gizmarek Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Listopada 2007 witam...zrobilem wczoraj kielbaske...wedzilem..grubosc okolo 5cm...smaczna jak ( slinka jeszcze leci)..ale sie rozpada...nie trzyma sie calosci..nie jest scisla..takze przystaje do oslonki..prosze o podpowiedz ..gdzie jest blad..lub co powinienem dodac..robic zeby uniknac tego problemu..dziekuje serdecznie..pozdrawiam../gizmarek Cytuj www.fabsfishing.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Listopada 2007 Gizmarek napisz więcej jakie użyłeś mięsko i jak z nim postępowałeś bo narazie to ciężko coś zawyrokowac.Mi nasuwają się dwa powody: zbyt chude mięsko, słabe wyrobienie farszu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizmarek Opublikowano 2 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2007 Gizmarek napisz więcej jakie użyłeś mięsko i jak z nim postępowałeś bo narazie to ciężko coś zawyrokowac. Mi nasuwają się dwa powody: zbyt chude mięsko, słabe wyrobienie farszu. nie bardzo sie obeznany w nazewnictwie miesa...ale bylo to wieprzowe..ladne chude..cos takiego miedzy schabem a szynka...wymieszane bylo bardzo dobrze..ale rzeczywiscie bylo tak okolo 98% chude...wycinalem wszystki..bialy tluszcz...ale dodalem okolo 200 gram oleju jadalnego...i to wszystko.. pozdrawiam dziekuje gizmarek Cytuj www.fabsfishing.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2007 .wymieszane bylo bardzo dobrze..ale rzeczywiscie bylo tak okolo 98% chude...wycinalem wszystki..bialy tluszcz...ale dodalem okolo 200 gram oleju jadalnego...i to wszystko.. pozdrawiam dziekuje I wszystko stało się jasne. Jak smażysz frytki na oleju to każdy kawałek masz - osobno. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Listopada 2007 Oj Gizmarek Gizmarek a stronka to co na ozdobe ? a forum na przyczepke ozdoby :grin: troszke poczytac forum by sie przydalo najlepiej zaczac od Akademi Dziadka na stronie a zapewniam Cie ze kielbaska Ci wyjdzie po tej lekturzePozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2007 zbyt chude mięsko Nie mogę się zgodzic z powyższym. Jest cała masa kiełbas chudych, które się nie rozlatują. Tłuszcz nie jest masą wiążącą. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Listopada 2007 Witam A ja mam jednak prośbę do " Młodych " adeptów tej sztuki robienia kiełbasek sposobem domowym żeby znaleźli trochę czasu i poczytali chociaż troszkę interesujące ich tematy na forum i stronie Wędliny Domowe .Wiedzy nigdy za wiele a problemy będziemy rozwiązywać wspólnie Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Listopada 2007 ..ale dodalem okolo 200 gram oleju jadalnego...i to wszystko.. :shock: :shock: :shock: Nie spotkałem się jeszcze z taką recepturą. Przepisy ze strony głównej przeczytałem już kilka razy i nigdy nie było tam oleju jadalnego. Jeżeli kiełbasa to wyrób mięsny, to nie profanujmy go produktami roślinnymi. Nawet najbardziej chude kiełbasy zawierają w sobie jakąś ilość tłuszczu, a w celu zcalenia kiełbaski, zawsze można dać mięsa kleistego np. wołowiny, mięsa z golonki. Drobiowe też chyba klei. Proponuję postudiować przepisy ze strony głównej, szczególnie zaś polecam Akademię Dziadka, gdzie jest wszystko łopatologicznie wyjaśnione. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anem5 Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Listopada 2007 Witam Gizmarek ja też robiłem pierwszą kiełbasę w życiu i zrobiłem zgodnie z wytycznymi Dziadka które umieścił na forum http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1452 Wyszła wyśmienita a tłuszczyk tam można ledwie dojrzeć także polecam ci ten sposób. :grin: Jeszcze do dziś cieszy moje podniebienie i z dnia na dzień jest coraz lepsza :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Listopada 2007 Podłączę się do tematu.Ponieważ robiłem pierwszy raz w życiu kiełbasę, robiłem ją na wszelki wypadek z 2 kg mięsa. Całe szczęście, że tylko z takiej ilości Moje problemy to zbyt sucha i krucha kiełbasa. W smaku super, ale jak się ją je, to jakby była "mączyta".Mięso to Wieprzowina kl II 1,5 kg i surowy boczek 60 dkgWyrobione tak aby kleiło się do rąk. Wody dodałem ok 120 ml. Może to jest przyczyną kruchego i zbyt suchego mięsa w kiełbasie ?O ile kruchość kiełbasy ujdzie to suchość już nie Mieliłem mięso siatką nr 2,7 boczek i resztę nr 4 Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Listopada 2007 Mieliłem mięso siatką nr 2,7 boczek i resztę nr 4 Raulo !! Wieprzową dwójkę mielę na sitku 8, boczek też na 8 lub 4,5. Sitko 2,7 (mam rozumieć, że to Zelmer) służy do zmielenia (kutrowania) mięsa, które ma skleić całą kiełbaskę np. wołowiny lub wieprzowej trójki. W ten sposób otrzymałeś coś a'la parówka z kawałkami boczku. Jak zwykle polecam gorąco Akademię Dziadka cz. VII na stronie głównej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Listopada 2007 Mieliłem mięso siatką nr 2,7 boczek i resztę nr 4 Jeśli masz na myśli siatkę fi 2,7mm i fi 4mm, to masz produkt drobnorozdrobniony... Normalnie PRAWIE parówka. Tylko bardzo chuda parówka... Może tu jest problem? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Listopada 2007 Nie miałem innych siatek więc użyłem takie. Mięso było po rozmrozeniu. Parzyłem kiełbasy w 73 stopniach przez 25 min.Jeśli drobno rozdrobnione mięso miałoby być przyczyną to parówki w ogóle nie mogłyby się skleić. Sam nie wiem. Najbardziej denerwuje mnie suchość mięsa Nie wiem czy nie dałem za mało wody może. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Listopada 2007 Daj fotkę.Będzie łatwiej. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Listopada 2007 Podłączę się do tematu. Ponieważ robiłem pierwszy raz w życiu kiełbasę, robiłem ją na wszelki wypadek z 2 kg mięsa. Całe szczęście, że tylko z takiej ilości O ile kruchość kiełbasy ujdzie to suchość już nie Mieliłem mięso siatką nr 2,7 boczek i resztę nr 4 Ja sitka 2,7 używam do mielenia na pasztety, a na kiełbasę wieprzowinę chudą można pokroić na kawałki wielkości kostek cukru. Boczek i przerosty można przepuścić na 4. Następnym razem Ci się uda. Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Listopada 2007 Daj fotkę. Będzie łatwiej.Kiełbasy ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Listopada 2007 Oczywiście w przekroju i w zbliżeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Listopada 2007 Proszę bardzo Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Listopada 2007 Pierwsze wrażenie miałem takie, jakbyś wyciągnął tę kiełbaskę z zamrażarki... Proponuję jednak dokupić sitka o większych oczkach.To mały wydatek. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Listopada 2007 To jest zdjęcie kiełbasy sparzonej, która przeleżała już 10 godzin w lodówce Czyli jeśli chodzi o kruchość i słabe związanie to przyczyna lezy w zbyt drobnym rozdrobnieniu mięsa tak ?A co jest przyczyną, że kiełbasa jest tak sucha, że w gardle staje ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Listopada 2007 Wielką sztuką jest sparzyć białą kiełbasę . Wszyscy ją z reguły przegotowują by nie była surowa . W ten sposób doprowadzają do tego że wszystkie soki z niej uciekną na zewnątrz,jest pomarszczona z widocznym zarysowaniem nieregularnym gruzełkowatym ułożeniu mięsa , w środku pozostaje suche mięso jakby nie związane, łykowate. Białą kiełbasę musimy parzyć delikatniej jak wędzoną .Włóżmy ją do temp. 72 st i jak spadnie temp możemy ją podnieść .Po włożeniu do wody kiełbasa jest miękka i tak jest gdzieś do 10 min .Później batony zaczynają twardnieć i gdzieś około 17-20 minutach parzenia są już twarde można to łatwo stwierdzić ściskając baton palcami . Kiełbasy w cienkich jelitach są już praktycznie dobre do jedzenia .Przy kiełbasach w grubszych jelitach po tym czasie po przekrojeniu może występować jeszcze niedogotowanie które poznajemy po szarej obwódce w środku. Gdy ta obwódka jest maleńka a będziemy zjadać kiełbasę od razu to jeszcze na talerzu nam dojdzie.Moim zdaniem przyjmując że pozostałe procesy były prawidłowe jest przeparzona i nadziana trochę z powietrzem. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Listopada 2007 można to łatwo stwierdzić ściskając baton palcamiCoś mi to przypomniało: Ojciec mój mówił, że dobry fachowiec poznaje czy kiełbasa już doszła podczas parzenia ściskając ją palcami i nasłuchując odgłosów z jej wnętrza. Sprawa dotyczy czasów gdy termometr był nieosiagalny, Ojciec bowiem podpatrywał fachowców na początku zeszłego stulecia, a ja usłyszałem to od Niego w latach 60-tych. Co mogli oni usłyszeć? - nie jest mi wiadome. Piszczała? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Listopada 2007 Parzyłem ją dokładnie w 73 stopniach przez 25 min. Teoretycznie 5 do 8 min za długo. Ale nie chce mi się wierzyć, że aż taki to miało wpływ na suchość i kruchość mięsa.Jeśli chodzi o powietrze to faktycznie troszkę go było. Po wrzuceniu mięsa do nadziewarki ciężko mi było się go pozbyć Chyba jeszcze za mała wprawa.Może jeszcze jedno pytanko.Jakim sitkiem rozdrabniać mięso tzw wiążące i jaki to rodzaj mięsa z wieprzowiny ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Listopada 2007 Jakim sitkiem rozdrabniać mięso tzw wiążące i jaki to rodzaj mięsa z wieprzowiny ? Raulo - większość przepisów na stronie dokładnie to precyzuje! Mięso wiążące rozdrobnij z odpowiednim dodatkiem wody technologicznej (lub lodu) dwukrotnie przez sitko 2,5mm. Jeśli masz jakiś malakser, to możesz również zmiksować tę masę. Mięso takie (ścięgniste) w większości uzyskasz z rozbioru golonki wieprzowej. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Listopada 2007 W takim razie jestem w domu. A ja byłem przekonany, że wiążące to (tłuste) i dlatego tłusty boczek przemieliłem na sitku 2,7. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1090-kielbasa-smacznale-sie/#findComment-20610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.