Operaaa Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Szanowni i bardziej doświadczeni. Jestem juz na etapie wielu udanych wędlin i kiełbas ale nie daję rady z kiełbasą wiejską. Coś robię źle . Chodzi mi o zrobienie kiełbasy z oczkiem, kruchej. Ostatnio próbowałem zrobić taką ale wychodzi mi upieczona pałka, którą można zabić Jest nie do złamania - w środku nie szara i krucha tylko różowawa. Użyłem mięsa wieprzowego z szynki i tłustego boczku, wyłącznie sól (bez peklosoli), przyprawy - czosnek, pieprz. Osuszanie, około godziny w temp 40 stopni później wędzenie w temp 60 - 70 przez około 3 godziny i na koniec pieczenie około 90 stopni. Zrębki olchowo - bukowe. Trzymam ją w wędzarni do osiągnięcia 78 - 80 stopni. Pomocy!!! AndrzejAmator muzyki i zadymiania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10820-kie%C5%82basa-wiejska-szara-z-oczkiem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Jestem juz na etapie wielu udanych wędlin i kiełbas ale nie daję rady z kiełbasą wiejską. Witaj. Nie przejmuj się nie jesteś jedyny. Ja robiłem kilkaaa podejść i niestety bez oczekiwanego efektu. Byłem nawet przy produkcji od A doZ tej kiełbasy u człowieka od którego kupowałem niegdyś i dupa blada Najbliżej ideału wyszła mi kiełbasa na minione święta. A robiłem ją w oparciu o przepis Halusi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kielbasa-krucha-halusi/?do=findComment&comment=224145.Z tym, że zamiast peklosoli była sól i parzenia- pieczenie. Struktura była dobra, oczko było, ale czegoś brakowało w smaku i jestem głupi bo nie wiem czego. Nie wiem jakiego(pochodzenie) mięsa używałeś do produkcji, ale z tego co ja wywnioskowałem to musi być to_świeże_mięso_. Tym razem miałem mięso z rannego uboju(5-7) nie do końca wychłodzone.Cała szynka 5kg, podgardle(bez gruczołów i skóry) 3,5kg, karkówka 4kg. Wszystko zmielone na siatce fi12 i dłuuuuuuuugo mieszane z dodatkiem gorącej wody. Przyprawy takie jak Ty z tym, że jeszcze dałem cukier. Jeżeli robisz kiełbasę z mięsa kupionego w markecie zapakowanego/wypakowanego z vac-a to zapomnij ,o pożądanym efekcie. Nic nie piszą na etykiecie ale na 99,99% jest nastrzyknięte jakimś konserwantem i o oczku możesz zapomnieć. Osuszanie, około godziny w temp 40 stopni OK później wędzenie w temp 60 - 70 przez około 3 godziny Trochę wysoka ta temperatura w stosunku do czasu i na koniec pieczenie około 90 stopni. A ile minut w tej wysokiej temperaturze ją piekłeś? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10820-kie%C5%82basa-wiejska-szara-z-oczkiem/#findComment-394313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Temat kiełbasy z szarym oczkiem był już poruszany. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kielbasa-z-szarym-oczkiem/ Edytowane 3 Stycznia 2015 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10820-kie%C5%82basa-wiejska-szara-z-oczkiem/#findComment-394333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Podaj dokładnie męśnie jakie użyłeś z szynki . Ja robię kiełbasy z szynki, ale z mięśni kupionych, obrobionych bez tłuszczu , plus tlusta 50/50 wp klI. Kiełbasy wychodzą na pograniczu kruchej, ale nie twardej . Bardzo krótko mieszam nie wyrabiam, ponieawż stosuję metodę rozdrobnieniowo- mieszającą. Musisz krócej wędzić i w niższej temperaturze .Jak chcesz wiedziec dlaczego ,to musisz poczytać o procesach zachodzących w czasie wędzenia Edytowane 3 Stycznia 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10820-kie%C5%82basa-wiejska-szara-z-oczkiem/#findComment-394367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.