Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

stale mam problem z ustaleniem odpowiedniej ceny mięsa. Tzn chodzi mi o to, że w tej chwili kupuję półtusze w cenie 8,90 PLN/kg netto. Czy istnieje jakiś klucz albo schemat na podstawie którego można przeprowadzić proste obliczenie np że Każdy element ma swój współczynnik.  Korzystam zawsze z cen mięsa na giełdzie, ale jest duża rozbieżność cen a dodatkowo nie wiadomo jakiej klasy jest to mięso. Na rynku mogę kupić półtusze w cenie tańszej, ale klienci przyzwyczaili się do pewnego poziomu i nie bardzo chcą kupować coś niższej jakości. 

 

Schab b/k 140% czyli  8,90 * 1,4 = 12,46 netto /kg 

Nogi 10% czyli  8,90 * 0,1 = 0,89 netto /kg

 

Istnieje coś takiego jak powyżej ? 

 

Z góry dziękuję. 

Edytowane przez roszej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11118-jak-ustali%C4%87-ceny-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

roszej

 

 Nie ma konkretnego schematu na wyliczanie cen. Stosuj swój. Polecam, ci zrobienie kalkulacji w programie np. Excel, wówczas gdy zmienisz jeden składnik będziesz wiedział ile zyskałes lub straciłeś.

W jakiej klasie kupujesz półtusze?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11118-jak-ustali%C4%87-ceny-mi%C4%99sa/#findComment-405088
Udostępnij na innych stronach

roszej

 

 Nie ma konkretnego schematu na wyliczanie cen. Stosuj swój. Polecam, ci zrobienie kalkulacji w programie np. Excel, wówczas gdy zmienisz jeden składnik będziesz wiedział ile zyskałes lub straciłeś.

W jakiej klasie kupujesz półtusze?

 

Excel, no tak ale dobrze byłoby mieć jakieś dane początkowe.  Półtusze kupuję w klasie S, dlatego ciężko mi nawet wzorować się na cenach w sklepach gdzie mięso jest w klasach niższych. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11118-jak-ustali%C4%87-ceny-mi%C4%99sa/#findComment-405218
Udostępnij na innych stronach

Nie będę Cię zanudzał , ale z definicji "Rynek rolny-to rynek doskonały'' oczywiście podatki , dotacje itp go zaburzają  . A jeżeli jest doskonały to tylko popyt i podaż kształtuje ceny transakcyjne.  Jaki jest parytet równowartości np słoniny vs  schab  vs cena półtuszy  ?. Najlepszy  wyznacznik masz na rynku według rzeczywistych transakcji . Co więcej mając na uwadze dynamikę rynku będą się one zmieniać w czasie (np zwiększony popyt na schab , spowoduje wzrost ceny schabu przy stałej cenie słoniny lub wręcz jej spadku, a tym samym zmieni się parytet ) . Ewentualny model może być tylko pomocny do wyznaczenia oczekiwanej ceny, i powinien na bieżąco uwzględniać zmiany ceny na rynku    


Model powinien Ci również pomóc w ocenie rentowności 


Co do klasy mięsa jeżeli klient rozpoznaje  klasę mięsa i jest skłonny zapłacić premie za to , do będziesz w stanie sprzedać drożej ,


Mięso wieprzowe  jest jednak towarem w miarę jednorodnym , powszechnym i chyba już pierwszej  potrzeby, to się przekłada że obowiązuje jedna cena (mówimy o teoretycznie - jedenak te teoretyczne prawdy w duzej mierze przekładają sie na życie )


Mówimy  oczywiście o jednorodności w ramach jednej klasy

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11118-jak-ustali%C4%87-ceny-mi%C4%99sa/#findComment-405231
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Nie jest łatwo ustalić jednolity model bo ceny poszczególnych elementów zmieniają się i powyższy przykład ceny schaby w stosunku do słoniny bardzo dobrze to prezentuje. Generalnie na bieżąco trzeba monitorować ceny. Odnośnie ogólnych cen to dane są powszechnie dostępne. Np tutaj masz ceny wieprzowiny: http://www.rynek-rolny.pl/ceny/wieprzowina/i wołowiny http://www.rynek-rolny.pl/ceny/wolowina/ Wiadomo, że za pomocą tego nie ustalisz konkretnych cen, ale zawsze będziesz znał ogólny trend na rynku cen mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11118-jak-ustali%C4%87-ceny-mi%C4%99sa/#findComment-525989
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.