Gość Gabi Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Października 2007 Naprawdę nie wiem czemu Twój ser miał grudki.Może po dodaniu sody za krótko czekałeś żeby go stopić?. Wiesz ,że nie wpadłam na to, że można go topić w founde?! Dzięki za inspirację! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Października 2007 Gabi dzięki! Serek wyszedł super. Jestem zaskoczony współdziałaniem trzech rzeczy: malakser, twaróg i soda. Zmalaksowałem na gładką masę bez grudek i.... ser od razu zrobił się żółtawy i można powiedzieć "topiony" w ten sposób, że po 3-4 godzinach prawie sam rozpłynął się w misce. Tak wyglądał od razu po zmalaksowaniu: A tak po stopieniu, dodaniu pokrojonej wędzonki i przełożeniu do słoiczków: Teraz muszę popracować nad konsystencją ;-), gdyż serek da się kroić, ale rozsmarować już nie. występują dodatki funcjonalne, które wiążą wodę chociaż nie ma informacji na opakowaniu. Dlaczego niby przy twarogach producenci nie mieliby mieć obowiązku podawania składników ? Patrząc na etykiety wyrobów takich jak serek almette, topiony hohland, jogurty producenci podają skład. Jakoś coraz mniej jestem zwolennikiem teorii spiskowej ;-) PS. Z ciekawostek podam, że składnikiem serka topionego Hohland jest... .... preparat dymu wędzarniczego! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Października 2007 Ja też nie robiłam jeszcze prób nad "smarownością". A jak zapach? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Października 2007 Z ciekawostek podam, że składnikiem serka topionego Hohland jest... .... preparat dymu wędzarniczego!Namiastka szynki :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Października 2007 Jakoś coraz mniej jestem zwolennikiem teorii spiskowej ;-)Coraz mniej jest zwolenników gdyż zmuszają ich do tego przepisy. Każdy producent powinien podawać skład surowcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Października 2007 A jak zapach Otóż nie mamy w zasadzie żadnych wrażeń odnośnie zapachu... Nie śmierdzi, zapach trochę mleczny, neutralny. Gabi, jaką uzyskujesz konsystencję przy tych proporcjach z twarogu zrobionego własnoręcznie? Mój serek zrobiony był z twarogu kupionego, półtłustego. Konsystencję uzyskaliśmy podobną do dostępnego w handlu "sera smażonego". Smarowny był na ciepło, po ostygnięciu można go już kroić w 0,5cm plastry. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Października 2007 Mój serek miał konsystencję gęstego budyniu. Bardzo szybko zastygł i tak jak napisałeś, można go było kroić na plasterki. Dlatego musiałam się śpieszyć z dodatkami , bo coraz trudniej je było połączyć z serem. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Października 2007 Witamgrudkowata (kaszkowata) konsystencja mojego serka wynikała ze słabego podsmażenia. W dniu wczorajszym ponownie włożyłem tym razem wszystkie serki razem na patelnię i podsmażyłem dodając jeszcze co nieco sody, chcąc by wyszedł mi ser nieco twardszy. Efekt jest taki, iż serek wyszedł gładki w konsystencji i na tyle twardy, że krajalnica kroi się w cieniutkie plasterki, a w ustach normalnie się rozpływa :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Października 2007 Witam!Taki gliwiak jest pyszny,tylko nie można żałować masła!Im jest go więcej tym serek jest bardziej "smarowny".Poza tym trzeba go DOKŁADNIE rozdrobnić (widelec to mało).Pewnie mikser będzie lepszy,albo trzeba wziąść ser mielony!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Października 2007 Zrobilem dzis taki ser, rewelacja! po 1 godzinie nie zbyt bylem zadowolony ale teraz przy piwie mniam Ser zwykly (twarog 200g) pakowany z mlekowity roztarty na sitku, dokladnie wyrobilem z lyzeczka sody, po pary godz. roztopilem w garnku itd. dodalem szynke (wedzona), efekt super ;-) fotki podesle jutro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Października 2007 Z uwagi na fakt, że młodsza część rodzinki to serojadacze, to z mojego serka nic nie pozostało, ai miska wylizana :grin: Ps. w piątek nowa porcja niech jedza, niech :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Października 2007 Ja pracuję nad uzyskaniem smarownej konsystencji po wystygnięciu tego serka. Juz nawet doszedłem do niezłej smarowności, ale muszę jeszcze dopracować szczegóły ;-) PS. Ależ lampa odbija się w tym serku... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Października 2007 Jak na 1 raz wyszlo nie zle: http://monki.us/~tier/top/top.jpg http://monki.us/~tier/top/top1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-19691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natkass Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Października 2008 witam, nie wiem czy ktoś jeszcze zagląda do tego tematu, ale gdyby trafił się tu jakiś nowicjusz szukający przepisu na dobry zgliwiały serek to pragnę napisać, że w mojej rodzinie robi się go odkąd pamiętam.Nie stosuje się jednak żadnego męczącego miksowania, przecierania itp. ten serek prawie sam się robi. twaróg (robimy z jakiegokolwiek, domowy czy kupny - zawsze wychodzi) zwyczajnie kruszymy na talerz, posypujemy ciutką soli (nie lubimy słonego) i sodą, tak na oko, żeby cała powierzchnia serka na talerzu była nią posypana (posypana, broń Boże zasypana warstwą sody:) ) można przemieszać dla lepszego rozprowadzenia sody. serek odstawiamy np. na noc (chociaż właściwie gliwieje bardzo szybko po posypaniu). potem taki - nawet jeśli jeszcze nie jest do końca zgliwiały (zawierający białe grudki twarogu) - wrzucamy na masełko na patelnię i powoli smażymy aż się cały stopi, dodajemy co tam lubimy do smaczku, żółtko, mieszamy i przelewamy do foremki.z moich doświadczeń wynika, że grudki, takie farfocle, mało dla mnie apetyczne, robią się gdy zamiast żółtka do roztopionego całkowicie serka dodamy całe jajko (białko się ścina). może robię przy tym dodawaniu jajka jakiś błąd, jestem nauczona bez jajka:)Nie mam w tym wszystkim jakiejś specjalnej filozofii, czy postoi parę godzin dłużej czy krócej, czy dodam masła więcej czy mniej, to naprawdę nie ma aż takiego znaczenia, i tak jest dobry do chlebka zamiast tego kupnego... czegoś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grazia Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Października 2008 Taki sam serek robiła moja mama Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Października 2008 Nie stosuje się jednak żadnego męczącego miksowania, przecierania itp Skąd ja znam ten przepis. :rolleyes: Chyba jest kilkanaście postów wyżej. A miksuje mikser i nie wyglądał na zmęczonego, ani nic nie mówił, że się męczy. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Października 2008 twaróg (robimy z jakiegokolwiek, domowy czy kupny - zawsze wychodzi) Pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższym. Jakość twarogu jest tutaj kluczowa, gdyż można trafić na taki, który nie chce się topić i podczas podgrzewania oddziela się woda i zostają grudki sera. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Października 2008 Witam akość twarogu jest tutaj kluczowa, gdyż można trafić na taki, który nie chce się topić Zapewne jest to prawda , jednak gdy było mleczko prosto od krówki to nie było z tym problemu , Jaki był smaczny i ten "smarkaty "i ten smażony . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natkass Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Października 2008 Przepraszam jeśli ktoś się poczuł "zdublowany" moim opisem robienia serka :blush: , nie chodziło mi jednak o sam przepis tylko o podkreślenie, że robimy go ot tak sobie właściwie od niechcenia i nie przykładamy wagi do jakichś konkretnych proporcji czy czasu, a serek i tak wychodzi. piszę to bo śledzę różne fora kulinarne (w tym od dawna te :grin: ) i wiem że często szukają tam wskazówek ludzie którzy do kuchni pierwszy raz wchodzą uzbrojeni w miarkę aptekarską i sekundomierz, a potem zastanawiają się czy jak coś potrzymają pięć minut dłużej na ogniu lub dadzą szczyptę soli więcej to się uda czy nie? oczywiście dążenie do perfekcji jest w cenie:)co do jakości twarogu, wiadomo, że od tego bardzo dużo zależy ale ten serek od kilkudziesięciu lat robi moja babcia mama ja... nie udał mi się tylko raz ostatnio jak dałam wyżej wymienione całe jajko. no i właśnie - czy ktoś może się podzielić doświadczeniami z tym całym jajem? zawsze mnie denerwowało to zostające się białko pomysł z całym jajkiem bardzo dobry tylko co zrobić żeby się tak fatalnie nie ścięło od razu? mi wyszła po prostu gluciasta jajecznica oblepiona serem, ble Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natkass Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Października 2008 a co do miksera to mam kilka powodów żeby go nie używać np.: ściągam go z całym pudłem z góry wielkiej szafy, składam go, potem rozkładam, myję/czyszczę, zanoszę pudło i wkładam na górę wielkiej szafy... mój mikser wyraźnie się męczy a po co skoro nie trzeba :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Października 2008 Cześć natkass ! Wszyscy jesteśmy nowicjuszami . Chyba nie przeczytałaś całego tematu. W postach dzielimy się uwagami co zrobić, żeby ser był dobry. Każdy ma swoją metodę . Ja jajko mieszam z odrobiną wody i nie ma mowy o "glutach". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-42310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Też jestem nopwicjuszem na stronie choć sery smażone nauczył mnie robić dziadek i robie je często niedługo zamieszcze swoje prace. Na początku mojej nauki zmusił mnie do przeczytania książek:Technologia mleczarstwa i Mleczarstwo Obrusiewicza i to mnie wiele nauczyło jesli ktoś jest nowicuszem tak jak ja i chce sie czegoś nauczyć to powinien zacząć od lektury tych kśiążek oraz Serowarstwa Licznerskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-52403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 16 Stycznia 2009 to mnie wiele nauczyło jesli ktoś jest nowicuszem tak jak ja i chce sie czegoś nauczyć to powinien zacząć od lektury tych kśiążek oraz Serowarstwa Licznerskiego.leśniak wybacz , ale czegoś tu nie rozumiem :rolleyes: . Bez książki Licznerskiego nie można robić serów? To może wykasować ten temat ? O co Ci właściwie chodzi ? Czy zamiast tego tematu wstawimy tu skan książki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-52423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Można robić sery i masło i inne wyroby mleczarskie i takie tematy są ważne i oby ich jak najwięce jbyło.ja tylko twierde że warto troche poczytać troche fachowej literaturuy. Jeden z uczonych stwierdził że wiedza jest tym co sami potrafimy zerozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-52449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 16 Stycznia 2009 lesniak , ale my czytamy fachowe książki. Wybacz , ale czasami piszesz skrótami i strasznie trudno jest Cię zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1064-ser-topiony-z-dodatkami/page/2/#findComment-52453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.