Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 180
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Na szczęście ja nie potrzebuję, aż takiej dokładności Electro. :)

 

...to pierwszy z brzegu przejaw Pana ignorancji.... :hmm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395364
Udostępnij na innych stronach

Dobrze, a czy Pan wie co to np. są liczby kwantowe, albo wie Pan ile wynosi objętość 1 mola gazu doskonałego? Podejrzewam, że nie, a nawet jeśli, to jest pełno innych dziedzin, których Pan, ani wielu innych ludzi nie zna. Nie jest to więc żaden przykład ignorancji, ponieważ nie ma człowieka, który wie wszystko.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395370
Udostępnij na innych stronach

@akmis978, no to porownanie z dokladnoscia srednicy do 0.5 mm chyba sie nie ma za bardzo ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395376
Udostępnij na innych stronach

Ja rozumiem, że te 0,5 milimetra może robić różnicę jakiemuś fachowcowi, który zna się na tym i na przykład produkuje maszynki, albo korzysta z nich (masarz) przez 30 lat. Ale dla mnie nie robi żadnej różnicy, czy to sitko ma 59,5, 59 czy może 60 mm. Ta różnica dla osoby niezaznajomionej jest nieistotna. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395379
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie robi żadnej różnicy, czy to sitko ma 59,5, 59 czy może 60 mm
 

 

To spróbuj do otworu fi 89,5mm zamontować sitko 60mm - ;) 

 

Dobra chyba trzeba odpuścić koledze to niefortunne mechaniczno-mięsne wejscie ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395384
Udostępnij na innych stronach

akmis,  mięso na kiełbasę masz chyba  już kupione ,sklasyfikowane  i zapeklowane  skoro 9 stycznia ma być degustacja.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395472
Udostępnij na innych stronach

Ja bym chętnie poprosił Moda o przecinkę w tej dyskusji, bo trzeba przeczytać 6 stron by się dowiedzieć... No właśnie, co? Pierwsze strony koledzy podrzucali pomysły, linki itp. Ale co tu można zdziałać, jeżeli pytający wie lepiej. Niech już będzie ten 9 stycznia...:( Edytowane przez withereggie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395475
Udostępnij na innych stronach

a czy Pan wie co to np. są liczby kwantowe, albo wie Pan ile wynosi objętość 1 mola gazu doskonałego? Podejrzewam, że nie, a nawet jeśli, to jest pełno innych dziedzin, których Pan, ani wielu innych ludzi nie zna. Nie jest to więc żaden przykład ignorancji, ponieważ nie ma człowieka, który wie wszystko.

 

Jesteś w podstawówce, uczysz się tego teraz to i wiesz, a młodzi zapomnieli, bo to im teraz niepotrzebne... :cool: 

 

 

 

a bym chętnie poprosił Moda o przecinkę w tej dyskusji, bo trzeba przeczytać 6 stron by się dowiedzieć... No właśnie, co? Pierwsze strony koledzy podrzucali pomysły, linki itp. Ale co tu można zdziałać, jeżeli pytający wie lepiej. Niech już będzie ten 9 stycznia...

 

Tak - nie wiadomo oczym tu piszą, o serze, sitkach, czy kiełbasie, ale jest miło....  kiedy małolat nakręca się na kiełbaskę...  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395476
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie czytam i nie wiem, czy jestem na forum o tematyce mięsnej, czy bardziej ślusarstwo.

Ludzie skąd tyle jadu, co to za różnica dla hobbysty czy wymiar podany jest w milimetrach, czy też w centymetrach ?

 

Fachury od milimetrów i rysunków technicznych, co wam z tych pojęć tutaj?

No chyba,że robimy kiełbasy według rysunków technicznych, gdzie każdy detal jest ważny.

 

Zastanówmy się trochę nad tym co piszemy, bo to powoli już nie jest forum Wędzarniczej Braci, tylko takie sobie .......... nieważne zresztą.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395675
Udostępnij na innych stronach

O właśnie kolega boggi bardzo dobrze prawi. Poco się czepiać szczegółów?

 

Withereggie: Wcale pytający nie wie lepiej. Bardzo dużo czytałem przez ten krótki czas i dużo się dowiedziałem. 

 

 

Bardzo dziękuję wszystkim za przepisy i fachowe porady. Bez Was nie udałoby mi się to.

 

 

Kiełbasa zrobiona, wyszło około 1 kilograma, właśnie się parzyła i czekam, aż ostygnie, żeby spróbować.

 

Korzystałem z tego przepisu: http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/07/Kielbasa-doktorska.html

 

A i okazało się, że dzień języków obcych jest jednak 14, ale myślę, że kiełbasa wytrzyma jeśli nie zostanie wcześniej zjedzona. :)

 

Chciałem zapytać, czy mogę ją jeszcze uwędzić?

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395710
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałem zapytać, czy mogę ją jeszcze uwędzić?

Teraz to tylko podwędzić,ale przepisie jest napisane, że  "Kiełbasa jest wykonana bez wędzenia"

Jak ma być "oryginalna" to nie wędź.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395715
Udostępnij na innych stronach

 

 

A wędzona nie byłaby smaczniejsza?

 

Byłaby "inna" w smaku. Szkoda,że nie zrobiłeś jej więcej .Część przed parzeniem byś uwędził i ocenił smak .Ja osobiście nie jestem zwolenniczką wędzenia kiełbasy po parzeniu..no,chyba,że jest to drugie wędzenie ( pierwsze było przed parzeniem).

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395718
Udostępnij na innych stronach

Znaczy nikt się nie pozna. A wędzona nie byłaby smaczniejsza?

Pewnie tak,ale najpierw trzeba było ją uwędzić a potem parzyć, wtedy miało by to sens.

Jak ją teraz dasz do wędzenia to złapie tylko powierzchowny zapach,albo ją skwasisz jak nie umiejętnie to zrobisz .

Z tego co się orientuje to w wędzeniu jesteś "noga" 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395719
Udostępnij na innych stronach

Właśnie rozkroiłem kiełbasę, w smaku bardzo dobra, ale jak na mój gust troszkę za mało doprawiona, następnym razem podwędzę i dam więcej przypraw.

 

 

 

 

Pis: Takich rzeczy nie uczy się w podstawówce,a w liceum.

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395722
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć jakąś fotkę tego wyrobu.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395726
Udostępnij na innych stronach

Ta kiełbasa patrząc na przepis jest  typu parówkowa  - jak kutrowałeś farsz i jak nadziewałeś i do jakich osłonek ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395739
Udostępnij na innych stronach

Kutrowałem blenderem i dodałem mleka. A nadziewałem tak: Włożyłem mięso do maszynki, ale bez sitka i nałożyłem na lejek jelito. A później skręcałem kiełbasy i parzyłem je. 

 

Za jakieś 2-3 godz. wrzucę zdjęcia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10835-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-395886
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.