Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne, że możesz. Tylko postaraj sie zamrozić je jak najszybciej i najlepiej do temp. ok. -18 do -22 st.C.

W ten sposób, podczas rozmrażania nie bedzie straty soków mięsnych spowodowanych uszkodzeniem komórek, które wystepuje podczas zamrażania powolnego.

Przed rozmrażaniem daj znac podpowiem jak to najlepiej zrobic i jaki ilości rozmrozonego mięsa moga byc dodane do miesa świeżego podczas robienia kiełbasy.

Pozdrawiam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/111-mro%C5%BCone-mi%C4%99so/#findComment-397
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Kolego, wyroby z mrożonego mięsa radze pozostawić zakładom mięsnym. Mrożą błyskawicznie w gazach obojętnych do temp. dużo niższych niż te, jakie możemy uzyskać w warunkach domowych. Podkreślam błyskawicznie, gdyż jest to warunek zachowania struktury komórek. Rozmrażanie zaś odbywa się w specjalnych warunkach b.wolno. Przy takiej obróbce, jakośc mięsa praktycznie się nie zmienia. Więcej poczytasz sobie w kilku artach w dziale Wszystko o mięsie na stronce.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/111-mro%C5%BCone-mi%C4%99so/#findComment-1740
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam

 

W piątek ma do mnie przyjechać połówka prosiaczka (całość ok 140 kg).

Niestety z powodu wyjazdu na dwa dni, po rozebraniu półtuszy bedę zmuszony

mięso zamrozić. Zamrażarka ma funkcję "szybkiego" mrożenia ale to i tak nie bedzie zbyt szybkie.

 

Mam pytanie, czy po rozmrożeniu mięsa i zrobieniu z niego wędzonek i kiełbas

część wyrobów można bedzie zamrozić ?

Wiem, że nie mrozi się mięsa/produktów raz rozmrożonych, ale jak to wygląda z mięsem po

jego przerobieniu ? Planuję część wędzonek i kiełbas zamrozić bez parzenia i później

w miarę potrzeb wyjmować z zamrażarki i parzyć.

A jak to jest z kiełbasą białą - nie jest wędzona więc rozmrożone mięso tylko doprawione solą

i przyprawami po krótkim czasie z powrotem do zamrażarki ?

 

Po raz pierwszy będę rozbierał półtuszę i robił kiełbasę, do tej pory tylko wędziłem baleron, polędwicę i boczek.

Nie chciałbym zepsuć mięsa, może więc rozmrażać w miarę potrzeb i przerabiać na bieżącą konsumpcję ?

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/111-mro%C5%BCone-mi%C4%99so/#findComment-41311
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie, niczego sobie prosiaczek. :grin:

połówka prosiaczka (całość ok 140 kg).

Zamiast mrozić, może masz możliwość przetrzymania mięsa zapeklowanego, posolonego przez dwa dni. Masz kłopot z głowy, przyjeżdżasz i bierzesz się za prace produkcyjne.

Proponuję zamrozić część mięsa a po pewnym czasie (zniknięciu wyrobów) zacząć następną produkcję.

Osobiście zrezygnowałbym z wykonywania białej z mięsa mrożonego i powtórne jej mrożenie. Lepiej zamrozić kiełbasę poddaną obróbce termicznej.

Wiem, że nie mrozi się mięsa/produktów raz rozmrożonych, ale jak to wygląda z mięsem po

jego przerobieniu ?

Można mrozić wyroby poddane obróbce termicznej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/111-mro%C5%BCone-mi%C4%99so/#findComment-41323
Udostępnij na innych stronach

Zamiast mrozić, może masz możliwość przetrzymania mięsa zapeklowanego, posolonego przez dwa dni. Masz kłopot z głowy, przyjeżdżasz i bierzesz się za prace produkcyjne.

Proponuję zamrozić część mięsa a po pewnym czasie (zniknięciu wyrobów) zacząć następną produkcję.

 

I dokładnie tak zrobię :)

Część mięska pójdzie do peklowania, a część do zamrażarki.

A jak się przyłóżę do roboty to może zdążę i białej kiełbaski troszkę zrobić.

 

Wielkie dzięki :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/111-mro%C5%BCone-mi%C4%99so/#findComment-41324
Udostępnij na innych stronach

połówka prosiaczka (całość ok 140 kg).

Witam! nie bardzo to zrozumiałe,ale myślę ,że chodzi o 140 kg. żywiec.

To twoja półtusza będzie miała około 45-55 kg.Na czysto nie będzie tego wcale tak katastrofalnie dużo. Z przerobu odpadną kości,słoninka,coś na obiadki ,a z resztą to na pewno bez większych problemów dasz rade!

Życzę powodzenia i udanych wyrobów :wink: P

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/111-mro%C5%BCone-mi%C4%99so/#findComment-41338
Udostępnij na innych stronach

To twoja półtusza będzie miała około 45-55 kg

Dokładnie tak jak napisał kolega spec202, ostatnio kupiłem 1/2 świnki 123kg żywca - całość czyli wyroby + mięso + kości 50kg .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/111-mro%C5%BCone-mi%C4%99so/#findComment-41340
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się, całość to około 140 kg żywej wagi :)

 

Troszkę się bałem tej ilości miesa, moje "doświadczenie" do tej pory

ograniczało sie do 10 - 14 kg mięsa jednorazowo.

Ale kiedyś trzeba wziąść "byka" za rogi :grin:

Nie ukrywam, że zachętą była cena - udało sie wynegocjować 5 zł/kg po uboju :)

Normalnie kupuję na targowisku po 7 - 8 zł/ kg

 

Dziekuję i pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/111-mro%C5%BCone-mi%C4%99so/#findComment-41341
Udostępnij na innych stronach

Nie ukrywam, że zachętą była cena - udało sie wynegocjować 5 zł/kg po uboju :)

Normalnie kupuję na targowisku po 7 - 8 zł/ kg

Czyli z tego wnioskuję że 6 zł za kg tylnej całej kity to nie jest zła cena? (tzn nie jest drogo)

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/111-mro%C5%BCone-mi%C4%99so/#findComment-41343
Udostępnij na innych stronach

Ja płaciłem 4,90 za kg żywca, ale ilość i tak mnie przerosła. Dwie lodówki zawalone pod "sufit".
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/111-mro%C5%BCone-mi%C4%99so/#findComment-41344
Udostępnij na innych stronach

Jak wspominam niedalekie czasy to w moich stronach 1 kg. żywca był w cenie 2,80-3,20 zł/kg.

Nie było to tak dawno temu ,jakoś w tamtym roku tak mi się wydaje, bo czas tak zap......a, że człowiek sam już nie wie jaki dzień!!. Z drugiej strony to ile można bić w du.e tego rolnika niech chłop też ma coś z życia!!! :???: P

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/111-mro%C5%BCone-mi%C4%99so/#findComment-41347
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się, całość to około 140 kg żywej wagi :)

 

Troszkę się bałem tej ilości miesa, moje "doświadczenie" do tej pory

ograniczało sie do 10 - 14 kg mięsa jednorazowo.

Ale kiedyś trzeba wziąść "byka" za rogi :grin:

Nie ukrywam, że zachętą była cena - udało sie wynegocjować 5 zł/kg po uboju :)

Normalnie kupuję na targowisku po 7 - 8 zł/ kg

 

Dziekuję i pozdrawiam

Aż się wierzyć nie chce, chyba po znajomości, albo człowiek nie był świadom cen na rynku. Na dzień dzisiejszy cena za póltuszę klasy E to 6,8-6,9zł/kg.

Jakby coś to chętnie się piszę na taką sztukę, wyślesz mi paczkę za pobraniem i będzie git :grin: :grin: :lol:

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/111-mro%C5%BCone-mi%C4%99so/#findComment-41354
Udostępnij na innych stronach

Aż się wierzyć nie chce, chyba po znajomości, albo człowiek nie był świadom cen na rynku.

To po prostu okazja jakich niewiele.

Znajomy kupił u swojej dalszej rodzinki, a ponieważ dla niego cały to za dużo .. :grin:

 

Jakby coś to chętnie się piszę na taką sztukę, wyślesz mi paczkę za pobraniem i będzie git :grin: :grin: :lol:

Spora byłaby paczka :grin:

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/111-mro%C5%BCone-mi%C4%99so/#findComment-41392
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.