Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasy i wędzonki robię dość dobre. Można powiedzieć że opanowałem temat.

Czas więc przejść na kolejny level :) Padło na serowarstwo. Jako iż zanim zacznę coś robić muszę założyć masę tematów i zadać setki pytań proszę o nie linczowanie mnie aż tak mocno. 

 

Uwielbiam sery, głównie sery żółte. Nie odróżniam zbytnio smaków. Czy to gouda czy morski lubię każdy. 

Mam dostęp do mleka prosto od krowy. W każdą niedzielę i czwartek mam 2 l świeżego mleka ( 1,6 zł/l ). Nie raz nie udaje nam się wykorzystać całego mleka więc zostawiamy by się zsiadło. Myślę że serki przyjęły by się w moim domu. Do rzeczy :

 

1. Czy ser żółty to tzw ser miękki ? A typu Parmezan twardy?

2. Podpuszczka lepsza płynna czy w granulacie? 

3. Po co jest chlorek wapnia ?

4. Co to jest klinek serowarski ?

5. Jakie mleko najlepsze ? Świeże można zmieszać z takim które 2 dni było w lodówce ? Ze śmietaną czy bez?

6. Czy niezbędne są jakieś praski ? Czy można jakoś domowym sposobem coś zrobić?

 

Proszę o bardzo prosty przepis na pierwszy ser. Jak się powiedzie to zacznę zgłębiać temat. Pozdrawiam

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/
Udostępnij na innych stronach

Proponuję na początek ser a la koryciński np z tego przepisu http://www.olgasmile.com/moj-domowy-ser-korycinski-jak-zrobic.html Ja robię zazwyczaj z 5 litrów.Z pozostałej serwatki dodając 1l mleka i trochę kwasku cytrynowego [ok 2-3g] robię riccottę.Korzystam z podpuszczki naturalnej ,zwierzęcej dając 2-3 krople na 1l mleka.Na tym forum jest sporo tematów z kategorii sery. Wejdź tu http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie i tu   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-korycinski/?hl=koryci%C5%84ski

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-395273
Udostępnij na innych stronach

Podpuszczka najlepsza jest płynna z agrovisu.

 

Ser żółty nie jest serem miękkim.

 

Klinek z tego co pamiętam, to chusta do odciskania.

 

Najlepsze jest mleko prosto od krowy, pod warunkiem, że czyste bakteriologicznie. Jeśli nie od krowy, to pasteryzowane nisko ze sklepu też się nada, ja zawsze z tego robię i wychodzą na prawdę smaczne.

 

 

Warto, abyś poczytał sobie różne wątki serowarskie np. mój, Eanny, czy Biotita. Jest tam dużo cennych informacji o produkcji serów.

 

Co do prasy serowarskiej, możesz ją kupić na browamatorze, jest ona solidna, sam takiej używam.

 

Jeśli masz jakieś pytania, to śmiało. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-395278
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co do prasy serowarskiej, możesz ją kupić na browamatorze, jest ona solidna, sam takiej używam.

niestety na stronie sprzedają tylko prasę do 16 cm średnicy formy czyli baby gouda do normalnej kilogramowej goudy wydaje się za mała o 3 kg nie wspomne

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-395664
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podpuszczka najlepsza jest płynna z agrovisu.

 

Akmis masz jakąś dzialke za reklame , że Ty ciagle z tym agrovisem :facepalm:

 

 

 

Najlepsze jest mleko prosto od krowy,

 

To od dawna wiadomo :D

 

 

 

Jeśli nie od krowy

 

To od owcy, kozy, osla, byka i czege jeszcze zechcesz :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-395666
Udostępnij na innych stronach

 

 

akmis978, dnia 07 Sty 2015 - 01:06, napisał: Jeśli nie od krowy To od owcy, kozy, osla, byka i czege jeszcze zechcesz :D

 

No i patrzcie a przez tyle lat było wiadomo, że najlepsze mleko jest od baby.

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-395676
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nie nic nie dostaję za promocję agrovisu, po prostu zawsze u nich kupuję i uważam, że mają bardzo dobre produkty.

A ja polecam podpuszczkę w proszku, kupuję na allegro, od ludzi z zakopca, opisana jako super mocna, 

 

co do chlorku wapnia, to warto go dodać do mleka marketowego (takiego pasteryzowanego w niskich temperaturach), z tego co doczytałem to w procesie pasteryzacji traci się część wapnia, więc warto wzogacić mleko oby poprawić jego parametry,  chlorek wapnia należy dodawać jako pierwszy, przed szczepieniem czymkolwiek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-407144
Udostępnij na innych stronach

Nie żebym tam ujmował coś podpuszczce w płynie ale ja z czystym sumieniem mogę napisać odwrotnie - ja obstaję cały czas przy tej w proszku, bo nigdy się na niej nie zawiodłem. :D Jest w specjalnych pojemniczkach - 1 pojemnik - 20 l mleka. 

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-407250
Udostępnij na innych stronach

zawsze można się posiłkować dokładniejszą wagą, zakupiłem ostatnio taką niby precyzyjną do 0,01, ale tak na prawdę zapewnia precyzję 0,1 g. co jest wystarczające. Ja również uważam, że jeśli podpuszczka, to tylko w proszku :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10858-%C5%9Bwie%C5%BCak-pyta/#findComment-407818
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.