Rasti Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Kefir robiłam sama z podgrzanego mleka zaprawionego bakteriami kefiru.Nie wiem ,wszystko mogło spowodować tę gorycz.Najprawdopodobniej ,fakt,że dopiero zaczynam zabawę z serami też nie pomogło.Może za dużo przepisów czytałam,może za bardzo się starałam.....W każdym bądź razie zrobiłam tak. Dzisiaj z 15 litrów mleka zrobiłam "oscypki".Nie dodałam ani chlorku ani łyżeczki soli i podpuszczki dałam po 1 kropelce na litr,czyli w sumie 15 kropelek rozpuszczonych w 100 ml ciepłej wody.Piękny ,sztywny skrzep gotowy do krojenia był już po 40 minutach.Wniosek pierwszy nie potrzebnie dawałam po 2 kropelki podpuszczki.Jutro taką samą ilość mleka poddam pasteryzacji i też dodam po 1 kropelce podpuszczki.Może wtedy poznam przyczynę mojego problemu.Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10710-ser-koryci%C5%84ski-brak-skrzepu/page/2/#findComment-389970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Pamiętaj, że pasteryzacja osłabia zdolność mleka do krzepnięcia, więc należy dodać CaCl2. Powodzenia w produkcji sera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10710-ser-koryci%C5%84ski-brak-skrzepu/page/2/#findComment-390052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.