Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Akurat trafiłeś z pytaniem bo wczoraj sobie przeglądałem forum i natrafiłem na te specjały. Do wczoraj nie miałem pojęcia, że takie coś można robić.

Teraz tylko muszę kiedyś tego spróbować.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-200471
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mam zagadkę, a może bardziej pytanie bo ja nie znam odpowiedzi. Umieszczam to tu bo to taki luźny temat a nie chciałem zaśmiecać forum nowymi postami.

 

Kupiłem dzisiaj kabanosy. Niby nic nadzwyczajnego ale one są cienkie. Nawet bardzo. Wyglądają jak takie mięsne paluszki. W najgrubszym miejscu może mają 5 mm. Smak bez rewelacji. Czuć, że jakieś resztki zmielone.

 

Czy ktoś wie jak one są produkowane. Skąd takie osłonki. Kupiłem z ciekawości 2 razy: pierwszy i ostatni.

Załączam zdjęcie tych cieniasów.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201903
Udostępnij na innych stronach

Cienkie jelita baranie 16/18 + podsuszanie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201909
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem jest do farszu dodane jakieś badziewie i strumień nadzienia przechodzi przez piec gdzie jest suszony i powstaje niby skórka . Podobnie jak się robi paluszki słone.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201916
Udostępnij na innych stronach

Henio możesz mieć rację bo próbowałem to obrać i nie da rady. Mocno zmielony farsz, który jest tylko z zewnątrz zeschnięty. Gdyby nie podsuszenie to zmielenie raczej sugerowało by parówkę niż kabanosa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201923
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem jest do farszu dodane jakieś badziewie i strumień nadzienia przechodzi przez piec gdzie jest suszony i powstaje niby skórka . Podobnie jak się robi paluszki słone.

Henio jak to wymyślisz i opatentujesz szóstka w TOTKA nie będzie Ci potrzebna. :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201928
Udostępnij na innych stronach

Henio jak to wymyślisz

Za póżno niestety , poczytaj :

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=produkcja%20bardzo%20cienkich%20kabanos%C3%B3w&source=web&cd=6&ved=0CEcQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.sollid.pl%2F&ei=YXc1T_XcJtDusgaEpq3QDA&usg=AFQjCNFdf5J0bgVtt_YYoT_6plHe29lcUw&sig2=eFXIl-l3999Sjtg0VpJSyQ&cad=rja

 

SOLLID Epiderm S4 - jadalna emulsja ochronna do cienkich kiełbas i szynek.

Najfajniejsze że Nie wymaga deklaracji

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201938
Udostępnij na innych stronach

Sorki ale mylisz pojęcia.

Emulsja nie jest osłonką a osłoną przed np. pleśnią.

Tak więc dalej masz szanse. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201939
Udostępnij na innych stronach

Elu według nas to jednak kwiczoł a nie zięba ( zięba ma nieco inny dziób).

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201968
Udostępnij na innych stronach

Mam zagadkę, a może bardziej pytanie bo ja nie znam odpowiedzi. Umieszczam to tu bo to taki luźny temat a nie chciałem zaśmiecać forum nowymi postami.

 

Kupiłem dzisiaj kabanosy. Niby nic nadzwyczajnego ale one są cienkie. Nawet bardzo. Wyglądają jak takie mięsne paluszki. W najgrubszym miejscu może mają 5 mm. Smak bez rewelacji. Czuć, że jakieś resztki zmielone.

 

Czy ktoś wie jak one są produkowane. Skąd takie osłonki. Kupiłem z ciekawości 2 razy: pierwszy i ostatni.

Załączam zdjęcie tych cieniasów.

 

Obrazek

 

To wygląda na niemieckie "Rauchpeitschen" czyli Wędzone bicze/baty.

W smaku przypomina troche salami. Znalazłem na te bicze nawet recepturke.. Jeśli kogoś zainteresuje, to prosze dać znać.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-202000
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem na te bicze nawet recepturke.. Jeśli kogoś zainteresuje, to prosze dać znać.. :wink:

EEEE.... No gdzież tam...My na tm forum się nie interesujemy takiemi'' rzeczami.... :shock: :wink: :grin: Posze w trybie natychmiastowym :wink: :lol: Wstawiać przepis :lol: i nie zadawać takich pytań :grin: :wink: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-202005
Udostępnij na innych stronach

EEEE.... No gdzież tam...My na tm forum się nie interesujemy takiemi'' rzeczami.... Posze w trybie natychmiastowym Wstawiać przepis i nie zadawać takich pytań Pozdrawiam!

Założę ten temat w "Kiełbasach", bo tu chyba się "nienada". Chociaż jest to w pewnym sensie zagadka. Ale mamy biegłych na forum, którzy to napewno rozwiążą.

 

pzdr :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-202016
Udostępnij na innych stronach

Dereń ? ( głóg ma inny pokrój liści a winogrono tym bardziej :grin: )

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-202034
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.