Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem ponieważ zbiera się woda pod osłonką szczególnie na końcach batona nie mogę ustalić przyczyny ,

jak wyciągam z parzenia jest super twarda cała bez grama wody , po wyjęciu ze studzenia okazuje się że jest woda pod osłonką szczególnie widoczna na końcach.

czas wędzenia ok 4 godz. w temp. 55-60 stopni czas parzenia to 70-75 stopni z 2 godz. skróciłem czas do 1 godz. 20 min.

mięsko dobrze wymasowane klasa I jak i II .

II klasę mięsa przemieliłem trzy razy , poproszę o jakieś wskazówki ponieważ po rozkrojeniu mięsko w środku jest z przerwami czyli rozklejone.

pozdrawiam janek

 

 

post-70563-0-72277800-1423245386_thumb.jpg

post-70563-0-78026800-1423245407_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/
Udostępnij na innych stronach

Brak masy wiążącej , czyli mięsa klasy III.   Może być jeszcze za słabo nabite i mało wymieszane  . Moim zdaniem jak się nie ma wprawy powinno się parzyć nie na czas  tylko na wielkość temperatury w batonie .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403139
Udostępnij na innych stronach

masa klasy II uważam dobrze wymasowana bardzo kleista sprawdzaliśmy batony dobrze nabite bez pęcherzyków powietrza ,

szynkową wieprzową parzę nawet do dwóch godzin i jest sklejona

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403142
Udostępnij na innych stronach

andzej k napisał kl III nie II, Klasa III w każdej kiełbasie nawet szynkowej daję solidny klej czyli dobrze wiąże ze soboą kl I,II ;) szynkową robiłeś tylko z kl II?? pozdrawiam..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403148
Udostępnij na innych stronach

 

 

andzej k napisał kl III nie II, Klasa III w każdej kiełbasie nawet szynkowej daję solidny klej czyli dobrze wiąże ze soboą kl I,II
  

Mięso woł. drobne kl III  nie nadaje sie na masę wiążącą . Należało w pierwszej  kolejności mieszać- wyrabiać woł kl I dotąd aż puści kleju i dopiero wtedy  dodać woł kl II i mieszać . Zabiegi te, też mogą nie pomóc, gdy mamy mięso z wadą.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403151
Udostępnij na innych stronach

sorrki przyjacielu ale z wołowinką mam mało doświadzenia a już napewno nie w szynkowej ;) ale to może być własnie ten problem że wołowinka,ale może majstrowie pomogą :)


właśnie tak sobie myślałem że to to ;) pozdrawiam..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403152
Udostępnij na innych stronach

pręga wołowa jest pewnie klasa III masę klasy I masowałem dość długo aż puści klej trwało to mniej więcej do godz. podobnie klasa III dopiero dodałem klase III i mieszałem kolejne dobre 30 min.


robiłem trzy podejścia z szynkową wołową w wieprzowinie ma m dużo większe doświadczenie  i tu raczej nie mam problemów

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403154
Udostępnij na innych stronach

 

 

pręga wołowa jest pewnie klasa III
 

Mięso drobne z pręgi jest mięsem kl II . 

Woł kl I - Mięso chude nie ścięgniste

Woł kl II - mięso ściegniste

Woł kl III - mięso tłuste 

Woł kl IV - mięso , krwawe , gruczoły, ścięgna itd

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403157
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.