BazylWidzew Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Znaczy jesteśmy najlepsi nie tylko w wędlinach http://emotikona.pl/emotikony/pic/2puchar.gif :frantics: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Na to wychodzi. Bardzo lubię to forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Na szczęście ja nie potrzebuję, aż takiej dokładności Electro. ...to pierwszy z brzegu przejaw Pana ignorancji.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Dobrze, a czy Pan wie co to np. są liczby kwantowe, albo wie Pan ile wynosi objętość 1 mola gazu doskonałego? Podejrzewam, że nie, a nawet jeśli, to jest pełno innych dziedzin, których Pan, ani wielu innych ludzi nie zna. Nie jest to więc żaden przykład ignorancji, ponieważ nie ma człowieka, który wie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 7 Stycznia 2015 @akmis978, no to porownanie z dokladnoscia srednicy do 0.5 mm chyba sie nie ma za bardzo .... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Ja rozumiem, że te 0,5 milimetra może robić różnicę jakiemuś fachowcowi, który zna się na tym i na przykład produkuje maszynki, albo korzysta z nich (masarz) przez 30 lat. Ale dla mnie nie robi żadnej różnicy, czy to sitko ma 59,5, 59 czy może 60 mm. Ta różnica dla osoby niezaznajomionej jest nieistotna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 7 Stycznia 2015 nie robi żadnej różnicy, czy to sitko ma 59,5, 59 czy może 60 mm To spróbuj do otworu fi 89,5mm zamontować sitko 60mm - Dobra chyba trzeba odpuścić koledze to niefortunne mechaniczno-mięsne wejscie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 7 Stycznia 2015 akmis, mięso na kiełbasę masz chyba już kupione ,sklasyfikowane i zapeklowane skoro 9 stycznia ma być degustacja. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Ja bym chętnie poprosił Moda o przecinkę w tej dyskusji, bo trzeba przeczytać 6 stron by się dowiedzieć... No właśnie, co? Pierwsze strony koledzy podrzucali pomysły, linki itp. Ale co tu można zdziałać, jeżeli pytający wie lepiej. Niech już będzie ten 9 stycznia... Edytowane 7 Stycznia 2015 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 7 Stycznia 2015 a czy Pan wie co to np. są liczby kwantowe, albo wie Pan ile wynosi objętość 1 mola gazu doskonałego? Podejrzewam, że nie, a nawet jeśli, to jest pełno innych dziedzin, których Pan, ani wielu innych ludzi nie zna. Nie jest to więc żaden przykład ignorancji, ponieważ nie ma człowieka, który wie wszystko. Jesteś w podstawówce, uczysz się tego teraz to i wiesz, a młodzi zapomnieli, bo to im teraz niepotrzebne... a bym chętnie poprosił Moda o przecinkę w tej dyskusji, bo trzeba przeczytać 6 stron by się dowiedzieć... No właśnie, co? Pierwsze strony koledzy podrzucali pomysły, linki itp. Ale co tu można zdziałać, jeżeli pytający wie lepiej. Niech już będzie ten 9 stycznia... Tak - nie wiadomo oczym tu piszą, o serze, sitkach, czy kiełbasie, ale jest miło.... kiedy małolat nakręca się na kiełbaskę... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Czy kiełbasa już gotowa? Jak wyszła? Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Tak sobie czytam i nie wiem, czy jestem na forum o tematyce mięsnej, czy bardziej ślusarstwo.Ludzie skąd tyle jadu, co to za różnica dla hobbysty czy wymiar podany jest w milimetrach, czy też w centymetrach ? Fachury od milimetrów i rysunków technicznych, co wam z tych pojęć tutaj?No chyba,że robimy kiełbasy według rysunków technicznych, gdzie każdy detal jest ważny. Zastanówmy się trochę nad tym co piszemy, bo to powoli już nie jest forum Wędzarniczej Braci, tylko takie sobie .......... nieważne zresztą. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) O właśnie kolega boggi bardzo dobrze prawi. Poco się czepiać szczegółów? Withereggie: Wcale pytający nie wie lepiej. Bardzo dużo czytałem przez ten krótki czas i dużo się dowiedziałem. Bardzo dziękuję wszystkim za przepisy i fachowe porady. Bez Was nie udałoby mi się to. Kiełbasa zrobiona, wyszło około 1 kilograma, właśnie się parzyła i czekam, aż ostygnie, żeby spróbować. Korzystałem z tego przepisu: http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/07/Kielbasa-doktorska.html A i okazało się, że dzień języków obcych jest jednak 14, ale myślę, że kiełbasa wytrzyma jeśli nie zostanie wcześniej zjedzona. Chciałem zapytać, czy mogę ją jeszcze uwędzić? Edytowane 8 Stycznia 2015 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Chciałem zapytać, czy mogę ją jeszcze uwędzić? Teraz to tylko podwędzić,ale przepisie jest napisane, że "Kiełbasa jest wykonana bez wędzenia"Jak ma być "oryginalna" to nie wędź. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Znaczy nikt się nie pozna. A wędzona nie byłaby smaczniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 8 Stycznia 2015 A wędzona nie byłaby smaczniejsza? Byłaby "inna" w smaku. Szkoda,że nie zrobiłeś jej więcej .Część przed parzeniem byś uwędził i ocenił smak .Ja osobiście nie jestem zwolenniczką wędzenia kiełbasy po parzeniu..no,chyba,że jest to drugie wędzenie ( pierwsze było przed parzeniem). Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Znaczy nikt się nie pozna. A wędzona nie byłaby smaczniejsza?Pewnie tak,ale najpierw trzeba było ją uwędzić a potem parzyć, wtedy miało by to sens.Jak ją teraz dasz do wędzenia to złapie tylko powierzchowny zapach,albo ją skwasisz jak nie umiejętnie to zrobisz .Z tego co się orientuje to w wędzeniu jesteś "noga" Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Właśnie rozkroiłem kiełbasę, w smaku bardzo dobra, ale jak na mój gust troszkę za mało doprawiona, następnym razem podwędzę i dam więcej przypraw. Pis: Takich rzeczy nie uczy się w podstawówce,a w liceum. Edytowane 8 Stycznia 2015 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Wrzuć jakąś fotkę tego wyrobu. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Jutro wrzucę, bo dziś już idę spać. Dobra noc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Jak na 14.01 i już wiesz co i jak to idź za ciosem! Zrób drugą! Zadymisz i zdziwisz! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 8 Stycznia 2015 A nie dziękuję. Spróbuję jeszcze dorobić tej kiełbasy. Bardzo smaczna wyszła, wszystkim polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Ta kiełbasa patrząc na przepis jest typu parówkowa - jak kutrowałeś farsz i jak nadziewałeś i do jakich osłonek ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Kutrowałem blenderem i dodałem mleka. A nadziewałem tak: Włożyłem mięso do maszynki, ale bez sitka i nałożyłem na lejek jelito. A później skręcałem kiełbasy i parzyłem je. Za jakieś 2-3 godz. wrzucę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Za jakieś 2-3 godz. wrzucę zdjęcia. Wyszły? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.