krzysiek-krze Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Kiełbasy i wędzonki robię dość dobre. Można powiedzieć że opanowałem temat.Czas więc przejść na kolejny level Padło na serowarstwo. Jako iż zanim zacznę coś robić muszę założyć masę tematów i zadać setki pytań proszę o nie linczowanie mnie aż tak mocno. Uwielbiam sery, głównie sery żółte. Nie odróżniam zbytnio smaków. Czy to gouda czy morski lubię każdy. Mam dostęp do mleka prosto od krowy. W każdą niedzielę i czwartek mam 2 l świeżego mleka ( 1,6 zł/l ). Nie raz nie udaje nam się wykorzystać całego mleka więc zostawiamy by się zsiadło. Myślę że serki przyjęły by się w moim domu. Do rzeczy : 1. Czy ser żółty to tzw ser miękki ? A typu Parmezan twardy?2. Podpuszczka lepsza płynna czy w granulacie? 3. Po co jest chlorek wapnia ?4. Co to jest klinek serowarski ?5. Jakie mleko najlepsze ? Świeże można zmieszać z takim które 2 dni było w lodówce ? Ze śmietaną czy bez?6. Czy niezbędne są jakieś praski ? Czy można jakoś domowym sposobem coś zrobić? Proszę o bardzo prosty przepis na pierwszy ser. Jak się powiedzie to zacznę zgłębiać temat. Pozdrawiam Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Jakie mleko najlepsze ? Wiem, wiem - od krowy... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-395261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 6 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Proponuję na początek ser a la koryciński np z tego przepisu http://www.olgasmile.com/moj-domowy-ser-korycinski-jak-zrobic.html Ja robię zazwyczaj z 5 litrów.Z pozostałej serwatki dodając 1l mleka i trochę kwasku cytrynowego [ok 2-3g] robię riccottę.Korzystam z podpuszczki naturalnej ,zwierzęcej dając 2-3 krople na 1l mleka.Na tym forum jest sporo tematów z kategorii sery. Wejdź tu http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie i tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-korycinski/?hl=koryci%C5%84ski Edytowane 6 Stycznia 2015 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-395273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Podpuszczka najlepsza jest płynna z agrovisu. Ser żółty nie jest serem miękkim. Klinek z tego co pamiętam, to chusta do odciskania. Najlepsze jest mleko prosto od krowy, pod warunkiem, że czyste bakteriologicznie. Jeśli nie od krowy, to pasteryzowane nisko ze sklepu też się nada, ja zawsze z tego robię i wychodzą na prawdę smaczne. Warto, abyś poczytał sobie różne wątki serowarskie np. mój, Eanny, czy Biotita. Jest tam dużo cennych informacji o produkcji serów. Co do prasy serowarskiej, możesz ją kupić na browamatorze, jest ona solidna, sam takiej używam. Jeśli masz jakieś pytania, to śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-395278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Co do prasy serowarskiej, możesz ją kupić na browamatorze, jest ona solidna, sam takiej używam. niestety na stronie sprzedają tylko prasę do 16 cm średnicy formy czyli baby gouda do normalnej kilogramowej goudy wydaje się za mała o 3 kg nie wspomne Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-395664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Podpuszczka najlepsza jest płynna z agrovisu. Akmis masz jakąś dzialke za reklame , że Ty ciagle z tym agrovisem Najlepsze jest mleko prosto od krowy, To od dawna wiadomo Jeśli nie od krowy To od owcy, kozy, osla, byka i czege jeszcze zechcesz Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-395666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Stycznia 2015 akmis978, dnia 07 Sty 2015 - 01:06, napisał: Jeśli nie od krowy To od owcy, kozy, osla, byka i czege jeszcze zechcesz No i patrzcie a przez tyle lat było wiadomo, że najlepsze mleko jest od baby. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-395676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Nie nic nie dostaję za promocję agrovisu, po prostu zawsze u nich kupuję i uważam, że mają bardzo dobre produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-395716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gemsi Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2015 Nie nic nie dostaję za promocję agrovisu, po prostu zawsze u nich kupuję i uważam, że mają bardzo dobre produkty.A ja polecam podpuszczkę w proszku, kupuję na allegro, od ludzi z zakopca, opisana jako super mocna, co do chlorku wapnia, to warto go dodać do mleka marketowego (takiego pasteryzowanego w niskich temperaturach), z tego co doczytałem to w procesie pasteryzacji traci się część wapnia, więc warto wzogacić mleko oby poprawić jego parametry, chlorek wapnia należy dodawać jako pierwszy, przed szczepieniem czymkolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-407144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lutego 2015 Chciałem zapytać z ciekawości, w jaki sposób dawkujesz tę podpuszczkę? Bo np. na łyżeczki, to niemiarodajne jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-407185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lutego 2015 Łyżeczki są miarodajne- ale tylko wtedy jak używasz łyżeczek oznakowanych - 5 ml. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-407213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lutego 2015 Ale ona bardziej się nadają do płynów, niźli proszków. Ja obstaję cały czas przy płynnej, bo nigdy się na niej nie zawiodłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-407247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lutego 2015 Nie żebym tam ujmował coś podpuszczce w płynie ale ja z czystym sumieniem mogę napisać odwrotnie - ja obstaję cały czas przy tej w proszku, bo nigdy się na niej nie zawiodłem. Jest w specjalnych pojemniczkach - 1 pojemnik - 20 l mleka. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-407250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lutego 2015 No widać, że każdy ma swoją ulubioną. Każdemu odpowiada co innego. Najważniejsze, aby poprawnie działały. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-407258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gemsi Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Lutego 2015 zawsze można się posiłkować dokładniejszą wagą, zakupiłem ostatnio taką niby precyzyjną do 0,01, ale tak na prawdę zapewnia precyzję 0,1 g. co jest wystarczające. Ja również uważam, że jeśli podpuszczka, to tylko w proszku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-407818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Lutego 2015 Nie rozumiem czemu? Przecież podpuszczka jest enzymem, a jak wiemy te działają zazwyczaj w środowisku wodnym, więc lepsza jest płynna, bo nie trzeba osuszać jej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-407825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.