janko33 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lutego 2015 mam problem ponieważ zbiera się woda pod osłonką szczególnie na końcach batona nie mogę ustalić przyczyny ,jak wyciągam z parzenia jest super twarda cała bez grama wody , po wyjęciu ze studzenia okazuje się że jest woda pod osłonką szczególnie widoczna na końcach.czas wędzenia ok 4 godz. w temp. 55-60 stopni czas parzenia to 70-75 stopni z 2 godz. skróciłem czas do 1 godz. 20 min.mięsko dobrze wymasowane klasa I jak i II .II klasę mięsa przemieliłem trzy razy , poproszę o jakieś wskazówki ponieważ po rozkrojeniu mięsko w środku jest z przerwami czyli rozklejone.pozdrawiam janek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Lutego 2015 Brak masy wiążącej , czyli mięsa klasy III. Może być jeszcze za słabo nabite i mało wymieszane . Moim zdaniem jak się nie ma wprawy powinno się parzyć nie na czas tylko na wielkość temperatury w batonie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janko33 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Lutego 2015 masa klasy II uważam dobrze wymasowana bardzo kleista sprawdzaliśmy batony dobrze nabite bez pęcherzyków powietrza ,szynkową wieprzową parzę nawet do dwóch godzin i jest sklejona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Lutego 2015 andzej k napisał kl III nie II, Klasa III w każdej kiełbasie nawet szynkowej daję solidny klej czyli dobrze wiąże ze soboą kl I,II szynkową robiłeś tylko z kl II?? pozdrawiam.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janko33 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Lutego 2015 klase II kleistą zrobiłem z pręgi wołowej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Lutego 2015 andzej k napisał kl III nie II, Klasa III w każdej kiełbasie nawet szynkowej daję solidny klej czyli dobrze wiąże ze soboą kl I,II Mięso woł. drobne kl III nie nadaje sie na masę wiążącą . Należało w pierwszej kolejności mieszać- wyrabiać woł kl I dotąd aż puści kleju i dopiero wtedy dodać woł kl II i mieszać . Zabiegi te, też mogą nie pomóc, gdy mamy mięso z wadą. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Lutego 2015 sorrki przyjacielu ale z wołowinką mam mało doświadzenia a już napewno nie w szynkowej ale to może być własnie ten problem że wołowinka,ale może majstrowie pomogą właśnie tak sobie myślałem że to to pozdrawiam.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janko33 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Lutego 2015 pręga wołowa jest pewnie klasa III masę klasy I masowałem dość długo aż puści klej trwało to mniej więcej do godz. podobnie klasa III dopiero dodałem klase III i mieszałem kolejne dobre 30 min.robiłem trzy podejścia z szynkową wołową w wieprzowinie ma m dużo większe doświadczenie i tu raczej nie mam problemów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Lutego 2015 pręga wołowa jest pewnie klasa III Mięso drobne z pręgi jest mięsem kl II . Woł kl I - Mięso chude nie ścięgnisteWoł kl II - mięso ściegnisteWoł kl III - mięso tłuste Woł kl IV - mięso , krwawe , gruczoły, ścięgna itd Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janko33 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Lutego 2015 ok , ale jakieś sugestie konkretne przykłady jakie mięso gdzie jest błąd ?co robić aby dobrze zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Lutego 2015 Robić z wieprza;))) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11062-szynkowa-wo%C5%82owa-problem-pomocy/#findComment-403161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.