Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A więc postanowiłem ujawnić się ze swoimi wyrobami.

Na pierwszy rzut "szyneczka" z dorsza.

 

Składniki:

1,3 kg fileta z dorsza atlantyckiego

1 płaska łyżeczka soli

1 czubata łyżeczka pieprzu czarnego

1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1 czubata łyżeczka papryki ostrej mielonej

1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich

4 duże zmiażdżone ząbki czosnku

 

Przepraszam że podaję proporcje na łyżeczki(od herbaty) ale w czasie gdy robiłem ową szynkę zapomniałem wagi ze sobą.

 

Z racji iż pracuję na stoisku rybnym, zamiast całego fileta z dorsza kupiłem pozostałe części fileta po wycięciu polędwiczek.

I zamiast 30 zł płaciłem 7zł :D

 

W garnku umieściłem przyprawy

post-64803-0-78700800-1421015877_thumb.jpg

Początkowo próbowałem w siatce jakoś uformować filety w zgrabną kulkę, ale że nie było takiej możliwości pokroiłem je na mniejsze kawałki.

post-64803-0-55821900-1421015718_thumb.jpg

Wymieszałem wszystko ze sobą

post-64803-0-61743500-1421016037_thumb.jpg

Napchałem w siatkę. Trochę opornie szło uformowanie kulki. Ruchy obrotowe nad głową pomogły.

Mina rodzinki i to jak patrzył na mnie pies mówiły same za siebie.

post-64803-0-14269800-1421016206_thumb.jpg

Potem, poszła do osadzania na godzinkę i suszyłem ją 2 godzinki w wędzarni.

Następnie wędziłem 3 godziny w 40-50 *C

Następnie podniosłem temperaturę do około 80*C na godzinę czy półtorej(nie pamiętam dokładnie bo miałem ochotę na kilka lornet z meduzą ) :devil:

Tak wyglądała po przestygnięciu

post-64803-0-15700700-1421016518_thumb.jpg

Przekroju niestety nie mam. Szyneczka szybko zniknęła. Po przekrojeniu nie rozpadała się.

Choć była całkiem całkiem to jednak za mało pikantna dla mnie i wydawała się przez to mdła.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/
Udostępnij na innych stronach

 

A więc postanowiłem ujawnić się ze swoimi wyrobami.

Ziomal szyneczka fajna, tylko ten tytul "robaczywe wyroby" :facepalm:

 

Tytuł z przekąsem hi hi

 

Fot przekroju nie mam.

Nie byłem w stanie trzymać aparatu :rolleyes:

Edytowane przez Robak56
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/#findComment-396578
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Po przekrojeniu nie rozpadała się.

Mało wiary we mnie :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/#findComment-396594
Udostępnij na innych stronach

 

. Po przekrojeniu nie rozpadała się.

Mało wiary we mnie :angel:

 

Jeszcze nie zarzuciłem dalszego eksperymentu tak więc następnym razem fota przekroju pojawi się na pewno.

Sam byłem zaskoczony że nie rozpada się. Może powodem było to że mieszałem mięsko na tyle długo i dorsz był mocno wychłodzony że kawałki zrobiły się bardzo kleiste.

 

Oooooo szynkę ktoś "odrobaczył"  - i dobrze ... ;)

Tak poprosiłem Maxell- a by zmienił tytuł bo był bardzo drażliwy dla niektórych.

 

 

Nie byłem w stanie trzymać aparatu

Rynce Ci zgrabieli bidoku? :facepalm: A pomysła to jak widzę masz nie tuzinkowe oj nie :laugh:  

 

Tak, ręce zgrabieli od kilku lornet z meduzą :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/#findComment-396786
Udostępnij na innych stronach

Nie dawno zrobiłem także Krakowską z połączenia przepisu Halusi i Szczepana.

Nie wygląda tak ładnie jak koleżanki czy kolegi ale chyba na pierwszy raz całkiem całkiem.

W mojej wersji zwiększyłem znacznie ilość czosnku i pieprzu i dodałem majeranek i kolendrę.

Dodałem też dodatkowe 500 g mięsa kat III (co chyba) widać po przekroju.

Połączyłem oba przepisy gdyż nie mogłem się zdecydować co dodać.

Fotka przekroju z ostatniego kawałka 8 kg partii.

post-64803-0-38907800-1421167478_thumb.jpg

 

Uwędziłem też troszkę rybki na ciepło.

Brzuszki z łososia, makrele, dorsza tuszę i płaty śledzia.

Makrela jak zawsze pycha. Dorsz na pierwszy raz super.

Brzuszki bardziej soczyste niż te dostępne w sklepach a płaty z śledzia rozpływały się ustach :)

Rybki solone na mokro w zalewie.

post-64803-0-71523900-1421167785_thumb.jpg

post-64803-0-97952000-1421167926_thumb.jpg

post-64803-0-87786800-1421168203_thumb.jpg

post-64803-0-05458000-1421167986_thumb.jpg

post-64803-0-78990200-1421168129_thumb.jpg

post-64803-0-74122600-1421168268_thumb.jpg

post-64803-0-10986500-1421168309_thumb.jpg

Edytowane przez Robak56
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/#findComment-396795
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.