Gonzo Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 2 Lutego 2012 No i trafiłeś :sad: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-200470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 2 Lutego 2012 Akurat trafiłeś z pytaniem bo wczoraj sobie przeglądałem forum i natrafiłem na te specjały. Do wczoraj nie miałem pojęcia, że takie coś można robić. Teraz tylko muszę kiedyś tego spróbować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-200471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 10 Lutego 2012 Mam zagadkę, a może bardziej pytanie bo ja nie znam odpowiedzi. Umieszczam to tu bo to taki luźny temat a nie chciałem zaśmiecać forum nowymi postami. Kupiłem dzisiaj kabanosy. Niby nic nadzwyczajnego ale one są cienkie. Nawet bardzo. Wyglądają jak takie mięsne paluszki. W najgrubszym miejscu może mają 5 mm. Smak bez rewelacji. Czuć, że jakieś resztki zmielone. Czy ktoś wie jak one są produkowane. Skąd takie osłonki. Kupiłem z ciekawości 2 razy: pierwszy i ostatni. Załączam zdjęcie tych cieniasów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 10 Lutego 2012 Cienkie jelita baranie 16/18 + podsuszanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 10 Lutego 2012 Moim zdaniem jest do farszu dodane jakieś badziewie i strumień nadzienia przechodzi przez piec gdzie jest suszony i powstaje niby skórka . Podobnie jak się robi paluszki słone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 10 Lutego 2012 A ja też mam zagadkę,nie poznaję tego ptaszka,przylatuje do nas codziennie,obrabia szyszki i jałowca.Może ktoś zna?? :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 10 Lutego 2012 Ela, moim zdaniem to kwiczoł Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 10 Lutego 2012 Albo szczygieł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 10 Lutego 2012 Henio możesz mieć rację bo próbowałem to obrać i nie da rady. Mocno zmielony farsz, który jest tylko z zewnątrz zeschnięty. Gdyby nie podsuszenie to zmielenie raczej sugerowało by parówkę niż kabanosa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 10 Lutego 2012 A mi wygląda na ptaszka- głuszek,ale no właśnie nie wiem,a męczy mnie temat. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 10 Lutego 2012 Moim zdaniem jest do farszu dodane jakieś badziewie i strumień nadzienia przechodzi przez piec gdzie jest suszony i powstaje niby skórka . Podobnie jak się robi paluszki słone.Henio jak to wymyślisz i opatentujesz szóstka w TOTKA nie będzie Ci potrzebna. :clap: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 10 Lutego 2012 Ptaszek to Jer .http://pl.wikipedia.org/wiki/Jer_%28ptak%29 Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 10 Lutego 2012 O faktycznie podobny,dziękuję Haniu.Codziennie go obserwuję z okna kuchni i chciałam wiedzieć kogo podziwiam :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 10 Lutego 2012 Henio jak to wymyśliszZa póżno niestety , poczytaj : http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=produkcja%20bardzo%20cienkich%20kabanos%C3%B3w&source=web&cd=6&ved=0CEcQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.sollid.pl%2F&ei=YXc1T_XcJtDusgaEpq3QDA&usg=AFQjCNFdf5J0bgVtt_YYoT_6plHe29lcUw&sig2=eFXIl-l3999Sjtg0VpJSyQ&cad=rja SOLLID Epiderm S4 - jadalna emulsja ochronna do cienkich kiełbas i szynek. Najfajniejsze że Nie wymaga deklaracji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 10 Lutego 2012 Sorki ale mylisz pojęcia.Emulsja nie jest osłonką a osłoną przed np. pleśnią.Tak więc dalej masz szanse. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 10 Lutego 2012 Elu według nas to jednak kwiczoł a nie zięba ( zięba ma nieco inny dziób). Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 10 Lutego 2012 Też stawiam na kwiczoła :grin: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwiczo%C5%82 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 11 Lutego 2012 Oj, dziękuję za zainteresowanie :lol: Teraz mu nadzieję jabłko,poczekam aż się skusi. :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-201987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 11 Lutego 2012 Mam zagadkę, a może bardziej pytanie bo ja nie znam odpowiedzi. Umieszczam to tu bo to taki luźny temat a nie chciałem zaśmiecać forum nowymi postami. Kupiłem dzisiaj kabanosy. Niby nic nadzwyczajnego ale one są cienkie. Nawet bardzo. Wyglądają jak takie mięsne paluszki. W najgrubszym miejscu może mają 5 mm. Smak bez rewelacji. Czuć, że jakieś resztki zmielone. Czy ktoś wie jak one są produkowane. Skąd takie osłonki. Kupiłem z ciekawości 2 razy: pierwszy i ostatni. Załączam zdjęcie tych cieniasów. Obrazek To wygląda na niemieckie "Rauchpeitschen" czyli Wędzone bicze/baty. W smaku przypomina troche salami. Znalazłem na te bicze nawet recepturke.. Jeśli kogoś zainteresuje, to prosze dać znać.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-202000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 11 Lutego 2012 Znalazłem na te bicze nawet recepturke.. Jeśli kogoś zainteresuje, to prosze dać znać.. :wink: EEEE.... No gdzież tam...My na tm forum się nie interesujemy takiemi'' rzeczami.... :shock: :wink: :grin: Posze w trybie natychmiastowym :wink: :lol: Wstawiać przepis :lol: i nie zadawać takich pytań :grin: :wink: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-202005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 11 Lutego 2012 EEEE.... No gdzież tam...My na tm forum się nie interesujemy takiemi'' rzeczami.... Posze w trybie natychmiastowym Wstawiać przepis i nie zadawać takich pytań Pozdrawiam! Założę ten temat w "Kiełbasach", bo tu chyba się "nienada". Chociaż jest to w pewnym sensie zagadka. Ale mamy biegłych na forum, którzy to napewno rozwiążą. pzdr :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-202016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 11 Lutego 2012 Co to za roślinka.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-202031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 11 Lutego 2012 Co to za roślinka.. ?Głóg Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-202032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 11 Lutego 2012 Emil, GMO winogrono zielone :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-202033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 11 Lutego 2012 Dereń ? ( głóg ma inny pokrój liści a winogrono tym bardziej :grin: ) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1063-zagadka/page/16/#findComment-202034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.