roszej Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Witam, stale mam problem z ustaleniem odpowiedniej ceny mięsa. Tzn chodzi mi o to, że w tej chwili kupuję półtusze w cenie 8,90 PLN/kg netto. Czy istnieje jakiś klucz albo schemat na podstawie którego można przeprowadzić proste obliczenie np że Każdy element ma swój współczynnik. Korzystam zawsze z cen mięsa na giełdzie, ale jest duża rozbieżność cen a dodatkowo nie wiadomo jakiej klasy jest to mięso. Na rynku mogę kupić półtusze w cenie tańszej, ale klienci przyzwyczaili się do pewnego poziomu i nie bardzo chcą kupować coś niższej jakości. Schab b/k 140% czyli 8,90 * 1,4 = 12,46 netto /kg Nogi 10% czyli 8,90 * 0,1 = 0,89 netto /kg Istnieje coś takiego jak powyżej ? Z góry dziękuję. Edytowane 16 Lutego 2015 przez roszej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11118-jak-ustali%C4%87-ceny-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Lutego 2015 roszej Nie ma konkretnego schematu na wyliczanie cen. Stosuj swój. Polecam, ci zrobienie kalkulacji w programie np. Excel, wówczas gdy zmienisz jeden składnik będziesz wiedział ile zyskałes lub straciłeś.W jakiej klasie kupujesz półtusze? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11118-jak-ustali%C4%87-ceny-mi%C4%99sa/#findComment-405088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roszej Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lutego 2015 roszej Nie ma konkretnego schematu na wyliczanie cen. Stosuj swój. Polecam, ci zrobienie kalkulacji w programie np. Excel, wówczas gdy zmienisz jeden składnik będziesz wiedział ile zyskałes lub straciłeś.W jakiej klasie kupujesz półtusze? Excel, no tak ale dobrze byłoby mieć jakieś dane początkowe. Półtusze kupuję w klasie S, dlatego ciężko mi nawet wzorować się na cenach w sklepach gdzie mięso jest w klasach niższych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11118-jak-ustali%C4%87-ceny-mi%C4%99sa/#findComment-405218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lutego 2015 Nie będę Cię zanudzał , ale z definicji "Rynek rolny-to rynek doskonały'' oczywiście podatki , dotacje itp go zaburzają . A jeżeli jest doskonały to tylko popyt i podaż kształtuje ceny transakcyjne. Jaki jest parytet równowartości np słoniny vs schab vs cena półtuszy ?. Najlepszy wyznacznik masz na rynku według rzeczywistych transakcji . Co więcej mając na uwadze dynamikę rynku będą się one zmieniać w czasie (np zwiększony popyt na schab , spowoduje wzrost ceny schabu przy stałej cenie słoniny lub wręcz jej spadku, a tym samym zmieni się parytet ) . Ewentualny model może być tylko pomocny do wyznaczenia oczekiwanej ceny, i powinien na bieżąco uwzględniać zmiany ceny na rynku Model powinien Ci również pomóc w ocenie rentowności Co do klasy mięsa jeżeli klient rozpoznaje klasę mięsa i jest skłonny zapłacić premie za to , do będziesz w stanie sprzedać drożej ,Mięso wieprzowe jest jednak towarem w miarę jednorodnym , powszechnym i chyba już pierwszej potrzeby, to się przekłada że obowiązuje jedna cena (mówimy o teoretycznie - jedenak te teoretyczne prawdy w duzej mierze przekładają sie na życie )Mówimy oczywiście o jednorodności w ramach jednej klasy Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11118-jak-ustali%C4%87-ceny-mi%C4%99sa/#findComment-405231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasianka30 Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Listopada 2016 Nie jest łatwo ustalić jednolity model bo ceny poszczególnych elementów zmieniają się i powyższy przykład ceny schaby w stosunku do słoniny bardzo dobrze to prezentuje. Generalnie na bieżąco trzeba monitorować ceny. Odnośnie ogólnych cen to dane są powszechnie dostępne. Np tutaj masz ceny wieprzowiny: http://www.rynek-rolny.pl/ceny/wieprzowina/i wołowiny http://www.rynek-rolny.pl/ceny/wolowina/ Wiadomo, że za pomocą tego nie ustalisz konkretnych cen, ale zawsze będziesz znał ogólny trend na rynku cen mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11118-jak-ustali%C4%87-ceny-mi%C4%99sa/#findComment-525989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.