Robak56 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Stycznia 2015 A więc postanowiłem ujawnić się ze swoimi wyrobami.Na pierwszy rzut "szyneczka" z dorsza. Składniki:1,3 kg fileta z dorsza atlantyckiego1 płaska łyżeczka soli1 czubata łyżeczka pieprzu czarnego1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej1 czubata łyżeczka papryki ostrej mielonej1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich4 duże zmiażdżone ząbki czosnku Przepraszam że podaję proporcje na łyżeczki(od herbaty) ale w czasie gdy robiłem ową szynkę zapomniałem wagi ze sobą. Z racji iż pracuję na stoisku rybnym, zamiast całego fileta z dorsza kupiłem pozostałe części fileta po wycięciu polędwiczek.I zamiast 30 zł płaciłem 7zł W garnku umieściłem przyprawyPoczątkowo próbowałem w siatce jakoś uformować filety w zgrabną kulkę, ale że nie było takiej możliwości pokroiłem je na mniejsze kawałki.Wymieszałem wszystko ze sobąNapchałem w siatkę. Trochę opornie szło uformowanie kulki. Ruchy obrotowe nad głową pomogły.Mina rodzinki i to jak patrzył na mnie pies mówiły same za siebie.Potem, poszła do osadzania na godzinkę i suszyłem ją 2 godzinki w wędzarni.Następnie wędziłem 3 godziny w 40-50 *CNastępnie podniosłem temperaturę do około 80*C na godzinę czy półtorej(nie pamiętam dokładnie bo miałem ochotę na kilka lornet z meduzą ) Tak wyglądała po przestygnięciuPrzekroju niestety nie mam. Szyneczka szybko zniknęła. Po przekrojeniu nie rozpadała się.Choć była całkiem całkiem to jednak za mało pikantna dla mnie i wydawała się przez to mdła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Stycznia 2015 A w przekroju jak ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/#findComment-396427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Stycznia 2015 A więc postanowiłem ujawnić się ze swoimi wyrobami. Ziomal szyneczka fajna, tylko ten tytul "robaczywe wyroby" Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/#findComment-396457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Po tytule pomyślałęm że ktoś znowu jakieś super mięso z promocji kupił Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/#findComment-396462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak56 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) A więc postanowiłem ujawnić się ze swoimi wyrobami.Ziomal szyneczka fajna, tylko ten tytul "robaczywe wyroby" Tytuł z przekąsem hi hi Fot przekroju nie mam.Nie byłem w stanie trzymać aparatu Edytowane 12 Stycznia 2015 przez Robak56 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/#findComment-396578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Stycznia 2015 . Po przekrojeniu nie rozpadała się. Mało wiary we mnie Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/#findComment-396594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Oooooo szynkę ktoś "odrobaczył" - i dobrze ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/#findComment-396634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Nie byłem w stanie trzymać aparatu Rynce Ci zgrabieli bidoku? A pomysła to jak widzę masz nie tuzinkowe oj nie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/#findComment-396639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak56 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Stycznia 2015 . Po przekrojeniu nie rozpadała się.Mało wiary we mnie Jeszcze nie zarzuciłem dalszego eksperymentu tak więc następnym razem fota przekroju pojawi się na pewno.Sam byłem zaskoczony że nie rozpada się. Może powodem było to że mieszałem mięsko na tyle długo i dorsz był mocno wychłodzony że kawałki zrobiły się bardzo kleiste. Oooooo szynkę ktoś "odrobaczył" - i dobrze ... Tak poprosiłem Maxell- a by zmienił tytuł bo był bardzo drażliwy dla niektórych. Nie byłem w stanie trzymać aparatuRynce Ci zgrabieli bidoku? A pomysła to jak widzę masz nie tuzinkowe oj nie Tak, ręce zgrabieli od kilku lornet z meduzą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/#findComment-396786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak56 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Nie dawno zrobiłem także Krakowską z połączenia przepisu Halusi i Szczepana.Nie wygląda tak ładnie jak koleżanki czy kolegi ale chyba na pierwszy raz całkiem całkiem.W mojej wersji zwiększyłem znacznie ilość czosnku i pieprzu i dodałem majeranek i kolendrę.Dodałem też dodatkowe 500 g mięsa kat III (co chyba) widać po przekroju.Połączyłem oba przepisy gdyż nie mogłem się zdecydować co dodać.Fotka przekroju z ostatniego kawałka 8 kg partii. Uwędziłem też troszkę rybki na ciepło.Brzuszki z łososia, makrele, dorsza tuszę i płaty śledzia.Makrela jak zawsze pycha. Dorsz na pierwszy raz super.Brzuszki bardziej soczyste niż te dostępne w sklepach a płaty z śledzia rozpływały się ustach Rybki solone na mokro w zalewie. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Robak56 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10894-robak-dymi/#findComment-396795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.