Todek Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Mam zapytanie. Czy ktoś z Was przechowuje kości zasalając je, np. w kamionkowym garnku? Jeżeli tak, to ile soli używać? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10678-solenie-ko%C5%9Bci/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Kości soli nie przyjmują. Zasolisz jedynie pozostałe na nich resztki mięsa. Nie lepiej uwędzić lub zamrozić? Do zupek będziesz miał jak znalazł. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10678-solenie-ko%C5%9Bci/#findComment-387358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Kości soli nie przyjmują. Zasolisz jedynie pozostałe na nich resztki mięsa.No chyba o to chodzi. Ja osobiście mrożę i później daję do zupy. Nigdy nie próbowałem wędzić kości. A pytanie o solenie zadał mi kolega. Pamiętam, że kiedyś moja babcia obsuszała kości w piecu chlebowym. Chodzi mi o to, jak długo można przechowywać takie zasolone kości i ile soli dawać. Zasypywać w całości, tak jak się robi ze słoniną czy tylko nacierać solą? Edytowane 2 Grudnia 2014 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10678-solenie-ko%C5%9Bci/#findComment-387388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zobacz 7:45 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9838-film-z-przebiegu-kursu-sdm-414-w-%C5%82azach-autorstwa-kolegi-paweljacka/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10678-solenie-ko%C5%9Bci/#findComment-387390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Pamiętam, że kiedyś moja babcia obsuszała kości w piecu chlebowym. Takie pieczone /podpalone wręcz kości oddaja genialnie smak do zup i sosów Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10678-solenie-ko%C5%9Bci/#findComment-387391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Pieski lubia kosci nie solone Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10678-solenie-ko%C5%9Bci/#findComment-387393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Moim zdaniem, solenie kości do długotrwałego przechowywania mija się z celem. Przecież kości rurkowe, a o te chodzi najbardziej, zawierają w kanale wewnętrznym szpik, do którego sól nie dotrze, a szpik bardzo szybko sie psuje. Jesli np. chce zasolić kostki żeberkowe, niech po prostu każdą warstwę kości w naczyniu przesypuje solą z ręki. Tylko po co? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10678-solenie-ko%C5%9Bci/#findComment-387430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Takie pieczone /podpalone wręcz kości oddaja genialnie smak do zup i sosówdokładnie, ja zanim oddam kości psiakom, to je mrożę, a jak uzbieram dużo, to przekładam na blachę, polewam oliwą, solę lekko i pieprzę i do pieca, a jak ładnie zbrązowieją przekładam do gara i gotuję sobie z nich wywar na bazę do zup i sosów, wywar ten można zamrozić,a koledze może chodziło o wędzenie kości ?! w sklepach można czasami kupić wędzone kości od schabu. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10678-solenie-ko%C5%9Bci/#findComment-387434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.