Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10861-smaki-warmii-mazur-oraz-powi%C5%9Bla-na-sto%C5%82ach-europypdf/
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Przeglądam te smaki regionalne i refleksje :

Zlot w Spychowie ;

1 Baba Ziemniaczana - występująca pod wieloma nazwami  - REWELACJA - a jadłem ich już trochę  :thumbsup:  ;)

2 Spontanicznie zrobione opieńki na naszych oczach  :thumbsup:  :clap:

Muskie - to ryba 🙃

 

 

a jadłeś babkę ziemniaczaną na żeberkach?
Niekoniecznie - wtedy jeszcze było to dla mnie tylko z mięsem :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Jadłem w Radomsku na mini zlocie - kugel się nazywało. Pyszne!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

 

 

1 Baba Ziemniaczana - występująca pod wieloma nazwami - REWELACJA - a jadłem ich już trochę :thumbsup:;)

Waldek, a kto ją przygotował ?  Może wstawił by przepis jak takie smaczniste cudo wykonać :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

 

 

a kto ją przygotował ?  Może wstawił by przepis jak takie smaczniste cudo wykonać
Przygotowała Ziezieżona :D  :thumbsup:  już męczyłem Ziezielonutkiego  :D  Byc może to też wynika z ilości kiełbasy tam zawartej - a jak była własnej ( zapewne ) produkcji - to wszystko będzie jasne  

Muskie - to ryba 🙃

 

 

już męczyłem Ziezielonutkiego

To jak już umęczysz to zapodaj na naszej stronie :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

 

 

wczorajszy obiad

 

pstrąg po Mazursku 
Grzesiu Ty wiesz jak i co podkręcić - już jestem głodny  :thumbsup: Jak robisz tego sandacza? 

Muskie - to ryba 🙃

:) solę,pieprzę i odkładam na godzinę,marchew,cebulę,por lekko obsmażam  na oleju, na masełku smaczniejsze danie (zaczynam od marchewki potem dodaje resztę ,solę,pieprzę) w naczyniu szklanym na spód daję połowę farszy i resztą układam na rybie,dodaję szklankę wody i przykrywam folią aluminiową,piekę godzinę w tem 200C.Można dać więcej warzyw jakie się lubi lub ma w zasięgu reki :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

 

 

Zlot w Spychowie ; 1 Baba Ziemniaczana

 

:) Muski, nic z tych rzeczy... demostrowany był Kartofelniak Nadnarwiański...żadna "Baba"..... :thumbsup::laugh:

ZieZieŻona zczyniła zręcznie, przepis zapodam ochoczo, proszę o cierpliwości....choćby małe wiaderko.... :D

 

 

nic z tych rzeczy... demostrowany był Kartofelniak Nadnarwiański...żadna "Baba".
O rany ….  słuchałem pieśni , śpiewałem czytałem nawet nie wiedziałem co mi tak smakowało -Qrcze... Kartofelniak Nadnarwiański   :D  :thumbsup: 
[Dodano: 14 lis 2018 - 16:52]

tak za Wikipedią :

W Polsce ta ziemniaczana potrawa jest znana i popularna w północno-wschodnich krańcach, na Podlasiu i Suwalszczyźnie (podlaska lub suwalska babka ziemniaczana)[4][5][6]. Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem[7][8][9][10][11]. Inne polskie nazwy tej potrawy to: bugaj[12], pyrczok[13], rejbak[14][15], rajbak, parepac, kajzer, kugiel, bulbynek (ta ostatnia nazwa jest używana przez Polaków pochodzących ze Lwowa)[16][17].

Muskie - to ryba 🙃

:) Muski, dzięki....czyli wyodrębniono nową jakość :laugh: :laugh: :laugh::thumbsup:

KartoFlak.... opakowanie jelit... :thumbsup::facepalm:

Edytowane przez ziezielony

Jagra... Muski chyba się nie doczekacie na babę ... Proszę moją

Kugel Rejbak baba ziemniaczana.pdf

 

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

 

 

Proszę moją
Dzięki :thumbsup: - mam kilka przepisów- trochę robiliśmy  ;)  - Wyglądało ,że  wkładu mięsnego jest tam ze 30% ale smak był naprawdę dobry :thumbsup:  - o przeciętną bym nie pytał  :D . Wiesz to i rodzaj ziemniaków i wkładu itp.  Twoje wkleiłem do zasobów wiedzy kulinarnej :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Wiesz Waldeczku biorąc pod uwagę dzieje i pochodzenie tej potrawy nie sądzę aby "ktokolwiek kiedyś tam gdzieś" zastanawiał się nad gatunkiem ziemniaka czy % wkładem mięsnym

Miało być smacznie, tanio, tłusto czyli treściwie i do syta.

Sam nigdy tego nie odmierzam, robię na oko... Najlepsze następnego dnia, krojone podsmażone a do popicia maślanka, kefir lub wiejskie zsiadłe mleko ale to marzenie ściętej głowy

 

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Dzięki Roger za przepis.

Baba ziemniaczana to jest smak mojego dzieciństwa z Mazur. Jednak tamta receptura "przepadła". Teraz wypróbuję danie wg Twojego przepisu.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Dzięki. Panie inzynieze. :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

 

 

nigdy tego nie odmierzam, robię na oko... Najlepsze następnego dnia, krojone podsmażone a do popicia maślanka, kefir lub wiejskie zsiadłe mleko ale to marzenie ściętej głowy
Wszystko zawarłeś w tej wypowiedzi - telepatycznie moje mysli  :D  :thumbsup:  Ot po prostu goła prawda - mysle, że  większość SiBów sie z tym zgadza  :D  

Muskie - to ryba 🙃

Smak ziemniaka ma naprawde wielkie znaczenie , u mnie, sa ziemniaki takie zwykle dostepne wszedzie tak paskudne ze nie wiem czy polska swinia by chciala jesc , pyzy robione przez ta sama osobe w PL i tutaj to 2 rozne potrawy smakowe , na niekorzysc tutejszych.

Moja baba 

 

                    post-45209-0-32375000-1542889775_thumb.jpg

 

                    post-45209-0-30648800-1542889829_thumb.jpg

 

                    post-45209-0-33339700-1542889860_thumb.jpg

                    

 

Przepis ... Chyba nie ma na to przepisu  ;)  Ziemniaki ok 2kg trę na drobne wiórki coś na styl szwajcarskich rosti odciskam wodę ,2-3cebule jedną trę z ziemniakami reszta jest krojona w kostkę i delikatnie przesmażona z boczkiem i kiełbasą plus świeży czosnek  ,3 jajka sól pieprz ,majeranek,tymianek, rozmaryn, kminek . Foremke wykładam w koło cieniutko krojonym boczkiem ,piekarnik 180st ok 2godz,foremka przykryta folią alu ,na koniec odkrywam do zrumienienia .

Edytowane przez sebarod

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.