Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, nie, tylko ja u nas szukałem informacji o nich i wszędzie cisza. Dobrze, że są jeszcze stare książki. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10995-co-to-za-przedmiot/page/2/#findComment-400448
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że ciężko będzie ze zdobyciem prawidłowej odpowiedzi, ale że temat bardzo interesujący, to podam ja w nieco rozszerzonej graficznie wersji.

Otóż etykieta przedstawiona na poprzedniej fotografii, to nieudolna próba amerykańskiej podróbki polskich szynek puszkowanych, które w latach dwudziestych ubiegłego wieku, były wyjątkowo popularne na świecie.

Poniżej kilka etykiet ówczesnych naszych eksportowych hitów:

 

post-39694-0-64472000-1422470969_thumb.jpg

post-39694-0-43464500-1422470980_thumb.jpg

post-39694-0-01169500-1422470992_thumb.jpg

 

Informacyjnie podam, że cyt.:

"Okres międzywojenny, to poczatki rozwoju przemysłu mięsnego w Polsce. W Poznaniu działał wówczas Fabryka Konserw i Wyrobów Mięsnych Kazimierza Przybyły, która powstała w latach 20. Początkowo zaopatrywała tylko Poznań, a potem produkowała także na eksport. Była także fabryka Przetworów Mięsnych Bracia Dawidowscy. W 1927 roku Bracia Dawidowscy otrzymali nagrodę za swoje wyroby na międzynarodowej wystawie w Paryżu. Przy poznańskiej rzeźni działała od lat 30. firma „Poels Co", produkująca konserwy. Najbardziej opłacalna stała się produkcja bekonu, a potem szynki konserwowej, na eksport. Bekony wywożone były wyłącznie do Wielkiej Brytanii i stanowiły w 1925 roku 0,03% ogólnego importu, a 13 lat później – 17,5%. Początkowo na rynku londyńskim polski bekon notowany był dość nisko, ale z roku na rok jego pozycja wzrastała. W 1929 roku rząd wprowadził premię za eksport bekonu i szynek peklowanych - 15 zł za 100 kg wyrobów, którą podwyższono ostatecznie do 20 zł. Liczba bekoniarni szybko rosła - w latach 30 było ich w Wielkopolsce 8. na 20 w całym kraju. Największe to „Bacon Export Gniezno", Bacon Export - Oskar Robinson" w Nakle, „Bacon Export Chojnice". Bekoniarnie uruchamiały własne sklepy, śniadalnie i restauracje. Bekony pakowano we „wrapery jutowe", osobno każdą klasę bekonu (określoną według masy i grubości słoniny na łopatce, grzbiecie i zadzie), równe ilości połówek lewych i prawych. Zapakowany, zaszyty szpagatem i owinięty sznurem wraper nazywano balotem. Transportowano go do Gdańska, a potem Gdyni. W 1931 roku Polska dostarczała 9.7% całości bekonu na rynek angielski. W 1934 roku powołano Polski Związek Eksporterów Bekonu i Artykułów Zwierzęcych. W latach 30 działał w Londynie Polski Klub Bekonowy, a przynależność do niego traktowano prestiżowo. Od początku lat 30 konserwy mięsne produkowano na rynek amerykański. „Polska szynka puszkowana” stała się takim synonimem jakości jak, szwajcarski ser czy francuski koniak. W USA pojawiła się nawet szynka w puszkach opatrzonych podrabianymi metkami. A. Taible, przewodniczący organizacji amerykańskich, napisał o polskiej szynce „Uważam ją za najlepszą z kiedykolwiek pożywanych. Jest ona delikatna zarówno w smaku, jak i w kolorze. Uważam, że świat powinien postawić pomnik Polakowi, wynalazcy procesu zaprawy szynek...."

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10995-co-to-za-przedmiot/page/2/#findComment-400476
Udostępnij na innych stronach

Maxell ,ale tak zostaly rozpropagowane te szynki, ze nawet dzisiaj Amerykanie na swieta kupuja wlasnie owe konserwy , okolo 3 kg szynki w srodku, tylko ich produkcji.

 Chyba juz teraz nie przyzmaja sie do polskich korzeni  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10995-co-to-za-przedmiot/page/2/#findComment-400477
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam!

 

przypadkowo trafiłem na wasze forum - bardzo się ciesze że ktoś jeszcze się tym interesuje

Jestem prawnukiem właściciela fabryki konserw z poznania i aktualnie szukam śladów po firmie, receptur itp. bo w latach 50 fabrykę i majątek przejeło państwo i nic z niej w rodzinei nie zostało.

Mam tez kilka pamiatkowych etykiet.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10995-co-to-za-przedmiot/page/2/#findComment-421335
Udostępnij na innych stronach

MIKO ,czy mógłbyś nam pokazać  te etykiety ? :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10995-co-to-za-przedmiot/page/2/#findComment-421394
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.