Maxell Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Nie, nie, tylko ja u nas szukałem informacji o nich i wszędzie cisza. Dobrze, że są jeszcze stare książki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10995-co-to-za-przedmiot/page/2/#findComment-400448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Czy chodzi o to: http://fultonhistory.com/Newspapers%2023/Freeport%20NY%20Daily%20Review/Freeport%20NY%20Daily%20Review%201940%20Jun/Freeport%20NY%20Daily%20Review%201940%20Jun%20c%20-%200363.pdf Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10995-co-to-za-przedmiot/page/2/#findComment-400452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Widzę, że ciężko będzie ze zdobyciem prawidłowej odpowiedzi, ale że temat bardzo interesujący, to podam ja w nieco rozszerzonej graficznie wersji.Otóż etykieta przedstawiona na poprzedniej fotografii, to nieudolna próba amerykańskiej podróbki polskich szynek puszkowanych, które w latach dwudziestych ubiegłego wieku, były wyjątkowo popularne na świecie.Poniżej kilka etykiet ówczesnych naszych eksportowych hitów: Informacyjnie podam, że cyt.:"Okres międzywojenny, to poczatki rozwoju przemysłu mięsnego w Polsce. W Poznaniu działał wówczas Fabryka Konserw i Wyrobów Mięsnych Kazimierza Przybyły, która powstała w latach 20. Początkowo zaopatrywała tylko Poznań, a potem produkowała także na eksport. Była także fabryka Przetworów Mięsnych Bracia Dawidowscy. W 1927 roku Bracia Dawidowscy otrzymali nagrodę za swoje wyroby na międzynarodowej wystawie w Paryżu. Przy poznańskiej rzeźni działała od lat 30. firma „Poels Co", produkująca konserwy. Najbardziej opłacalna stała się produkcja bekonu, a potem szynki konserwowej, na eksport. Bekony wywożone były wyłącznie do Wielkiej Brytanii i stanowiły w 1925 roku 0,03% ogólnego importu, a 13 lat później – 17,5%. Początkowo na rynku londyńskim polski bekon notowany był dość nisko, ale z roku na rok jego pozycja wzrastała. W 1929 roku rząd wprowadził premię za eksport bekonu i szynek peklowanych - 15 zł za 100 kg wyrobów, którą podwyższono ostatecznie do 20 zł. Liczba bekoniarni szybko rosła - w latach 30 było ich w Wielkopolsce 8. na 20 w całym kraju. Największe to „Bacon Export Gniezno", Bacon Export - Oskar Robinson" w Nakle, „Bacon Export Chojnice". Bekoniarnie uruchamiały własne sklepy, śniadalnie i restauracje. Bekony pakowano we „wrapery jutowe", osobno każdą klasę bekonu (określoną według masy i grubości słoniny na łopatce, grzbiecie i zadzie), równe ilości połówek lewych i prawych. Zapakowany, zaszyty szpagatem i owinięty sznurem wraper nazywano balotem. Transportowano go do Gdańska, a potem Gdyni. W 1931 roku Polska dostarczała 9.7% całości bekonu na rynek angielski. W 1934 roku powołano Polski Związek Eksporterów Bekonu i Artykułów Zwierzęcych. W latach 30 działał w Londynie Polski Klub Bekonowy, a przynależność do niego traktowano prestiżowo. Od początku lat 30 konserwy mięsne produkowano na rynek amerykański. „Polska szynka puszkowana” stała się takim synonimem jakości jak, szwajcarski ser czy francuski koniak. W USA pojawiła się nawet szynka w puszkach opatrzonych podrabianymi metkami. A. Taible, przewodniczący organizacji amerykańskich, napisał o polskiej szynce „Uważam ją za najlepszą z kiedykolwiek pożywanych. Jest ona delikatna zarówno w smaku, jak i w kolorze. Uważam, że świat powinien postawić pomnik Polakowi, wynalazcy procesu zaprawy szynek...." Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10995-co-to-za-przedmiot/page/2/#findComment-400476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Maxell ,ale tak zostaly rozpropagowane te szynki, ze nawet dzisiaj Amerykanie na swieta kupuja wlasnie owe konserwy , okolo 3 kg szynki w srodku, tylko ich produkcji. Chyba juz teraz nie przyzmaja sie do polskich korzeni Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10995-co-to-za-przedmiot/page/2/#findComment-400477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Ta pierwsza etykieta (jako zagadka), to wygląda jak jakiś dywanik a nie papierowa etykieta. Nawet lamówka wkoło jest widoczna. To chyba nie etykieta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10995-co-to-za-przedmiot/page/2/#findComment-400485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Maxell bardzo ciekawy artykuł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10995-co-to-za-przedmiot/page/2/#findComment-400561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKO Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Witam! przypadkowo trafiłem na wasze forum - bardzo się ciesze że ktoś jeszcze się tym interesujeJestem prawnukiem właściciela fabryki konserw z poznania i aktualnie szukam śladów po firmie, receptur itp. bo w latach 50 fabrykę i majątek przejeło państwo i nic z niej w rodzinei nie zostało.Mam tez kilka pamiatkowych etykiet. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10995-co-to-za-przedmiot/page/2/#findComment-421335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 MIKO ,czy mógłbyś nam pokazać te etykiety ? Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10995-co-to-za-przedmiot/page/2/#findComment-421394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.