jasiek57 Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Lutego 2010 Ja każde mięso przed pieczeniem obsmażam na bardzo gorącym głębokim tłuszczu aż do zrumienienia. Potem normalne pieczenie ok 1h na 1kg miesa. Można na blachę wlać trochę bulionu i w miarę upływu czasu polewać nim pieczeń. Cytuj to jest pyszne,mniam ,mniam. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-98585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Lutego 2010 A piekłaś wg zeleceń Bagno czy inaczej? I jaka była waga tej szyneczki? Właściwie nie używałam konkretnego przepisu ale oczywiście po oczytaniu się i tutaj i w gazetach ,no i przecież nie od dziś gotuję więc jakieś pojęcie mam .Mięsa piekę od dawna ale inspiracją do zapeklowania rzeczywiście była strona internetowa ,przepraszam ale nie pamiętam która :blush: Kiedyś przeglądałam różne aż trafiłam tutaj, z czego się bardzo cieszę. A mięso ważyło może 1,50 kg, nie pamiętam dokładnie ale to chyba nie ma znaczenia bo proporcję zalewy ustalam odnosząc się do 1 l wody a piekę kilogram mięsa maksymalnie godzinę. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-98586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Marca 2010 Proszę o pomoc względem szyneczki pieczonej interesują mnie dwie rzeczy a mianowicie 1)nastrzykiwanie w czasie peklowania a konkretnie czy wstrzykuję do mięsa tą zalewę w której mięso się pekluje czy może muszę zrobić coś specjalnego jaka ilość na dzień w mil 2)A drugą rzeczą to pieczenie wiem ,że kilo równa się godzina pieczenia ,ale w jakiej temperaturze (czytałem post kolegi Bagno )i nie wiem do końca wszystkiego albo nie rozumie Jeśli mam 1,5 łopatki to co piekę ją 20 min w temp 200 CNastępnie obniżam temp do 150 C i mierze temperaturę (czym i jak to zmierzyć ???) ile to może potrwać (czasowo aby uzyskać zadaną temp 60-65 C) jeśli uzyskam temp 60-65 C wewnątrz Podnoszę do końca pieczenia temp 200 C Czy ja dobrze to zrozumiałem ?? Magiczne przepraszam jak komuś wydaje się to banalne ale to będzie moja pierwsza szynka ps Zrobiłem już salceson z tej strony i wyszedł rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-104118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Marca 2010 Proszę o pomoc względem szyneczki pieczonej interesują mnie dwie rzeczy a mianowicie Dzień dobry - witamy jegomościa. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-104125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Marca 2010 Jeśli mam 1,5 łopatki to co piekę ją 20 min w temp 200 C Następnie obniżam temp do 150 C i mierze temperaturę (czym i jak to zmierzyć ???) ile to może potrwać (czasowo aby uzyskać zadaną temp 60-65 C) jeśli uzyskam temp 60-65 C wewnątrz Podnoszę do końca pieczenia temp 200 CTemperaturę mierzę za pomocą termometru bagnetowego elektronicznego albo używam "metalowego wskaźnika temperatury" przykładanego do przegubu dłoni. Należy zakupić termometr. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-104126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Marca 2010 Powiedz mi proszę jeszcze gdzie szukać takiego termometru w jakich sklepach czy może na allegro można kupić to byłby naj Mam do dyspozycji piec konfekcyjny czy to może jest jakiś plus ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-104131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Marca 2010 Mam do dyspozycji piec konfekcyjny czy to może jest jakiś plus ?? Pożytek z posiadania pieca konwekcyjnego - bardzo duży. Czy w nim nie ma sondy do badania temperatury wewnątrz produktu? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-104133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Marca 2010 Czy w nim nie ma sondy do badania temperatury wewnątrz produktu? Jeśli będzie a sprawdzę to jutro to będzie extra spawa około 40 zł oszczędzę na termometr sprawdziłem na allegro Ogólnie dzięki za profesjonalną pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-104134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Marca 2010 1)nastrzykiwanie w czasie peklowania a konkretnie czy wstrzykuję do mięsa tą zalewę w której mięso się pekluje czy może muszę zrobić coś specjalnego jaka ilość na dzień w mil Czy jeszcze ktoś mógłby mi podpowiedzieć na to pytanko ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-104162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Marca 2010 Czy jeszcze ktoś mógłby mi podpowiedzieć na to pytanko ???Tutaj możesz trochę poczytać , coś dla siebie znajdziesz :smile: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1798&postdays=0&postorder=asc&highlight=peklowanie++nastrzykiem&start=0 [ Dodano: Czw 11 Mar, 2010 20:35 ] Jeszcze trochę tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=94 Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-104171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 22 Marca 2010 Właśnie zjadłem moją pierwszy raz zrobioną szynkę i chciałbym się pochwalić i opisać jej wykonanie A więc Zastosowałem się do artykułu Zbój Madej Mięso pieczone peklowane na mokro Wykonałem zgodnie z tym co było napisane w artykule. Szyneczka była extra!!!soczysta z pięknym kolorem jak na zdjęciach Jedynie co zmienię i zmieniłem {tylko 3 ząbki czosnku i jedna cebula}to nie dodam do pieczenia cebuli i czosnku chodź dla mnie było ok ale już moja 6-ścio letnia córka już ten smak czułą i kręciła nosem a co by było gdybym dodał 20 i 4 cebule Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-105981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 22 Marca 2010 A więc Zastosowałem się do artykułu Zbój Madej Mięso pieczone peklowane na mokroCieszy mnie, że wykonałeś wyrób mojego pomysłu, a cieszy bardziej,że Ci wyszedł i smakował :smile: Jedynie co zmienię i zmieniłem {tylko 3 ząbki czosnku i jedna cebula}to nie dodam do pieczenia cebuli i czosnku chodź dla mnie było ok ale już moja 6-ścio letnia córka już ten smak czułą i kręciła nosem a co by było gdybym dodał 20 i 4 cebule Jak najbardziej to kwestia smaku, u mnie w domu czosnek i cebulę do różnych wyrobów pieczonych i nie tylko daje się w dużych ilościach. Co do wyglądu Twojego wyrobu to jest bardzo ładny :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-106040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 22 Marca 2010 Cieszy mnie, że wykonałeś wyrób mojego pomysłuHmm, może to przypadek? :devil: http://www.kuron.com.pl/print/bGFuZz0mc2NpZXprYT1wcnplcGlzeSZpZD0yNzI1/ Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-106070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Marca 2010 Hmm, może to przypadek? :devil: http://www.kuron.com.pl/p...lzeSZpZD0yNzI1/Nie przypadek tylko inny przepis.Poczytaj o obróbce termicznej w obu przepisach, jeżeli już to stąd zaczerpnąłem do mojego pomysłu z tym, że pozmieniałem po swojemu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=25402#25402 :smile: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117598#117598 Aruś dobrze czytaj zanim coś napiszesz :smile: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-106091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musgrave Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Marca 2010 Czy szynke po poklewaniu trzeba gotowac a nastepnie osuszac i wedzic? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-106488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Marca 2010 Czy szynke po poklewaniu trzeba gotowac a nastepnie osuszac i wedzic Peklowanie - ociekanie - osuszanie - wędzenie - parzenie Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-106501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 7 Września 2010 biascun napisał/a: W jakiej temperaturze powinienem piec i ile czasu szynkę peklowaną na mokro o wadze ok 2kg? 1. Przed pieczeniem konieczna kontrola słoności. Mięso ma być lekko słone. 2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200 C i pieczemy 15-30 min(decyduje wielkość kawałka) celem powierzchniowej denaturacji białka. 3. Obniżamy temp. 130-150 C i pieczemy do uzyskania wewnątrz mięsa 60-65 C 4. Podnosimy temp do 180 -200 C i pieczemy do uzyskania wewnątrz mięsa 68-70 C Zawsze starajmy się obrabiać termicznie produkty nie na czas tylko na temp wewnątrz produktu. Np. http://wedlinydomowe.pl/f...p=116218#116218 i dalsze posty ja mam pytanie czy te temperatury są tylko dla szynki, czy np. karczek, boczek, pieczeń też moge robić w ten sposób? A może jest gdzieś jakaś tabela, tylko nie mogę znaleźć? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-123383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 7 Września 2010 ja mam pytanie czy te temperatury są tylko dla szynki, czy np. karczek, boczek, pieczeń też moge robić w ten sposób?Można, oprócz tego na temp. wewnątrz mięsa można piec pieczenie z mięsa mielonego wp i kurzego tak jak Bagno napisał :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-123402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 7 Września 2010 czy te temperatury są tylko dla szynki, czy np. karczek, boczek, pieczeń też moge robić w ten sposób? A może jest gdzieś jakaś tabela, tylko nie mogę znaleźć?Podane przedziały temperaturowe podane są dla wszystkich rodzai mięsa i elementów. Nie podaje czasu pieczenia, gdyż ten jest uzależniony od wielkości kawałka ( bryły) mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-123404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Września 2010 Dzięki, zatem ruszam do Ikei po termometr. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-123979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cossi86 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Witam serdecznie, dzisiaj robiłem szyneczkę, zgodnie z zaleceniami użytkownika "Bagno".Termometr elektroniczny z Ikei. Szyneczka w piekarniku (dwie grzałki, bez termoobiegu) wewnątrz osiągnęła temp. 68*C.Wyciągnąłem ją przy powyższej temperaturze, jednak na blacie osiągnęła temp. 75*C. Czy nie będzie sucha w środku ? Pozdrawiam i Wesołych Świąt Życzę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-322555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uras Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Pozostaje sprawdzić ten schab na własnym podniebieniu Dzisiaj zabieram się za pieczenie schabu i mam mały problem, bo wyjechałem do rodzinnego Poznania, a mój termometr został w Gdańsku. Zastanawiam się nad tym w jaki sposób wybrnąć z sytuacji i zrobić smaczne mięso. Kawałek około 1,3 kg. Ma ktoś jakiś dobry patent na taką okoliczność? Cytuj Uras Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-322584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenino Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Października 2016 To jak w końcu można piec peklowane produkty? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-521222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Października 2016 Do temperatury ok. 150-160 st.C. Spróbuj zastosować długotrwałe pieczenie w niskiej temperaturze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-521223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenino Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Października 2016 Czyli ten poradnik na początku jest zły http://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/1677-mieso-pieczone-peklowane-na-mokroo tu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1116-szynka-peklowana-pieczona/page/2/#findComment-521227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.