Maxell Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Marca 2015 Kiełbasa z samego mrożonego mięsa może Ci się nie udać.Ile masz tego mięsa? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10762-peklowanie/page/2/#findComment-416038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starosta Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Na razie mam tylko karkówkę. Mogę później dodać świeży boczek i trochę wołowiny plus wywar z i kilka golonek. Zobaczymy co wyjdzie. Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam.Póki co 8kg. Edytowane 26 Marca 2015 przez starosta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10762-peklowanie/page/2/#findComment-416040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Marca 2015 Słuchaj, a może zrób tak. Z tych 8 kg, które posiadasz, zrób białą surową. Daj parę kilo koledze, a on w zamian da Ci wedzoną. Biała po zrobieniu możesz spokojnie zamrozić i po rozmrożeniu, sparzyć. Będzie wtedy jak świeża. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10762-peklowanie/page/2/#findComment-416042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starosta Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Heh, kolega nie robi kiełbasy i czeka ze swoim pierwszym razem na efekt moich poczynań Trudno, zamrożę, potem dodam to, co wypisałem powyżej i zobaczymy. Jak mawia Z. Chajzer: Kto nie ryzykuje, nie pije szampana! Edytowane 26 Marca 2015 przez starosta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10762-peklowanie/page/2/#findComment-416044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Marca 2015 Kiełbasa z samego mrożonego mięsa może Ci się nie udać.Ile masz tego mięsa?A o co chodzi z tym mrozonym miesem? Moga wystapic jakies niepozadane procesy przy peklowaniu lub osadzaniu? czy tylko kwestia walorow smakowych...pewno gdzies to pisze-tylko nie doczytalem-sorry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10762-peklowanie/page/2/#findComment-416340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starosta Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 31 Marca 2015 Jeszcze jedno pytanie. Jaki jest maksymalny czas osadzania? W przepisie Szczepana na kiełbasę chłopską czas osadzania wynosi 2 godziny. Do jakich granic można ten czas wydłużyć żeby nie spowodować katastrofy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10762-peklowanie/page/2/#findComment-417195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 31 Marca 2015 Wszystko zależy od temperatury w jakiej będziesz osadzał.... jeżeli w pokojowej to 2-3h w zupełności wystarczy ale za to jeżeli chcesz wędzić następnego dnia to do lodówki .... ja osadzam w garażu stała temp ok 10 stopni, przepływ powietrza, przez noc a rano wędzę.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10762-peklowanie/page/2/#findComment-417201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starosta Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 31 Marca 2015 Wędzenie będzie w piątek po 15. Zastanawiam się czy napychać w czwartek późnym wieczorem i do lodówki a w piątek ok 13 powiesić na 1-2 godziny, czy muszę brać urlop i napychać w piątek ok 12-13? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10762-peklowanie/page/2/#findComment-417212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 31 Marca 2015 ..bez problemu nadziewaj w czwartek wieczorem i powieś w temp 6-8*... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10762-peklowanie/page/2/#findComment-417217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starosta Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 31 Marca 2015 Jelito nie wyschnie za bardzo przez tyle godzin? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10762-peklowanie/page/2/#findComment-417222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 31 Marca 2015 ...a dlaczemu ma wyschnąć jak ma farsz w środku.....nie szukaj dziury w całym , tylko działaj. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10762-peklowanie/page/2/#findComment-417226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starosta Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 31 Marca 2015 Ok. Dzięki za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10762-peklowanie/page/2/#findComment-417232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.