Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam następne pytanie dotyczące temperatury zalewy

Przy obecnych temperaturach jakie panują na zewnątrz czyli w ciagu dnia do 15C a w nocy 2-3 C.

zapeklowane mięso trzymam w garażu gdyż brak konkretnej lodówki. w pomieszczeniu temp. jest w granicach w dniu do 10 C a zalewy ok 7 C natomiast w nocy temp. spada do 4-5 C a zalewy trzyma w granicach 5C. Peklowanie zacząłem wczoraj a roztwór zrobiłem  w takich proporciach 1 kg peklosoli zmieszany z solą w proporcji 50/50 na 10 l wody plus pzryprawy i 2 % cukru samego miesa czyli schaby i szynki 35 kg

 

Planuje wedzenie dopiero od wielkiego Poniedziałku

Czy może mięso pzrebywac  w tych  warunkach i jak długo??????????

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/
Udostępnij na innych stronach

Jak dobrze rozumie 35 kg mięsa, na początek przygody z wędzonkami,  solanaka 50/50 i temperatura gdzieś tam ...... rzekłbym w polu.

 

No gratuluje odwagi !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415583
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy może mięso pzrebywac w tych warunkach i jak długo??????????

 

 

 Co to znaczy takie warunki . Termometr do zalewy i będzie wszystko jasne  . Jeżeli będziesz miał temperaturę zalewy  powyżej 6st  to szybciutko zamrażaj butelki PET z wodą  i dokładaj do zalewy żeby utrzymać temperaturę  w normie .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415586
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak dobrze rozumie 35 kg mięsa, na początek przygody z wędzonkami,  solanaka 50/50 i temperatura gdzieś tam ...... rzekłbym w polu.   No gratuluje odwagi !

 

bardzo sobie cenię Twoje rady i korzystam z przepisów ale w/w pomoc dla kogoś kto o nią prosi jest do d...... ! po kij oceniać kogoś kto sie porwał na 35 kg ? czy to nasze mięsiwo , czy nasza odwaga ?

 

 

 

Co to znaczy takie warunki . Termometr do zalewy i będzie wszystko jasne  . Jeżeli będziesz miał temperaturę zalewy  powyżej 6st  to szybciutko zamrażaj butelki PET z wodą  i dokładaj do zalewy żeby utrzymać temperaturę  w normie .      Pozdrawiam
za taką poradę serdeczne dzięki , bo wiadomo co robić jak rośnie temperatura .

 

Czasami początkującym ( mówię o sobie ) nie przyjdzie do mózgownicy najprostsze i logiczne rozwiązanie , stąd pewnie dla grona tu doświadczonych osób pytania czy sposób podejścia do wyrobów wydaje się przerażający  

 

Pozdrawiam wszystkich :-)


Michu poczytaj sobie to , stworzone dla nas :-) 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-początkujących/?hl=peklowanie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415648
Udostępnij na innych stronach

 

 

po kij oceniać kogoś kto sie porwał na 35 kg ? czy to nasze mięsiwo , czy nasza odwaga ?

A po to Ulalka, aby następny zapamiętał te słowa i nie popełnił takiego błędu.

Najpierw się uczymy, a potem robimy ..... nie odwrotnie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415656
Udostępnij na innych stronach

:yawn::facepalm: Sami profesorowie - żadnego nauczyciela.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415660
Udostępnij na innych stronach

Planuje wedzenie dopiero od wielkiego Poniedziałku Czy może mięso pzrebywac  w tych  warunkach i jak długo?

Spokojnie możesz peklować, tylko kontroluj zalewę.Ja dla pewności bym sprawdził temp. jeszcze drugim termometrem, czy wskaże to samo.

 

No i jak z tą mieszanką soli/peklosoli. Ile dałeś na 10l wody?

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415663
Udostępnij na innych stronach

Miro ale jakie słowa ma zapamiętać , że temperatura w polu ? czy , że gratulujesz odwagi ? zresztą mniejsza z tym ( takie drwienie to nie pomoc ) . Maxell na pierwszej stronie tego linku napisał

 

 wszystko co przyda się temu człowiekowi 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415665
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej gdyby zapamiętał te:

 

Najpierw się uczymy, a potem robimy ..... nie odwrotnie.

 

Moje słowa, to nie drwina, tylko stwierdzenie faktów.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415670
Udostępnij na innych stronach

Temperatura zalewy powinna utrzymywać się w przedziale 4-6 St.C. Dopuszczalne chwilowe skoki do max. 8 st.C. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415672
Udostępnij na innych stronach

 

Planuje wedzenie dopiero od wielkiego Poniedziałku Czy może mięso pzrebywac  w tych  warunkach i jak długo?

Spokojnie możesz peklować, tylko kontroluj zalewę.Ja dla pewności bym sprawdził temp. jeszcze drugim termometrem, czy wskaże to samo.

 

No i jak z tą mieszanką soli/peklosoli. Ile dałeś na 10l wody?

 

więc może dokładniej opisze. Mięso jest rozłożne w 2 pojemnikach. Zalewy oczywiście zrobiłem więcej tylko trzymałem się takiej proporcji że 10 l wody dałem 50/50 sól z peklosąlą 0,85 kg  i nastrzykiwanie miesa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11400-temperatura-zalewy/#findComment-415683
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.