mar44 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Witam . Mam pytanie do kolegów , czy ktoś coś takiego robił ? Ja zamierzam według tego przepisu : http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://curedmeats.blogspot.com/2011/02/culatello-king-of-cured-meats.html&prev=search( tłumaczenie z google da się zrozumieć o co chodzi ) , tylko jest kwestia kiedy zaczynać teraz czy w jesieni ( wilgotność i temperatura )Na tej stronie jest wiele przepisów do testowania . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10967-culatello-w%C5%82oska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca-w-p%C4%99cherzu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Stycznia 2015 MAr 44 ja wlasnie przeczytalam ten twoj przepis w oryginale, jest tam napisane, ze aby odtworzyc warunki w jakich ta szunka ma dojrzewac, stworzyl fermentation box tutaj jest link, przetlumacz sobie http://translate.googleusercontent.com/translate_c?anno=2&depth=1&hl=pl&rurl=translate.google.pl&sl=en&tl=pl&u=http://curedmeats.blogspot.com.au/2007/08/key-equipment-piece-4-fermentation-box.html&usg=ALkJrhhP9xgzHthL0kG4Y97F1ep8em37Ag Tylko pamietaj o tym zer strona jest amerykanska i stopnie nie sa podawane w celsius tylko w Fahrenheit , wiec nie zapomnij tego zmienic. Pozniej jest podane, ze stworzyl Curing chamber , kolejny link , tez sobie ptrzetlumacz http://translate.googleusercontent.com/translate_c?anno=2&depth=1&hl=pl&rurl=translate.google.pl&sl=en&tl=pl&u=http://curedmeats.blogspot.com.au/2007/07/key-equipment-piece-3-curing-chamber.html&usg=ALkJrhgomiEwrqNUACOIzW5AZmVoOBiiuw I dzieki temu, mozesz zaczac robic ta szynke obojetnie w jakim czasie, nie patrzac na pory roku.Jesli jednak nie stworzysz tych warunkow to wielki hazard, jesli chodzi o utrzymanie temperatury i wilgotnosci. Pozdrawiam, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10967-culatello-w%C5%82oska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca-w-p%C4%99cherzu/#findComment-399240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Stycznia 2015 ylko jest kwestia kiedy zaczynać teraz czy w jesieni ( wilgotność i temperatura ) Jak masz warunki do dojrzewania, można i teraz, ale generalnie lepiej zacząć w listopadzie... potrzebna jaskinia.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10967-culatello-w%C5%82oska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca-w-p%C4%99cherzu/#findComment-399253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Pisu, wlasnie tam jest napisane, ze zrobil i fermentacyjna i dojrzewajaca skrzynke, wlasnie dlatego obojetnie kiedy. Oryginalnie robili to w jaskiniach , byla tam i stala temperatura i wilgotnosc. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10967-culatello-w%C5%82oska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca-w-p%C4%99cherzu/#findComment-399257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Przetlumaczenie google okropne. Np. Cure No.2 jest przetlumaczone na medycyna Nr. 2. Wiecie o co chodzi? Zanim zaczynamy z wędlinami dojrzewającymi, potrzebujemy trochę podstawowej wiedzy technologicznej. Najlepszy podręcznik w jęz. angielskim dla amatorów w tej dziedzinie jest The Art of Making Fermented Sausages, Stanley Marianski i Adam Marianski. http://www.amazon.com/Art-Making-Fermented-Sausages/dp/0982426712/ Marianski (Seminole na tym forum) powinien wydać ta książkę w języku polskim. Pomogło by to wielu osób, bo widzę że naprawdę istnieje potrzeba. Co do tej medycyny Nr. 2, slowo "cure" ma kilkakrotne znaczenie. "Lekarstwo" to tylko jedno z nich. Wariant peklosoli używanej w Stanach, jest znana po angielsku jako "curing salts". W przepisie autor peklowal szynkę na sucho z dodatkiem soli peklującej Cure No. 2 (6,25% azotyn, 4% azotan 89,75% sol). Nie radziłbym ażeby opierać sie na googla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10967-culatello-w%C5%82oska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca-w-p%C4%99cherzu/#findComment-399264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar44 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Wiem że google tłumaczy różnie , przy odrobinie inicjatywy własnej można tym tłumaczeniom nadać sens . Zakładając post liczyłem raczej na rady ludzi którzy wykonywali wędliny pokryte pleśniami ,jak by kogoś interesowało tu link do kultur startowych do tej szynki ( MEK 4 mold to stara nazwa) http://www.fleischereiartikel-online.de/epages/bb7d12f3-b5d7-4d3f-add6-9afbafd9167d.sf/de_DE/?ObjectID=19010&ViewAction=FacetedSearchProducts&SearchString=Edelschimmelkultur+-Mold-600 . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10967-culatello-w%C5%82oska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca-w-p%C4%99cherzu/#findComment-399443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zakładając post liczyłem raczej na rady ludzi którzy wykonywali wędliny pokryte pleśniami , A jakie wędliny i wyroby dojrzewające wykonywałeś? Bo Ci ludzie może nie idą z motyką na księżyc..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10967-culatello-w%C5%82oska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca-w-p%C4%99cherzu/#findComment-399445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Mar 44 przeczytaj sobietemat kolegi Redzed, on ma bardzo duzo takich wedlin u siebie w temacie pokazanych,dlatego napisal Tobie rade warta wziecia pod uwage. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10967-culatello-w%C5%82oska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca-w-p%C4%99cherzu/#findComment-399446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar44 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Dzięki wszystkim , pis67 zaspokajam Twoją ciekawość , kilkakrotnie chorizo, polędwice dojrzewającą , kindziuk i inne wędliny .Jak myślicie czy zamiast jaskiń , czy budowy komory dojrzewalniczej i można wykorzystać starą prawie wyschniętą studnię 8m , stała wilgotność i temperatura jest , wentylacja statyczna . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10967-culatello-w%C5%82oska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca-w-p%C4%99cherzu/#findComment-399859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Wejdź w kontakt z Kolegą redzed'em. To wyjątkowy specjalista w kwestii wędlin dojrzewających i wieloletnim stażem w tym zakresie i o ile wiem, kilku pokoleniową tradycją rodzinną. Mam nadzieję, że redzed nie będzie miał mi za złe zdradzenie rąbka tajemnicy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10967-culatello-w%C5%82oska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca-w-p%C4%99cherzu/#findComment-399864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.