Markus Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Października 2007 Witam wszystkich " zadymiarzy " .Czy ktoś chciałby sie podzielić uwagami nt wędzenia w wędzarni tzw. kominowej ( na strychu, na dole komina piec chlebowy z częściowo własnym przewodem kominowych na wys. ok 2 m. ) . Będę bardzo wdzięczny .Pozdrawiam Marek Cytuj Denique non omnes eadem mirantur amantque Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Listopada 2007 Hej naprawde nikt nie wie nic o tym? Chłop prosi, pomóżcie:) Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Listopada 2007 Sposób raczej nie jest juz stosowany w domowym wedzarnictwie. Niezbędny jest odpowiedni przekrój komina, jego czystość - mam tutaj na myśli rodzaj uprzednio stosowanego opału (po węglu zostaje smółka, która trudno jest usunąć, a mająca negatywny wpływ na smak wyrobu), odpowiednio rozmieszczone szybry itp. Radzę zapoznać się z materiałami na ten temat, które zawiera stronka Seminole www.wedlinydomowe.comNa stronie głównej, w dziale budowy wędzarni, znajdziesz zdjęcia budowy i działania wędzarni tzw. styrychowej, wykonanej , o ile pami.etam, z szafki ubraniowej lub starej kasy pancernej. Ciekawostką tej wędzarni jest to, iz obsługujący, by nie wchodzić ciągle na strych, zainstalował sobie kamerkę, która przesyła obraz temperatury rejestrowanej przez termometr wędzarni do komputera znajdującego się na parterze.Powodzenia Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Listopada 2007 Markus, zerknij tutaj:http://www.wedlinydomowe.com/smokehouse-old.htm Po prawej jest bardzo ciekawe rozwiązanie. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Listopada 2007 WitamKidyś ktoś na forum lub stronie głównej pokazał wędzarkę strychową połączoną z kominkiem w salonie. Przełączanie za pomocą szybra - komin lub wędzarka.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Opublikowano 2 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2007 Wielkie dzięki za odpowiedzi. Włączając doświadczenia innych użytkowników postawię na metodę prób i błędów . Pozdrawiam serdecznie . Cytuj Denique non omnes eadem mirantur amantque Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Listopada 2007 Myślałem o takiej wędzarce na strychu dobudowanie do komina komory dym byłby z kominka ale jakoś trudno mi się za to zabrać nie mając gwarancji powodzeniaobieg dymu poprzez dobudowanie komory może zakłócić ciąg muszą być szybry odcinające komorę w przypadku rezygnacji z wędzeniagdzieś czytałem, że w niektórych rejonach kraju dawno wędzono i przechowywano mięso właśnie w takich komorach - latem muszki nie weszły zawsze dymek pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.