Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

wczoraj chciałem przetestować swoją nową wędzarnię. Co by nie ryzykować od razu drogą wędliną odpaliłem wędzarnię z własnym DG.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9722-projekt-pierwszej-w%C4%99dzarni/page-2

 

Na testy kupiłem w sklepie kiełbasę białą surową.

 

Powisiała na kiju 1h w temp pokojowej . Następnie było osuszanie w temp. 40-50st przez 50min aż do uzyskania suchej skórki. Puściłem dym i wędziłem jeszcze 2,5h w temperaturze 40-60st.

 

Po wszystkim wyciągnąłem kiełbasę. Okazało się ,że skóra trochę stwardniała ale co najważniejsze nie było w i na kiełbasie w ogóle aromatu dymu :(

 

To, że koloru nie było to domyślam się jest wynikiem braku peklosoli (biała surowa). Uwędzić się natomiast powinna. A tu nic ani koloru ani aromatu. Po sparzeniu smakowała po prostu jak biała parzona.

 

Gdzie mogłem popełnić błąd? Dodam, że nie umiem określić jeszcze gęstości dymu ale otwierając drzwiczki za każdym razem "płakałem". Poza tym wędzarnia chociaż się nie osmoliła to pachnie aromatem dymu. Kije też.

Więc co może być przyczyną.

 

Tutaj po wyjęciu z wędzarni :

 

 

A tu po parzeniu 25 min w temp. 72-77st.

 

 

Będę wdzięczny za podpowiedzi bo szynka na wigilie się pekluje.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10747-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%85d/
Udostępnij na innych stronach

Moi skromnym zdaniem, mogłeś dłużej wędzić, trzy do czterech godzin do uzyskania koloru. Na pierwszym zdjęciu nie jest tak tragicznie, zabrakło po prostu czasu. Nie martw się, początki są zawsze trudne :)

Edytowane przez gontek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10747-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%85d/#findComment-390992
Udostępnij na innych stronach

Witam. I moim skromnym zdaniem zrobiłeś to za szybko. Wędziłeś na czuja a nie na oczy. Wędzisz do momentu, kiedy zobaczysz kolor na kiełbasce. Za bardzo się pospieszyłeś :) Przy szynkach musisz być dużo więcej cierpliwy one potrzebują więcej dymnej ,,czułości" :) Nie spiesz się a będzie na pewno dobrze :) Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10747-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%85d/#findComment-391006
Udostępnij na innych stronach

Witaj 

1-do wędzenia wziołeś badziewie więc się nie dziw mam na myśli wygląd z pierwszego zdjęcia

2- czas za krótki zdecydowanie

3- osuszanie niby czas ok ja jednak krócej bym osuszał, piszesz, że skórka była sucha a tak być nie może musi być lekko wilgotna bo nie bardzo przyjmuje dym

 

 

Po sparzeniu smakowała po prostu jak biała parzona.

a jak miała smakować wszak to biała a raczej jej namiastka

Co Ci :D  mogę doradzić zrób na początek sam kiełbasę doradzam chłopską według Szczepana jak w miarę będziesz trzymał się przepisu to będzie ok i dopiero wtedy będziesz wiedział jak smakuje kiełbasa. :D  I spoko chłopie dasz radę, jak patrzę to widzę, że stąpasz po moich śladach :facepalm:  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10747-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%85d/#findComment-391012
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rady. Na pewno je zastosuję.

Kierowałem się na początek po prostu Akademią Dziadka do wyczytałem ,że to podstawa a tam jest wędzenie razem z osuszaniem ok. 3 godziny.

 

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy

 

Dziwię się dlatego ,ze po dwóch i pół godzinie kiełbasa ani trochę nie przeszła dymem. Kolorem się tak nie przejmuję jako, że to biała z zasady. :)
Na weekend spróbuję uwędzić udka z kurczaka. Zobaczymy co wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10747-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%85d/#findComment-391021
Udostępnij na innych stronach

Dziwię się dlatego ,ze po dwóch i pół godzinie kiełbasa ani trochę nie przeszła dymem. 

Skoro kupiłeś w sklepie, to jest tak "zakonserwowana", że dym nie miał prawa się przedrzeć.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10747-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%85d/#findComment-391022
Udostępnij na innych stronach

Kierowałem się na początek po prostu Akademią Dziadka do wyczytałem ,że to podstawa a tam jest wędzenie razem z osuszaniem ok. 3 godziny.

ZAPAMIĘTAJ nie patrzysz na czas a na kolor raz starczy 3 godziny a drugim razem i 4 mało  

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10747-gdzie-pope%C5%82ni%C5%82em-b%C5%82%C4%85d/#findComment-391029
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.