Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kości soli nie przyjmują. Zasolisz jedynie pozostałe na nich resztki mięsa. Nie lepiej uwędzić lub zamrozić? Do zupek będziesz miał jak znalazł.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10678-solenie-ko%C5%9Bci/#findComment-387358
Udostępnij na innych stronach

Kości soli nie przyjmują. Zasolisz jedynie pozostałe na nich resztki mięsa.

No chyba o to chodzi. Ja osobiście mrożę i później daję do zupy. Nigdy nie próbowałem wędzić kości. A pytanie o solenie zadał mi kolega. Pamiętam, że kiedyś moja babcia obsuszała kości w piecu chlebowym. Chodzi mi o to, jak długo można przechowywać takie zasolone kości i ile soli dawać. Zasypywać w całości, tak jak się robi ze słoniną czy tylko nacierać solą?

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10678-solenie-ko%C5%9Bci/#findComment-387388
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pamiętam, że kiedyś moja babcia obsuszała kości w piecu chlebowym.

 

Takie pieczone /podpalone wręcz kości oddaja genialnie smak do zup i sosów ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10678-solenie-ko%C5%9Bci/#findComment-387391
Udostępnij na innych stronach

Pieski lubia kosci nie solone :D  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10678-solenie-ko%C5%9Bci/#findComment-387393
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem, solenie kości do długotrwałego przechowywania mija się z celem. Przecież kości rurkowe, a o te chodzi najbardziej, zawierają w kanale wewnętrznym szpik, do którego sól nie dotrze, a szpik bardzo szybko sie psuje. Jesli np. chce zasolić kostki żeberkowe, niech po prostu każdą warstwę kości w naczyniu przesypuje solą z ręki. Tylko po co?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10678-solenie-ko%C5%9Bci/#findComment-387430
Udostępnij na innych stronach

Takie pieczone /podpalone wręcz kości oddaja genialnie smak do zup i sosów

dokładnie, ja zanim oddam kości psiakom, to je mrożę, a jak uzbieram dużo, to przekładam na blachę, polewam oliwą, solę lekko i pieprzę i do pieca,  a jak ładnie zbrązowieją przekładam do gara i gotuję sobie z nich wywar na bazę do zup i sosów, wywar ten można zamrozić,

a koledze może chodziło o wędzenie kości ?! w sklepach można czasami kupić wędzone kości od schabu.

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10678-solenie-ko%C5%9Bci/#findComment-387434
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.