michu1978 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Marca 2015 WitamMam następne pytanie dotyczące temperatury zalewyPrzy obecnych temperaturach jakie panują na zewnątrz czyli w ciagu dnia do 15C a w nocy 2-3 C.zapeklowane mięso trzymam w garażu gdyż brak konkretnej lodówki. w pomieszczeniu temp. jest w granicach w dniu do 10 C a zalewy ok 7 C natomiast w nocy temp. spada do 4-5 C a zalewy trzyma w granicach 5C. Peklowanie zacząłem wczoraj a roztwór zrobiłem w takich proporciach 1 kg peklosoli zmieszany z solą w proporcji 50/50 na 10 l wody plus pzryprawy i 2 % cukru samego miesa czyli schaby i szynki 35 kg Planuje wedzenie dopiero od wielkiego PoniedziałkuCzy może mięso pzrebywac w tych warunkach i jak długo?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Marca 2015 1 kg peklosoli zmieszany z solą w proporcji 50/50 czyli razem 2kg czy 1kg mieszanki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Marca 2015 Jak dobrze rozumie 35 kg mięsa, na początek przygody z wędzonkami, solanaka 50/50 i temperatura gdzieś tam ...... rzekłbym w polu. No gratuluje odwagi ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Marca 2015 Czy może mięso pzrebywac w tych warunkach i jak długo?????????? Co to znaczy takie warunki . Termometr do zalewy i będzie wszystko jasne . Jeżeli będziesz miał temperaturę zalewy powyżej 6st to szybciutko zamrażaj butelki PET z wodą i dokładaj do zalewy żeby utrzymać temperaturę w normie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2015 Posiadam elektroniczny termometr i temp zalewy nie przekracza 6 C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2015 Jak dobrze rozumie 35 kg mięsa, na początek przygody z wędzonkami, solanaka 50/50 i temperatura gdzieś tam ...... rzekłbym w polu. No gratuluje odwagi ! bardzo sobie cenię Twoje rady i korzystam z przepisów ale w/w pomoc dla kogoś kto o nią prosi jest do d...... ! po kij oceniać kogoś kto sie porwał na 35 kg ? czy to nasze mięsiwo , czy nasza odwaga ? Co to znaczy takie warunki . Termometr do zalewy i będzie wszystko jasne . Jeżeli będziesz miał temperaturę zalewy powyżej 6st to szybciutko zamrażaj butelki PET z wodą i dokładaj do zalewy żeby utrzymać temperaturę w normie . Pozdrawiam za taką poradę serdeczne dzięki , bo wiadomo co robić jak rośnie temperatura . Czasami początkującym ( mówię o sobie ) nie przyjdzie do mózgownicy najprostsze i logiczne rozwiązanie , stąd pewnie dla grona tu doświadczonych osób pytania czy sposób podejścia do wyrobów wydaje się przerażający Pozdrawiam wszystkich :-)Michu poczytaj sobie to , stworzone dla nas :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-początkujących/?hl=peklowanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2015 po kij oceniać kogoś kto sie porwał na 35 kg ? czy to nasze mięsiwo , czy nasza odwaga ? A po to Ulalka, aby następny zapamiętał te słowa i nie popełnił takiego błędu.Najpierw się uczymy, a potem robimy ..... nie odwrotnie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Marca 2015 Sami profesorowie - żadnego nauczyciela. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Planuje wedzenie dopiero od wielkiego Poniedziałku Czy może mięso pzrebywac w tych warunkach i jak długo?Spokojnie możesz peklować, tylko kontroluj zalewę.Ja dla pewności bym sprawdził temp. jeszcze drugim termometrem, czy wskaże to samo. No i jak z tą mieszanką soli/peklosoli. Ile dałeś na 10l wody? Edytowane 25 Marca 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Marca 2015 Miro ale jakie słowa ma zapamiętać , że temperatura w polu ? czy , że gratulujesz odwagi ? zresztą mniejsza z tym ( takie drwienie to nie pomoc ) . Maxell na pierwszej stronie tego linku napisał http://wedlinydomowe.../?hl=peklowanie wszystko co przyda się temu człowiekowi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Marca 2015 Najlepiej gdyby zapamiętał te: Najpierw się uczymy, a potem robimy ..... nie odwrotnie. Moje słowa, to nie drwina, tylko stwierdzenie faktów. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Marca 2015 Temperatura zalewy powinna utrzymywać się w przedziale 4-6 St.C. Dopuszczalne chwilowe skoki do max. 8 st.C. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Marca 2015 Planuje wedzenie dopiero od wielkiego Poniedziałku Czy może mięso pzrebywac w tych warunkach i jak długo?Spokojnie możesz peklować, tylko kontroluj zalewę.Ja dla pewności bym sprawdził temp. jeszcze drugim termometrem, czy wskaże to samo. No i jak z tą mieszanką soli/peklosoli. Ile dałeś na 10l wody? więc może dokładniej opisze. Mięso jest rozłożne w 2 pojemnikach. Zalewy oczywiście zrobiłem więcej tylko trzymałem się takiej proporcji że 10 l wody dałem 50/50 sól z peklosąlą 0,85 kg i nastrzykiwanie miesa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.