Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Maad ,nawet o niej nie wspominaj ,ja do dzis mam koszmary jak slysze o smazonej watrobce,przez ponad 40 lat nie jestem w stanie sie przekonac ze to smaczne ...w pasztecie mi nie przeszkadza ale smazona koszmar z predszkola pozostal :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/page/2/#findComment-415908
Udostępnij na innych stronach

Bo do zlego przedszkloa chodzilas  :tongue:  ;)  :D  Mi w przedszkolu tylko obrzydzili jajka gotowane na twardo, ale mama nie gotowala tak jak oni to lubie je jesc. W przedszkolu zoltka mialy ochydna szara otoczke :(

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/page/2/#findComment-415909
Udostępnij na innych stronach

Aniu ja kazdy fartuszek mialam w plamach bo chowalam kawalki tej watrobki do kieszonki :) do tej pory nie znosze zadnych mlecznych zup ani cieplego mleka ,przez te korzuchy ktore byly w mleku,moja mama uwielbia mleko i wszystko co z nim zwiazane ale mnie po nalaniu kakao do kubka jak sie zrobil korzuch musiala przelac przez sitko zebym wypila :tongue: ja bylam stolowkowym niejadkiem ,panie w przedszkolu sie pytaly czy w domu tez tak jem ,bo nie wygladalam na niejadka,moj preboj z przedszkolem zakonczyl sie ze przychodzilam po sniadaniu a wychodzilam przed obiadem :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/page/2/#findComment-415912
Udostępnij na innych stronach

a nie prościej wywalić w cholerę ten ser, a zacząć jeść mięso, tłuszcz i podroby?

 

z wątróbki nie zrobisz sernika:P

 

Już się pogubiłem. 

1.Mleko + zakwas mezofilny + podpuszczka na 3-4 dobry

2. Pokroić skrzep w kostkę 1,5x1,5cm

3. Robimy przerwę 15 min. aby ziarno się wzmocniło.

4. Dalej rozdrabniamy skrzep do wielkości grochu. Odczekamy, aż ser opadnie. Wtedy odczerpujemy serwatkę z góry i uzupełniamy ciepłą wodą.

5. W ciągu 30 minut podnosimy temperaturę do 43 st.C. W tej temperaturze trzymamy skrzep dalszych 45 min często mieszając. Należy utrzymywać go w rozdrobnieniu, jednak serwatka z wodą nie może zmętnieć. W międzyczasie robimy następną wymianę płynu na ciepłą wodę w temp. 43 st. To jest proces płukania ziarna wodą.

6. Odcedzamy ziarno na sicie wyłożonym chustą 5 minut i natychmiast potem wkładamy do wody z lodem na trzy minuty. Jest to hartowanie ziarna.

7. Po odcedzeniu możemy ziarno serowe lekko osolić lub zostawić słodkie. Przekładamy do miski i do lodówki. Ziarna nie powinny być sklejone tylko pojedyncze i sprężyste.

 

 Czy coś pominąłem?

 

 

 

dodaniem smietanki
 

śmietana nie wchodzi w grę

 

ps. topic od sera po wątróbkę i traumy z dzieciństwa:)

Edytowane przez mifur
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11393-dry-curd-cottage-cheese-pytania/page/2/#findComment-415959
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.