Skocz do zawartości

Prośba


Markus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich " zadymiarzy " .

Czy ktoś chciałby sie podzielić uwagami nt wędzenia w wędzarni tzw. kominowej ( na strychu, na dole komina piec chlebowy z częściowo własnym przewodem kominowych na wys. ok 2 m. ) . Będę bardzo wdzięczny .

Pozdrawiam Marek

Denique non omnes eadem mirantur amantque
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sposób raczej nie jest juz stosowany w domowym wedzarnictwie.

Niezbędny jest odpowiedni przekrój komina, jego czystość - mam tutaj na myśli rodzaj uprzednio stosowanego opału (po węglu zostaje smółka, która trudno jest usunąć, a mająca negatywny wpływ na smak wyrobu), odpowiednio rozmieszczone szybry itp.

Radzę zapoznać się z materiałami na ten temat, które zawiera stronka Seminole www.wedlinydomowe.com

Na stronie głównej, w dziale budowy wędzarni, znajdziesz zdjęcia budowy i działania wędzarni tzw. styrychowej, wykonanej , o ile pami.etam, z szafki ubraniowej lub starej kasy pancernej. Ciekawostką tej wędzarni jest to, iz obsługujący, by nie wchodzić ciągle na strych, zainstalował sobie kamerkę, która przesyła obraz temperatury rejestrowanej przez termometr wędzarni do komputera znajdującego się na parterze.

Powodzenia

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślałem o takiej wędzarce na strychu

dobudowanie do komina komory

dym byłby z kominka ale jakoś trudno mi się za to zabrać nie mając gwarancji powodzenia

obieg dymu poprzez dobudowanie komory może zakłócić ciąg

muszą być szybry odcinające komorę w przypadku rezygnacji z wędzenia

gdzieś czytałem, że w niektórych rejonach kraju dawno wędzono i przechowywano mięso właśnie w takich komorach - latem muszki nie weszły zawsze dymek

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.