Skocz do zawartości

Ser topiony z dodatkami


Rekomendowane odpowiedzi

Naprawdę nie wiem czemu Twój ser miał grudki.Może po dodaniu sody za krótko czekałeś żeby go stopić?. Wiesz ,że nie wpadłam na to, że można go topić w founde?! Dzięki za inspirację! :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19580
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gabi dzięki!

Serek wyszedł super.

 

Jestem zaskoczony współdziałaniem trzech rzeczy: malakser, twaróg i soda.

Zmalaksowałem na gładką masę bez grudek i.... ser od razu zrobił się żółtawy i można powiedzieć "topiony" w ten sposób, że po 3-4 godzinach prawie sam rozpłynął się w misce.

 

Tak wyglądał od razu po zmalaksowaniu:

 

 

A tak po stopieniu, dodaniu pokrojonej wędzonki i przełożeniu do słoiczków:

 

 

Teraz muszę popracować nad konsystencją ;-), gdyż serek da się kroić, ale rozsmarować już nie.

 

występują dodatki funcjonalne, które wiążą wodę chociaż nie ma informacji na opakowaniu.

Dlaczego niby przy twarogach producenci nie mieliby mieć obowiązku podawania składników ? Patrząc na etykiety wyrobów takich jak serek almette, topiony hohland, jogurty producenci podają skład. Jakoś coraz mniej jestem zwolennikiem teorii spiskowej ;-)

 

PS. Z ciekawostek podam, że składnikiem serka topionego Hohland jest...

 

.... preparat dymu wędzarniczego!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19594
Udostępnij na innych stronach

Z ciekawostek podam, że składnikiem serka topionego Hohland jest...

 

.... preparat dymu wędzarniczego!

Namiastka szynki :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19601
Udostępnij na innych stronach

Jakoś coraz mniej jestem zwolennikiem teorii spiskowej ;-)

Coraz mniej jest zwolenników gdyż zmuszają ich do tego przepisy. Każdy producent powinien podawać skład surowcowy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19604
Udostępnij na innych stronach

A jak zapach

Otóż nie mamy w zasadzie żadnych wrażeń odnośnie zapachu...

Nie śmierdzi, zapach trochę mleczny, neutralny.

 

Gabi, jaką uzyskujesz konsystencję przy tych proporcjach z twarogu zrobionego własnoręcznie?

 

Mój serek zrobiony był z twarogu kupionego, półtłustego.

Konsystencję uzyskaliśmy podobną do dostępnego w handlu "sera smażonego".

Smarowny był na ciepło, po ostygnięciu można go już kroić w 0,5cm plastry.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19610
Udostępnij na innych stronach

Mój serek miał konsystencję gęstego budyniu. Bardzo szybko zastygł i tak jak napisałeś, można go było kroić na plasterki. Dlatego musiałam się śpieszyć z dodatkami , bo coraz trudniej je było połączyć z serem. :smile:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19616
Udostępnij na innych stronach

Witam

grudkowata (kaszkowata) konsystencja mojego serka wynikała ze słabego podsmażenia. W dniu wczorajszym ponownie włożyłem tym razem wszystkie serki razem na patelnię i podsmażyłem dodając jeszcze co nieco sody, chcąc by wyszedł mi ser nieco twardszy. Efekt jest taki, iż serek wyszedł gładki w konsystencji i na tyle twardy, że krajalnica kroi się w cieniutkie plasterki, a w ustach normalnie się rozpływa :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19645
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Taki gliwiak jest pyszny,tylko nie można żałować masła!Im jest go więcej tym serek jest bardziej "smarowny".Poza tym trzeba go DOKŁADNIE rozdrobnić (widelec to mało).Pewnie mikser będzie lepszy,albo trzeba wziąść ser mielony!Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19646
Udostępnij na innych stronach

Zrobilem dzis taki ser, rewelacja! po 1 godzinie nie zbyt bylem zadowolony ale teraz przy piwie mniam :D Ser zwykly (twarog 200g) pakowany z mlekowity roztarty na sitku, dokladnie wyrobilem z lyzeczka sody, po pary godz. roztopilem w garnku itd. dodalem szynke (wedzona), efekt super ;-) fotki podesle jutro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19667
Udostępnij na innych stronach

Z uwagi na fakt, że młodsza część rodzinki to serojadacze, to z mojego serka nic nie pozostało, ai miska wylizana :grin:

Ps. w piątek nowa porcja niech jedza, niech :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19689
Udostępnij na innych stronach

Ja pracuję nad uzyskaniem smarownej konsystencji po wystygnięciu tego serka.

Juz nawet doszedłem do niezłej smarowności, ale muszę jeszcze dopracować szczegóły ;-)

 

 

PS. Ależ lampa odbija się w tym serku...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19690
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

witam, nie wiem czy ktoś jeszcze zagląda do tego tematu, ale gdyby trafił się tu jakiś nowicjusz szukający przepisu na dobry zgliwiały serek to pragnę napisać, że w mojej rodzinie robi się go odkąd pamiętam.

Nie stosuje się jednak żadnego męczącego miksowania, przecierania itp. ten serek prawie sam się robi. twaróg (robimy z jakiegokolwiek, domowy czy kupny - zawsze wychodzi) zwyczajnie kruszymy na talerz, posypujemy ciutką soli (nie lubimy słonego) i sodą, tak na oko, żeby cała powierzchnia serka na talerzu była nią posypana (posypana, broń Boże zasypana warstwą sody:) ) można przemieszać dla lepszego rozprowadzenia sody. serek odstawiamy np. na noc (chociaż właściwie gliwieje bardzo szybko po posypaniu). potem taki - nawet jeśli jeszcze nie jest do końca zgliwiały (zawierający białe grudki twarogu) - wrzucamy na masełko na patelnię i powoli smażymy aż się cały stopi, dodajemy co tam lubimy do smaczku, żółtko, mieszamy i przelewamy do foremki.

z moich doświadczeń wynika, że grudki, takie farfocle, mało dla mnie apetyczne, robią się gdy zamiast żółtka do roztopionego całkowicie serka dodamy całe jajko (białko się ścina). może robię przy tym dodawaniu jajka jakiś błąd, jestem nauczona bez jajka:)

Nie mam w tym wszystkim jakiejś specjalnej filozofii, czy postoi parę godzin dłużej czy krócej, czy dodam masła więcej czy mniej, to naprawdę nie ma aż takiego znaczenia, i tak jest dobry do chlebka zamiast tego kupnego... czegoś:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42236
Udostępnij na innych stronach

Nie stosuje się jednak żadnego męczącego miksowania, przecierania itp

Skąd ja znam ten przepis. :rolleyes: Chyba jest kilkanaście postów wyżej. A miksuje mikser i nie wyglądał na zmęczonego, ani nic nie mówił, że się męczy. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42240
Udostępnij na innych stronach

twaróg (robimy z jakiegokolwiek, domowy czy kupny - zawsze wychodzi)

Pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższym.

Jakość twarogu jest tutaj kluczowa, gdyż można trafić na taki, który nie chce się topić i podczas podgrzewania oddziela się woda i zostają grudki sera.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42263
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

akość twarogu jest tutaj kluczowa, gdyż można trafić na taki, który nie chce się topić

Zapewne jest to prawda , jednak gdy było mleczko prosto od krówki to nie było z tym problemu , Jaki był smaczny i ten "smarkaty "i ten smażony .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42276
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam jeśli ktoś się poczuł "zdublowany" moim opisem robienia serka :blush: , nie chodziło mi jednak o sam przepis tylko o podkreślenie, że robimy go ot tak sobie właściwie od niechcenia i nie przykładamy wagi do jakichś konkretnych proporcji czy czasu, a serek i tak wychodzi. piszę to bo śledzę różne fora kulinarne (w tym od dawna te :grin: ) i wiem że często szukają tam wskazówek ludzie którzy do kuchni pierwszy raz wchodzą uzbrojeni w miarkę aptekarską i sekundomierz, a potem zastanawiają się czy jak coś potrzymają pięć minut dłużej na ogniu lub dadzą szczyptę soli więcej to się uda czy nie?

oczywiście dążenie do perfekcji jest w cenie:)

co do jakości twarogu, wiadomo, że od tego bardzo dużo zależy ale ten serek od kilkudziesięciu lat robi moja babcia mama ja... nie udał mi się tylko raz ostatnio jak dałam wyżej wymienione całe jajko. no i właśnie - czy ktoś może się podzielić doświadczeniami z tym całym jajem? zawsze mnie denerwowało to zostające się białko pomysł z całym jajkiem bardzo dobry tylko co zrobić żeby się tak fatalnie nie ścięło od razu? mi wyszła po prostu gluciasta jajecznica oblepiona serem, ble

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42305
Udostępnij na innych stronach

a co do miksera to mam kilka powodów żeby go nie używać np.: ściągam go z całym pudłem z góry wielkiej szafy, składam go, potem rozkładam, myję/czyszczę, zanoszę pudło i wkładam na górę wielkiej szafy... mój mikser wyraźnie się męczy a po co skoro nie trzeba :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42306
Udostępnij na innych stronach

Cześć natkass ! Wszyscy jesteśmy nowicjuszami . Chyba nie przeczytałaś całego tematu. W postach dzielimy się uwagami co zrobić, żeby ser był dobry. Każdy ma swoją metodę . Ja jajko mieszam z odrobiną wody i nie ma mowy o "glutach".
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42310
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Też jestem nopwicjuszem na stronie choć sery smażone nauczył mnie robić dziadek i robie je często niedługo zamieszcze swoje prace. Na początku mojej nauki zmusił mnie do przeczytania książek:Technologia mleczarstwa i Mleczarstwo Obrusiewicza i to mnie wiele nauczyło jesli ktoś jest nowicuszem tak jak ja i chce sie czegoś nauczyć to powinien zacząć od lektury tych kśiążek oraz Serowarstwa Licznerskiego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-52403
Udostępnij na innych stronach

to mnie wiele nauczyło jesli ktoś jest nowicuszem tak jak ja i chce sie czegoś nauczyć to powinien zacząć od lektury tych kśiążek oraz Serowarstwa Licznerskiego.

leśniak wybacz , ale czegoś tu nie rozumiem :rolleyes: . Bez książki Licznerskiego nie można robić serów? To może wykasować ten temat ? O co Ci właściwie chodzi ? Czy zamiast tego tematu wstawimy tu skan książki ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-52423
Udostępnij na innych stronach

Można robić sery i masło i inne wyroby mleczarskie i takie tematy są ważne i oby ich jak najwięce jbyło.ja tylko twierde że warto troche poczytać troche fachowej literaturuy. Jeden z uczonych stwierdził że wiedza jest tym co sami potrafimy zerozumieć.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-52449
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.