Więckowiak51 Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 27 Września 2016 Te są wstrzemięźliwości zaszczyty, pobudki,Te są”. „Bądź zdrów!” „Gdzież idziesz?” „Napiję się wódki”. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10786-w%C4%99dzonki-leszka/page/3/#findComment-519437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 28 Września 2016 zrobić kielbasę dzień wcześniej wieczorem, a na drugi dzień rano wędzić. ponieważ zwykle robie kiełbasy półtrwałe lub trwałe -to też tak osadzam - kończę ok 22-23 - a rano do osuszania iiii dym.............. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10786-w%C4%99dzonki-leszka/page/3/#findComment-519463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 28 Września 2016 Jak mamy Maxell wierzyć w puste słowa. Wyjaśnij, gdyż, nie ukrywam, zaciekawiłes mnie. Czekam dalej na cytat zdania mówiącego o osadzaniu w lodówce.PS.Przyszedłeś do nas 3 dni temu i zaczynasz od takich kawałków? Chyba muszę poszperać w głębiej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10786-w%C4%99dzonki-leszka/page/3/#findComment-519471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 28 Września 2016 I co tu napisać....?Młody wiekiem i chyba doświadczeniem nie jestem, ale robię i robiłem podobnie.Mielenie, doprawianie, nadziewanie wieczorem, rano osuszanie, w tym czasie prace przy wędzarni....i dopiero potem wędzenie właściwe. Jeśli to zły proces, proszę poprawić wpis w akademii Dziadka: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy Kiełbasa nadziana, rozwieszona na kijach tak, by batony nie stykały się ze sobą, przejdzie okres osadzania, dość długi, bo przez całą noc, a noce są chłodne i nic nie powinno jej zaszkodzić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10786-w%C4%99dzonki-leszka/page/3/#findComment-519491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Ja wprawdzie nie nadziewam wieczorem, byłoby to niemożliwe z jednego prostego powodu. Wieczorami jestem, ze tak powiem, zbyt odseparowany od dziennej precyzji i skupienia, toteż zapewne nadziałbym nie to, co trzeba.A w Akademii Dziadka jest sprzeczność: Kiełbasa nadziana, rozwieszona na kijach tak, by batony nie stykały się ze sobą, przejdzie okres osadzania, dość długi, bo przez całą noc, a noce są chłodne i nic nie powinno jej zaszkodzić. A chwilę potem: Normy czasowe osadzania są różne dla różnych gatunków wędlin, a w naszych domowych warunkach mówią że może ono odbyć się w temp. nie przekraczającej 30 st C. przez okres 2-3 godz Edytowane 28 Września 2016 przez ewidencja Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10786-w%C4%99dzonki-leszka/page/3/#findComment-519497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 28 Września 2016 Tak piszą receptury: DZIADEK pisze tak samo, tylko Maxell jakoś się zafiksował. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10786-w%C4%99dzonki-leszka/page/3/#findComment-519499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 28 Września 2016 A w Akademii Dziadka jest sprzeczność: Nie ma sprzeczności.W warunkach chłodniczych możesz osadzać przez noc.....załóżmy te 10-12h.Natomiast w temperaturze pokojowej, nie przekraczającej około 30 C ....2-3 h.Chodzi o uchronienie wyroby przed nadmiernym rozwojem drobnoustrojów, które taką temperaturę uwielbiają. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10786-w%C4%99dzonki-leszka/page/3/#findComment-519504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) DZIADEK pisze tak samo, tylko Maxell jakoś się zafiksował.Jak to kiełbasa?Poczytaj receptury na kiełbasy nietrwałe, wedzone i parzone, choćby w 16-tce. (oczywiście cienkie, czyli te najpopularniejsze).Na koniec powiem tak: jeśli będziecie mieli twardą skórkę na kiełbasie cienkiej parzonej, a jelito nie będzie oddzielało się od farszu, to będziecie wiedzieć co jest tego przyczyną. O skutkach możliwej fermentacji niektórych przypraw oraz rozwoju bakterii pisać chyba nie muszę. Każdy rodzaj kiełbas ma swój okres osadzania, co uwidocznione jest w recepturach. Poza tym warto poczytać artykuł o odchyleniach technologicznych przy produkcji wędlin parzonych i sposobach przeciwdziałania im. Edytowane 28 Września 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10786-w%C4%99dzonki-leszka/page/3/#findComment-519509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.