Skocz do zawartości

Wędzonki Leszka


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

zrobić kielbasę dzień wcześniej wieczorem, a na drugi dzień rano wędzić.
  ponieważ zwykle robie kiełbasy półtrwałe lub trwałe -to też tak osadzam - kończę ok 22-23 - a rano do osuszania iiii dym..............

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10786-w%C4%99dzonki-leszka/page/3/#findComment-519463
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak mamy Maxell wierzyć w puste słowa.

Wyjaśnij, gdyż, nie ukrywam, zaciekawiłes mnie. ;)

Czekam dalej na cytat zdania mówiącego o osadzaniu w lodówce.

PS.

Przyszedłeś do nas 3 dni temu i zaczynasz od takich kawałków? Chyba muszę poszperać w głębiej. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10786-w%C4%99dzonki-leszka/page/3/#findComment-519471
Udostępnij na innych stronach

I co tu napisać....?

Młody wiekiem i chyba doświadczeniem nie jestem,  :cool:  ale robię i robiłem podobnie.

Mielenie, doprawianie, nadziewanie wieczorem, rano osuszanie, w tym czasie prace przy wędzarni....i dopiero potem wędzenie właściwe.

 

Jeśli to zły proces, proszę poprawić wpis w akademii Dziadka:

 

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy

 

Kiełbasa nadziana, rozwieszona na kijach tak, by batony nie stykały się ze sobą, przejdzie okres osadzania, dość długi, bo przez całą noc, a noce są chłodne i nic nie powinno jej zaszkodzić.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10786-w%C4%99dzonki-leszka/page/3/#findComment-519491
Udostępnij na innych stronach

Ja wprawdzie nie nadziewam wieczorem, byłoby to niemożliwe z jednego prostego powodu. Wieczorami jestem, ze tak powiem, zbyt odseparowany od dziennej precyzji i skupienia, toteż zapewne nadziałbym nie to, co trzeba.

A w Akademii Dziadka jest sprzeczność:

 

Kiełbasa nadziana, rozwieszona na kijach tak, by batony nie stykały się ze sobą, przejdzie okres osadzania, dość długi, bo przez całą noc, a noce są chłodne i nic nie powinno jej zaszkodzić. 

 

A chwilę potem:

 

Normy czasowe osadzania są różne dla różnych gatunków wędlin, a w naszych domowych warunkach mówią że może ono odbyć się w temp. nie przekraczającej 30 st C. przez okres 2-3 godz

Edytowane przez ewidencja
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10786-w%C4%99dzonki-leszka/page/3/#findComment-519497
Udostępnij na innych stronach

 

 

A w Akademii Dziadka jest sprzeczność:

Nie ma sprzeczności.

W warunkach chłodniczych możesz osadzać przez noc.....załóżmy te 10-12h.

Natomiast w temperaturze pokojowej, nie przekraczającej około 30 C ....2-3 h.

Chodzi o uchronienie wyroby przed nadmiernym rozwojem drobnoustrojów, które taką temperaturę uwielbiają.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10786-w%C4%99dzonki-leszka/page/3/#findComment-519504
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK pisze tak samo, tylko Maxell jakoś się zafiksował.

Jak to kiełbasa?

Poczytaj receptury na kiełbasy nietrwałe, wedzone i parzone, choćby w 16-tce. ;) (oczywiście cienkie, czyli te najpopularniejsze).

Na koniec powiem tak: jeśli będziecie mieli twardą skórkę na kiełbasie cienkiej parzonej, a jelito nie będzie oddzielało się od farszu, to będziecie wiedzieć co jest tego przyczyną. O skutkach możliwej fermentacji niektórych przypraw oraz rozwoju bakterii pisać chyba nie muszę. 

Każdy rodzaj kiełbas ma swój okres osadzania, co uwidocznione jest w recepturach. Poza tym warto poczytać artykuł o odchyleniach technologicznych przy produkcji wędlin parzonych i sposobach przeciwdziałania im.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10786-w%C4%99dzonki-leszka/page/3/#findComment-519509
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.