem wedzic napewno będę wedzic Olcha bo ma niepowtarzalny smak taki jak lubie ale jeszcze mi w niej brakuje, jak wspomniałem mam dostęp do jabłoni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Listopada 2014 uniwersalny jest buk , a olcha najlepsza - możesz dorzucić szczapkę śliwy ... Ogólnie prawie wszystkie liściaste się nadają... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Listopada 2014 Ladne wyroby też muszę kielbas zroić bo jeszcze nie probowalemDziękuję, powiem szczerze, że nie jest to skomplikowane aż nadto ja koniecznie muszę uwedzic ponownie schabik uniwersalny jest buk , a olcha najlepsza - możesz dorzucić szczapkę śliwy ... Ogólnie prawie wszystkie liściaste się nadają... A jak sliwy nie mam ?, mam jabłoń i jałowca krzew Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Listopada 2014 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2969-wszystko-o-drewnie-do-wedzenia/?p=323363 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Listopada 2014 Jeszcze mam pytanie jeśli pekluje mięso w 3 kawałkach np 3 kg tego np schab to na kg dac 20 g peklosoli ? Bo tak dałem i wyszła też przy slona trochę Peklowałeś schab na sucho -tak ?? Mięso na wędzonki peklujemy zwykle na mokro a na kiełbasy na sucho . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Listopada 2014 Jeszcze mam pytanie jeśli pekluje mięso w 3 kawałkach np 3 kg tego np schab to na kg dac 20 g peklosoli ? Bo tak dałem i wyszła też przy slona trochęPeklowałeś schab na sucho -tak ?? Mięso na wędzonki peklujemy zwykle na mokro a na kiełbasy na sucho .Nie na mokro peklowalem schab jak i szynkę kiełbasę robiłem tak ze do mięsa już zmielonego dodalem sól Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Listopada 2014 Nie na mokro peklowalem schab jak i szynkę kiełbasę robiłem tak ze do mięsa już zmielonego dodalem sól Skoro tak to nie rozumiem tego Twego pytania jeśli pekluje mięso w 3 kawałkach np 3 kg tego np schab to na kg dac 20 g peklosoli ? Bo tak dałem i wyszła też przy slona trochę bo schab bez kości ( poprawnie nazywany polędwicą ) peklujemy na mokro a skoro na mokro to musimy przygotować solankę . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Listopada 2014 Chodziło mi tylko o ilosc gram soli ile dac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) hrypa , napisz jak Ty zamierzałes zrobić albo zrobiłeś tę solankę bo mam obawy ,że mylą Ci się zasady peklowania na mokro i na sucho .Ile miałeś mięsa , i ile solanki o jakim stężeniu użyłeś i przez ile dni peklowałeś mięso na wędzonki .Poczytaj np tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/ Edytowane 14 Listopada 2014 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Listopada 2014 Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) hrypa , napisz jak Ty zamierzałes zrobić albo zrobiłeś tę solankę bo mam obawy ,że mylą Ci się zasady peklowania na mokro i na sucho .Ile miałeś mięsa , i ile solanki o jakim stężeniu użyłeś i przez ile dni peklowałeś mięso na wędzonki .Poczytaj np tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/Więc tak peklowalem na mokro schab i szynkę przez 5 dni, schabu Mialem 3 kg i chyba dałem 60 gram peklo soli (juz nie pamiętam robiłem bynajmniej według dziadka tabeli ) na 3kg schabu, na szynkę bo osobno peklowalem to dałem 20 gram na 1 l wody więc napewno dobra ilość soli dałem A tobie to co ? Odbija ? Edytowane 17 Listopada 2014 przez hrypa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Listopada 2014 ...czytając Ciebie odnoszę takie wrażenie , że pojmowanie słowa pisanego jest niekoniecznie Twoim atutem ,stąd też moje knajackie obruszenie , jako człeka prostego , się wzięło... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Listopada 2014 na wstępie chciałbym gorąco podziękować drogiej koleżance z forum za pomoc i przeogromna cierpliwość do setki pytań odnośnie wedzenia, budowy wedzarni , jest nią pani Einshel. Oj tam , oj tam ... Nie ma sprawy Panie Hrypa Czekaj , czekaj , bo tu coś namieszało Ci się Ja biorę : Litr wody , rozpuszczam 80 gramów peklosoli (ewentualnie 50/50 sól/peklosól ) , każdy kilogram mięsa zalewam 0,5 litra solanki ( robię delikatny nastrzyk ) Natomiast do farszu kiełbasianego daję 18 gramów soli na kilogram Co do drewna - ''kopcę'' czereśnią, jabłonią i czasem brzoskwinią . Pozdro ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Więc tak peklowalem na mokro schab i szynkę przez 5 dni, schabu Mialem 3 kg i chyba dałem 60 gram peklo soli (juz nie pamiętam robiłem bynajmniej według dziadka tabeli ) na 3kg schabu, na szynkę bo osobno peklowalem to dałem 20 gram na 1 l wody więc napewno dobra ilość soli dałem hrypa według mnie albo sobie robisz z nas żarty albo kompletnie nie wiesz jak się pekluje na mokro i nie poczytałeś ani nic z przesłanych linków Nie wiem z jakiego schematu peklowania solanka 20gramów na litr wody Edytowane 17 Listopada 2014 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-383989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Listopada 2014 chudziak, nie robie z was zarty, jak pisałem nie pamietam ile soli dawałem a robiłem według tabeli dziadka, czytaj ze zrozumieniem. jeszcze się radziłem koleżanki Einshell, więc na pewno dobrze. Zresztą nie ma co tu ciągnąć tematu czy dałem tyle soli czy tyle, na pewno była to poprawna ilość soli na litr wody. na wstępie chciałbym gorąco podziękować drogiej koleżance z forum za pomoc i przeogromna cierpliwość do setki pytań odnośnie wedzenia, budowy wedzarni , jest nią pani Einshel. Oj tam , oj tam ... Nie ma sprawy Panie Hrypa :DCzekaj , czekaj , bo tu coś namieszało Ci się Ja biorę : Litr wody , rozpuszczam 80 gramów peklosoli (ewentualnie 50/50 sól/peklosól ) , każdy kilogram mięsa zalewam 0,5 litra solanki ( robię delikatny nastrzyk ) Natomiast do farszu kiełbasianego daję 18 gramów soli na kilogram Co do drewna - ''kopcę'' czereśnią, jabłonią i czasem brzoskwinią . Pozdro ! Być może, jak wspomniałem ja nie pamiętam ile dawałem teraz bo to było miesiąc temu jakoś, ale pamietam że jeszcze sie ciebie radziłem ile dać . Einshell szykuj sie na koniec listopada będę Ci znowu męczył telefonami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-384019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Listopada 2014 Jeśli mogę coś doradzić ... Zainwestuj w kajecik i zapisuj sobie ''dawki'' ( ja prowadzę taki WB od 2010 r ) bo nie zawsze ilośc soli lub zestaw przypraw podany w przepisie mi odpowiada , a ja lubie ekperymentować Ps. Przykładowo kiełbasa , taka jak chciałam , wyszła mi za 8-mym razem dopiero , ale jak bym nie pisała co i jak , to... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-384087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Listopada 2014 Dobra rada dzięki i zgłosze się po przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-384263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Listopada 2014 Moja wędzarnia nie jest jakieś to dzieło sztuki na lato będę wykańcza wędzarnia stała generalnie w innym miejscu i musiałem przenieść ja w sumie dzięki przeniesieniu mam lepszy dostęp do paleniska cug jest czyli jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-386474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Listopada 2014 Łezka się w oku kręci jak sięgam pamięcią zawsze wędziłem w beczce jakiś czas drewnianej a wyroby jakie wychodziły, wiesz teraz przeraża mnie to nurkowanie coby podłożyć drewek Udanych wędzonek życzę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-386477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrypa Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Wczorajsze wedzenie tym. Razem kiełbasa wyszła dobra, ale miałem problem z nabijanie w jelito mięsa przez nadziewarke cały czas mi powietrze się dostawalo i po uwedzeniu jest w niektórych miejscach pusty, co nie przeszkadza w zjedzeniu bo jest pyszna ale dziś musze pojechać i wędzić i podpiec dłużej bo za krótko się pod piekła później wstawię zdjęcia moich wędzonek Łezka się w oku kręci jak sięgam pamięcią zawsze wędziłem w beczce jakiś czas drewnianej a wyroby jakie wychodziły, wiesz teraz przeraża mnie to nurkowanie coby podłożyć drewek Udanych wędzonek życzę Tu jest pikuś w poprzedniej lokalizacji palenisko miałem przy płocie tam to dopiero utrudniony dostęp miałem ale tu to super fakt ze temperatura mi skakała tak w granicach 45-60 stopni ale generalnie jest spoko a jaka masz Teraz wedzarnie baca? Edytowane 4 Grudnia 2014 przez hrypa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-387837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Grudnia 2014 ale miałem problem z nabijanie w jelito mięsa przez nadziewarke cały czas mi powietrze się dostawalo Następnym razem jak będziesz wkładał farsz do nadziewarki to staraj się dobrze go ugniatać w leju to nie będziesz mieć problemu z powietrzem.... a w razie czego zawsze powietrze można wykłuć igłą po nadzianiu... ale to jest już "zabawa" Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10614-pocz%C4%85tkujacy-zadymiacz/#findComment-387850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.