roger Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Marca 2015 70g na 2kg boczku dojrzewającego to 35g/kg ... jak wedlina faktycznie bedzie dojrzewała to bedzie OK Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-415906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alli Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Zsolenie w/g porad z forumcytaty2. Sól (peklosól, sól morska i podobne nazwy)-Jeden z podstawowych czynników decydującym o udanym produkcie. Produkt o odpowiedniej słoności decyduje o smakowitości wyrobu.Zawartość stosowanej soli do zasolenia produktu powinna wynosić od 3-4% -Ale do rzeczy..... po pierwsze to ilość soli nie na łyżeczki..... tylko na gramy!! Trza się w wagę zaopatrzyć, nawet najprostszą ale wagę!! Następnie myślę że soli trochę za mało..... ja ( po licznych Spółdzielczych konsultacjach) ustaliłem ilość peklosoli do a'la parmeńskiej na 35 g/kg Edytowane 26 Marca 2015 przez alli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-415917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Marca 2015 alli ja Ci nie wróg , ustalenia są najważniejsze z cytatów , które wymieniłeś w poscie wyżej wynika ,ze nie rozróżniasz peklosoli od soli , a może się zapędziłeś , słoność dobiorą Ci konsumenci , jak będzie za słona to zjesz w bigosie lub w innej grochówce .Proponowałem Ci byś poszukał przepisu Elli 55 , orginalny z Włoch .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-415961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Marca 2015 http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/775-schab-surowy-i-boczek-surowy-po-tyrolskuprzyprawy stosuje według powyższego przepisu za wyjątkiem peklosoli zmniejszam do 35 kg/kilogram . Prowadzę podobnie jak w przepisie na a'la parmeńską (jeżeli mam warunki tz zimną piwnice to w trzecim tygodniu zostawiam w niej ) Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-415965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alli Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Marca 2015 Zobaczymy jak wyjdzie, mięcho puszcza soki jesli będzie za słone to się doda do bigosu,tak jak podpowiada Pacan Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-416011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Marca 2015 Boczek panccetta dojrzewajacy.docalli , przeczytaj sposób Elli. pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-416013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Marca 2015 Jak peklujemy sposobem równowagowym to 3,5% peklosoli to dawka maksymalna, a 2,5% minimalna. Możemy robić tak jak nam smakuje. Ja obecnie daję 2,75%, kiedyś dawałem więcej. Surowo dojrzewający włoski boczek nie nazywa się panacetta i nie panccetta tylko pancetta (mówimy panczeta), Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-416020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Marca 2015 Krzysztof , błąd grubego palca stąd dwa "c" , ale smaku nie zmieniło .Poprawię sie Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-416021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Marca 2015 Nic osobistego Wojciechu, wiem że ja nie najlepiej stukam po polsku na forum.http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/pondering-smiley-emoticon.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-416024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) wcale tak nie sądzę , myslę że im więcej stukasz tym lepiej Ci idzie , Pozdrawiam Edytowane 26 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-416025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alli Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Marca 2015 WitamNiestety musiałem wprowadzić zmianę ,w związku z moim wyjazdem mięcho natarłem przyprawami o jeden dzień wcześniejBonio zredukował się wagowo o ok.20% z 2100 na 1700kgPachnie czosnkiem ,pociemniało gdzie niegadzie-przed natarciem ziołami -w ziołach i do lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-416617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco1984 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 I jak idzie :>? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-419978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alli Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 No zastanawiam się czy już zdjąć ze strychu bo miękkie mięcho na dotyk mało wysuszyło się .Przez te kilka dni ciepła przewiesiłem do piwnicy a teraz znów wisi na strychu.Wieczorem minie 20 dzień i chyba poczekam do piątku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-420084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco1984 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 A jaką masz tam wilgotność na strychu? Generalnie wydaje mi się że po 3 tygodniach, tuszka już nie powinna być "miękka". Ale "miękka" to poj. względne .Opisz Nam dokładniej jak to wygląda, myślę że bardziej doświadczeni forumowicze będą mogli powiedzieć coś więcej . A zapach? nie czuć zjełczałego, nieprzyjemnego zapachu? Ja wczoraj zaprawiłem kolejny boczuś - tym razem płat bez skóry (bardzo mięsny) ok. 1kg. Peklowanie na sucho (na razie bez przypraw), peklosól 40gr\1kg (dałem mniej niż ostatnio o ok. 1/4, płyn będę odlewał codziennie, więc myślę że słoność będzie odpowiednia, jeśli nie - będę stopniowo zmniejszał dawkę, aż dojdę do zadowalającego smaku). I przyrządziłem również po raz pierwszy słoninę - soloną z czosnkiem, pieprzem oraz papryką. Jeśli kogoś zainteresuje, mogę dać zdjątka i przepis - przeznaczenie - zagryzka do napoi ;D. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-420500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alli Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Witamudało się zdjąć wędlinkę , Jestem zaskoczony bo myślałem że będzie dużo bardziej słone(bardzo mało używamy soli do potraw)ale jest akuratJedyny błąd jaki popełniłem to posypanie ziołami w środek boczku i przez to się rozwarstwia,i muszę dopracować proporcje ziół .W następnym tygodniu wstawię następną bo ta się rozpłynie po rodzinie i dam dużo więcej papryki ostrej ,a mniej majeranku bo za bardzo dominuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-420891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 błąd jaki popełniłem to posypanie ziołami w środek boczku i przez to się rozwarstwia Przy dojrzewających taki problem będzie występował jedyny sposób to "zmaltretować" przed złożeniem obie składane strony tłuczkiem do mięsa i naprawdę mocno sznurować ... Przekrój ładny ale jak dla mnie za "młody jeszcze" ... powinien sobie jeszcze powisieć Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-421010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.