Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kefir robiłam sama z podgrzanego mleka zaprawionego bakteriami kefiru.

Nie wiem ,wszystko mogło spowodować tę gorycz.

Najprawdopodobniej ,fakt,że dopiero zaczynam zabawę z serami  też nie pomogło.

Może za dużo przepisów czytałam,może za bardzo się starałam.....

W każdym bądź razie zrobiłam tak. Dzisiaj z 15 litrów mleka zrobiłam "oscypki".

Nie dodałam ani chlorku ani łyżeczki soli i podpuszczki dałam po 1 kropelce na litr,czyli w sumie 15 kropelek rozpuszczonych w 100 ml ciepłej wody.

Piękny ,sztywny skrzep gotowy do krojenia był już po 40 minutach.

Wniosek pierwszy nie potrzebnie dawałam po 2 kropelki podpuszczki.

Jutro taką samą ilość mleka poddam pasteryzacji i też dodam po 1 kropelce podpuszczki.

Może wtedy poznam przyczynę mojego problemu.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10710-ser-koryci%C5%84ski-brak-skrzepu/page/2/#findComment-389970
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.