Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

70g na 2kg boczku dojrzewającego to 35g/kg ... jak wedlina faktycznie bedzie dojrzewała to bedzie OK ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-415906
Udostępnij na innych stronach

Zsolenie w/g porad z forum

cytaty

2. Sól  (peklosól,  sól morska i podobne nazwy)
-Jeden z podstawowych czynników decydującym o udanym produkcie. Produkt o odpowiedniej słoności decyduje o smakowitości wyrobu.
Zawartość  stosowanej soli do zasolenia produktu powinna wynosić od 3-4%

 

 

-Ale do rzeczy..... po pierwsze to ilość soli nie na łyżeczki..... tylko na gramy!! Trza się w wagę zaopatrzyć, nawet najprostszą ale wagę!! Następnie myślę że soli trochę za mało..... ja ( po licznych Spółdzielczych konsultacjach) ustaliłem ilość peklosoli do a'la parmeńskiej na 35 g/kg

Edytowane przez alli
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-415917
Udostępnij na innych stronach

alli ja Ci nie wróg , ustalenia są najważniejsze z cytatów , które wymieniłeś w poscie wyżej wynika ,ze nie rozróżniasz peklosoli od soli , a może się zapędziłeś , słoność  dobiorą Ci konsumenci , jak będzie za słona to zjesz w bigosie lub w innej grochówce .Proponowałem Ci byś poszukał przepisu Elli 55 , orginalny z Włoch .Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-415961
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/775-schab-surowy-i-boczek-surowy-po-tyrolsku

przyprawy  stosuje według powyższego przepisu za wyjątkiem peklosoli zmniejszam do 35 kg/kilogram . Prowadzę  podobnie jak w przepisie na a'la parmeńską (jeżeli mam warunki tz zimną piwnice to w trzecim tygodniu zostawiam w niej )

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-415965
Udostępnij na innych stronach

Jak peklujemy sposobem równowagowym to 3,5% peklosoli to dawka maksymalna, a 2,5% minimalna.  Możemy robić tak jak nam smakuje.  Ja obecnie daję  2,75%, kiedyś dawałem więcej.

 

Surowo dojrzewający włoski boczek nie nazywa się panacetta i nie panccetta tylko pancetta (mówimy panczeta),

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-416020
Udostępnij na innych stronach

wcale tak nie sądzę , myslę że im więcej stukasz tym lepiej Ci idzie ,  :)  :thumbsup: Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-416025
Udostępnij na innych stronach

Witam

Niestety musiałem wprowadzić zmianę ,w związku z moim wyjazdem  mięcho natarłem przyprawami o jeden dzień wcześniej

Bonio zredukował się  wagowo o ok.20% z 2100 na 1700kg

Pachnie czosnkiem  ,pociemniało gdzie niegadzie

-przed natarciem ziołami

 

post-59780-0-77573100-1427568262_thumb.jpg

 

-w ziołach

post-59780-0-77573100-1427568262_thumb.jpg

 i do lodówki

 

 

post-59780-0-21136100-1427568307_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-416617
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No zastanawiam się czy już zdjąć ze strychu bo miękkie mięcho na dotyk mało wysuszyło się .Przez te kilka dni ciepła przewiesiłem do piwnicy a teraz znów wisi na strychu.

Wieczorem minie 20 dzień i chyba poczekam do piątku

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-420084
Udostępnij na innych stronach

A jaką masz tam wilgotność na strychu?

 

Generalnie wydaje mi się że po 3 tygodniach, tuszka już nie powinna być "miękka". Ale "miękka" to poj. względne ;).

Opisz Nam dokładniej jak to wygląda, myślę że bardziej doświadczeni forumowicze będą mogli powiedzieć coś więcej ;)

A zapach? nie czuć zjełczałego, nieprzyjemnego zapachu?

 

 

Ja wczoraj zaprawiłem kolejny boczuś - tym razem płat bez skóry (bardzo mięsny) ok. 1kg. Peklowanie na sucho (na razie bez przypraw), peklosól 40gr\1kg (dałem mniej niż ostatnio o ok. 1/4, płyn będę odlewał codziennie, więc myślę że słoność będzie odpowiednia, jeśli nie - będę stopniowo zmniejszał dawkę, aż dojdę do zadowalającego smaku).

 

I przyrządziłem również po raz pierwszy słoninę - soloną z czosnkiem, pieprzem oraz papryką. Jeśli kogoś zainteresuje, mogę dać zdjątka i przepis - przeznaczenie - zagryzka do napoi ;D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-420500
Udostępnij na innych stronach

Witam

udało się zdjąć wędlinkę ,

post-59780-0-32209600-1429453019_thumb.jpg

 

Jestem zaskoczony bo myślałem że będzie dużo bardziej słone(bardzo mało używamy soli do potraw)ale jest akurat

Jedyny błąd jaki popełniłem to posypanie ziołami w środek boczku i przez to się rozwarstwia,i muszę dopracować proporcje ziół .

W następnym tygodniu wstawię następną bo ta się rozpłynie po rodzinie i dam dużo więcej papryki ostrej ,a mniej majeranku bo za bardzo dominuje.post-59780-0-44504900-1429454233_thumb.jpgpost-59780-0-29768400-1429454239_thumb.jpgpost-59780-0-10849800-1429454243_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-420891
Udostępnij na innych stronach

 

 

błąd jaki popełniłem to posypanie ziołami w środek boczku i przez to się rozwarstwia

 

Przy dojrzewających taki problem będzie występował jedyny sposób to "zmaltretować" przed złożeniem obie składane strony tłuczkiem do mięsa i naprawdę mocno sznurować ;) ... Przekrój ładny ale jak dla mnie za "młody jeszcze"  ... powinien sobie jeszcze powisieć ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11100-panacetta-po-raz-pierwszy/page/2/#findComment-421010
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.