camelki Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Ten temat będzie dotyczył tylko mieszanek przyprawowych. Jeśli macie ochotę dodać Wasze mieszanki, będzie nam bardzo miło. Na początek zatar Zaatar, za'atar, zatar, zatr lub satar to nazwy (i to jeszcze nie wszystkie) bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, Maghrebu i Turcji mieszanki przypraw do warzyw, marynat, dań mięsnych, ryb, pieczywa, niektórych deserów. Doskonale pasuje też do labnehuW sklepach dostępne są nawet chipsy o smaku zaatar Zaatar - podobnie jak ras el hanout i baharat, ma bardzo wiele odmian i w niemal każdym regionie przygotowuje się ją odrobinę inaczej, a skład i proporcje mieszanki często stanowią rodzinną tajemnicę przekazywaną z pokolenia na pokolenie.Niezmienne pozostają jedynie główne składniki zatar czyli tymianek, sezam, sumak i sól. Czasem dodaje się także oregano, majeranek, cząber, kolendrę, kumin, nasiona kopru, suszoną skórkę pomarańczową i anyż.Jeszcze teraz w niektórych regionach wykorzystuje się dziki tymianek, który nieco odbiega smakiem od powszechnie dostępnego w sklepach tymianku hodowlanegoZatar można przygotować ze świeżych ziół, ale najbardziej popularny jest ten z ziół suszonych.Zaatar z suszonych ziół nie straci aromatu nawet ponad rok, jeśli będziemy go przechowywać w szczelnym, ciemnym słoiku w lodówce. Za'atar czerwony podstawowy składSkładniki1/4 szklanki sumaku2 łyżki stołowe tymianku 2 łyżki stołowe majeranku 1 łyżka stołowa prażonych nasion sezamu 1 łyżeczka grubej soli*** ewentualnie 1 łyżka stołowa oregano Za'atar zielony podstawowy skład Składniki3 łyżki stołowe tymianku2 łyżki stołowe prażonych nasion sezamu 1 łyżka stołowa oregano 2 łyżeczki sumaku1 łyżeczka grubej soli Za'atar z okolic Amjun (Północny Liban) przepis Edgarda Sammoura na 30 porcjiSkładniki1 szklanka suszonego tymianku3/4 szklanki sumaku3/4 szklanki prażonego sezamu 1/4 szklanki suszonego majeranku (opcjonalnie) pół łyżki stołowej mielonego anyżu pół łyżki stołowej mielonego cynamonu pół łyżki stołowej soli pół łyżeczki zmielonego kuminupół łyżeczki kolendrypół łyżeczki zmielonych nasion kopru PrzygotowanieSezam uprażyć na suchej patelni do czasu, aż zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat. Trzeba cały czas mieszać lub potrząsać patelnią, aby nie przypalić, ale zajmuje to tylko kilka minut.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, w razie potrzeby zmielić w blenderze (z wyjątkiem sezamu, chociaż widziałem już zaatar ze zmielonym sezamem). Edytowane 21 Marca 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Marca 2015 Sie jada: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=349812 http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-414755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Marca 2015 Sie jada: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=349812 http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Się nie dziwię, bo.... to dobre jest Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-414757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Marca 2015 . to dobre jest Dobre, bardzo dobre ale tylko w ichnim klimacie, u nas traci dużo na smaku. Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-414760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Marca 2015 . to dobre jest Dobre, bardzo dobre ale tylko w ichnim klimacie, u nas traci dużo na smaku. Pozdrawiam Do chleba z oliwą mnie osobiście pasuje w każdym klimacie Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-414790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Marca 2015 Super... Uwielbiam takie oryginalne mieszanki... własnie każdy kraj zadziwia mnie własnym zapachem i smakiem przypraw zazdroszczę Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-414903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Marca 2015 Właśnie zrobiłem wersję czerwoną, ale zmełłem wszystko na grubo, młynkiem do pieprzu i przypraw. Wszystko wykonałem dokładnie z podaną recepturą. Ciekawy smak, lekko dominuje sezam, ale jest jest OK. . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-414923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Marca 2015 Właśnie zrobiłem wersję czerwoną, ale zmełłem wszystko na grubo, młynkiem do pieprzu i przypraw. Wszystko wykonałem dokładnie z podaną recepturą. Ciekawy smak, lekko dominuje sezam, ale jest jest OK. . Swerige2 - Mam nadzieję, że nie zmieliłeś sezamu ??? claudia85 - nie zazdrośc tylko spróbuj jak smakuje Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-414965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Marca 2015 A skąd sumak ?? Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-414976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Marca 2015 A skąd sumak ??http://www.arabskie.pl/pl/p/Sumak,-75-g/496 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-414981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Marca 2015 Nasz przywieźliśmy z Saudi, ale można też kupić sklepach internetowych lub sklepach z przyprawami. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-414982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Marca 2015 Dziękuję paweljack.... muszę się zaopatrzyć Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-414983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Marca 2015 Kabsa (kepsa) - mieszanka przypraw - kuchnia arabska z regionu Zatoki PerskiejSkładniki 1 łyżka ziaren kardamonu (wyjętych uprzednio z torebki nasiennej)1 łyżka kurkumy1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka goździków 1 łyżka czarnego pieprzu (lub nieco mniej jeśli wolimy łagodniejszą wersję)1 łyżka nasion kminku 1 łyżeczka nasion kolendry1 liść laurowy1/2 łyżeczki czarnej suszonej cytryny1 łyżka nasion kopru (opcjonalnie)1/2 łyżeczki szafranu (opcjonalnie) szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie) PrzygotowanieWymieszać ze sobą wszystkie składnikiPrzechowywać w chłodnym, suchym miejscu Jeśli do przygotowania mieszanki używamy nie zmielonych składników, to wówczas należy je najpierw podgrzać na suchej patelni do czasu,aż zaczną wydzielać aromat, a następnie zmielić. http://dn3xvn5nu3tgm.cloudfront.net/fotki/upload/32/32/82/3232821329942362s2.jpg Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-415227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Marca 2015 Camelki, no właśnie że go zmełłem, i stąd ten lekko dominujący posmak o którym piszę, ale smakuje fajnie. Claudia_85, sumak w Szwecji kupuje się normalnie w supermarkecie, w dziale z przyprawami. Jest do nabycia w niedużych torebkach.Cały już gotowy odważony i wymieszany zestaw wszystkich przypraw przepuściłem przez młynek do przypraw, a następnie dodałem sycylijskiej soli morskiej gruboziarnistej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-415231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Garam masala Garam masala to chyba najbardziej znana i uniwersalna z indyjskich mieszanek przyprawowych. Stosowana jest na całym subkontynencie indyjskim, ale zyskała też duże uznanie poza nim - m.in. w PolsceChociaż odmian garam masala jest bardzo dużo, a w sklepach mamy szeroki wybór tych mieszanek, to i tak najsmaczniejsza jest ta, którą robimy sami.W tradycyjnej kuchni porcję mieszanki, którą mamy zamiar dodać do potrawy podgrzewa się najpierw na suchej patelni, aby wydobyć aromat poszczególnych składników.Garam masala dodajemy pod koniec gotowamia m.in. do curry, zup, sałatek, ryb. Składniki - proporcje można modyfikować zgodnie z preferencjami smakowymi2 łyżki nasion kardamonu lub 1 łyżka mielonego kardamonu2 łyżki ziaren czarnego pieprzu2 łyżki nasion kuminu lub kminku1 łyżka nasion kolendry1 łyżka mielonego cynamonu1 łyżeczka całych lub 3/4 łyżeczki mielonych goździków1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej1/2 łyżeczki pokruszonych liści laurowychopcjonalnie pół łyżeczki szafranuopcjonalnie pół łyżeczki suszonego imbiruopcjonalnie 1 łyżka płatków chili lub 3/4 łyżki mielonego chiliPrzygotowanieJeśli używamy całych przypraw (kardamon, goździki, kolendra, pieprz, kminek), to w pierwszej fazie każdą z nich podgrzewamy na małym ogniu na suchej patelni, do czasu, aż zacznie wydzielać silny aromat (zajmuje to około 5 do 10 minut, od czasu do czasu musimy zamieszać, aby nie przypalić). Można też rozsypać przyprawy na blasze i od czasu do czasu mieszając uprażyć w piekarniku (około 15-20 minut przy temperaturze 130 stopni).Kiedy przyprawy wystygną mielimy je w moździerzu lub młynku do kawy, a następnie dodajemy pozostałe składniki mieszanki i dokładnie mieszamy.Przechowywać w szczelnym ciemnym pojemniku w suchym miejscu.Camelki, no właśnie że go zmełłem, i stąd ten lekko dominujący posmak o którym piszę, ale smakuje fajnie. Claudia_85, sumak w Szwecji kupuje się normalnie w supermarkecie, w dziale z przyprawami. Jest do nabycia w niedużych torebkach.Cały już gotowy odważony i wymieszany zestaw wszystkich przypraw przepuściłem przez młynek do przypraw, a następnie dodałem sycylijskiej soli morskiej gruboziarnistej. to i tak dobrze, że pasty z tego nie zrobiłeś, ale najważniejsze, że Tobie smakuje Edytowane 23 Marca 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-415236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) No jakiej pasty ? Mam specjalny młynek do pieprzu i przypraw, i wszystko razem jest konsystencji średnio rozdrobnionego pieprzu, więc można sobie fajnie posypywać kanapki z serkiem Labneh, smakuje naprawdę fajnie . Edytowane 23 Marca 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-415240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pityDukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Maroko, Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do chleba pita i warzyw.Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczną przekąskę.Ponieważ moja Gadzina nie lubi oliwy, więc posypuje tą mieszanką pieczywo posmarowane olejem kokosowym albo pitę skrapia dość mocno olejem lnianym.Dukkah może być także wykorzystywana jako panierka do delikatnych gatunków mięsa i ryb. Trzeba jednak bardzo uważać, aby nie przypalić podczas pieczenia, dlatego Małżonce Mej Aleksandrze najbardziej odpowiada do dań z parowaru.Przyprawa doskonale komponuje się też z serem paneer (przepis na paneer dostanę niebawem od Dinesha)Podobnie jak ras el hanout czy za'atar także i ta mieszanka ma wiele odmian, które różnią się składem w zależności od regionu. Podstawowe składniki dukkah• orzechy (praktycznie każdy gatunek, mogą też być migdały)• sezam• pieprz czarny• kolendra• kumin lub kminek• sól *** Opcjonalnie można dodać• suszone zioła - majeranek, mięta, tymianek• suszone skórki z cytryny, suszone liście cytryny, suszona skórka pomarańczy,• papryka ostra lub łagodna w płatkach lub zmielona, chili w proszku,• nasiona - kminek, kumin, koper włoski, kardamon, goździki• przyprawy mielone - cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa,• cukier Składniki - przepis podstawowy - na około 2 szklanki1 szklanka dowolnych pokruszonych orzechów (można zmieszać różne gatunki w tym słodkie migdały) 1/2 szklanki sezamu, 2 łyżeczki całych nasion kolendry (jeśli robię dla Żony to daję o połowę mniej, bo Ola nie przepada za zapachem kolendry) 2 łyżeczki nasion kminku lub kuminu 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub papryki w płatkach1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki soli (można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań)*** opcjonalnie do smaku inne składniki z wyżej zamieszczonej tabeli Przygotowanie Orzechy drobno posiekać nożem lub blenderem (powinny być wielkości ziaren sezamu lub odrobinę większe), obsmażyć na suchej patelni do czasu aż zaczną zmieniać kolor i wydzielać aromat - zajmie to około 2-3 minut. Przesypać do jakiegoś naczynia.Na tej samej patelni podsmażyć lekko sezam, także do czasu aż zacznie intensywnie pachnieć, a następnie dodać do uprażonych poprzednio orzechów.Na patelnię wsypać nasiona kolendry, kminku, pieprz i postępować jak wyżej, uważając aby nie przypalić (prażenie drobnych nasion zajmuje około 1-2 minut)Uprażone kolendrę, kminek i pieprz zmiksować w blenderze lub młynku do kawy, a następnie dodać do orzechów i sezamu.Do powstałej mieszanki dodać sól, mieloną paprykę, ewentualnie inne wybrane składniki i dokładnie wymieszać.Przechowywać w lodówce.Dukkah orzechowy z kardamonem - przepis Joy Albright-Souza Składniki 3/4 szklanki łuskanych orzechów włoskich zrumienionych na średnim ogniu przez 3-4 minuty 1 łyżeczka całych nasion kolendry 1 łyżeczka całych nasion kminku 1 łyżeczka nasion kardamonu (wyłuskanych uprzednio ze strąka) lub 1 lekko czubata łyżeczka mielonego kardamonu1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soliPrzygotowanie - jak wyżej, czyli orzechy siekamy i zrumieniamy na suchej patelni, wszystkie małe nasiona także prażymy na patelni, mielimy w młynku lub blenderze, mieszamy z orzechami, dodajemy sól i gałkę muszkatołową i .... gotowe Edytowane 29 Marca 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11358-mieszanki-przyprawowe/#findComment-416777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.