Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jutro zwolni mi się miejsce w beczce plastikowej w której będę mógł peklować mięso  . Posiadam na chwilę obecną :

karczek b/k 1,6 kg 1 kawałek

polędwiczki  1,2kg 3 sztuki 

szynka 1,2kg 1 kawałek

 

Chciałbym to wędzić 4.04.2015 wędzenie zacznę około godziny 13:00 . I tu mam kilka pytan . Jak długo wędzić i w jakiej temperaturze . Czytając przepisy doczytałem zeby poledwiczki peklować 4 dni a resztę mięsa od 8-10 . Czy mogę wszystko wrzucić do jednej beczki i pelkować od 25.03 do 4.04 . Rano 4.04 około 6:30 wyciągne do osuszenia i około 13:00 zacząć wędzić . Jak się za to zabrać i jak zrobić pelkowanie z taką ilością mięsa . Wiem że jest tabela ale trochę tego nie ogarniam i nie chciał bym nic zepsuć . Czy karczek i szynkę podzielić na dwa mniejsze kawałki ???

 

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/
Udostępnij na innych stronach

Skorzystaj do zapeklowania wszystkiego ze ściągawki rogera.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415690
Udostępnij na innych stronach

Beczka plastikowa ma dopuszczenie do kontaktu z żywnością ? ja mimo wszystko preferuję pojemniki ze stali nierdzewnej. Co do dzielenia to raczej nie ma co dzielić (1,2 kg, 1,6 kg  )  ja bym nie dzielił  najwyzej szybciej wyciągniesz polędwiczki z wędzarni . Ja wędzę około 60 stopni Celsjusza (różnie to bywa temp skacze  +/- 10 ) na kolor zwykle parę godzin. Ja pekluję mięso 5-7 dni z nastrzykiem  ale są zwolennicy dłuższego peklowania

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415692
Udostępnij na innych stronach

Zrób zalewę 0,80 kg peklosoli na 10 l wody. Wszystko nastrzyknij poza polędwiczkami. Dla nich to i tak będzie trochę za długo, ale po wyjęciu z solanki do osuszania, tylko polędwiczki umyj w zimnej wodzie (najlepiej włóż do wiadra z woda i kilkakrotnie wyjmij). 

Oczywiście zalewa w ilości 0,4-0,5 l na 1 kg mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415694
Udostępnij na innych stronach

Beczka do kontaktu z żywnością , co do peklowania i ilośc dni tak wypada mi wolne od pracy i dlatego tyle poleży w solance

 

Pisze z telefonu tak ze za błędy z góry przepraszam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415709
Udostępnij na innych stronach

Jeśli wg rogera to 100 g peklosoli na litr wody. 0,5 L na 1 kg mięsa = Na 4 kg mięsa 2 L woldy i 200 g peklosoli - peklowanie 5-10 dni z nastrzykiem.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415712
Udostępnij na innych stronach

Maxell czyli zrobić 10 litrów zalewy dodać do niej 0,80 kg peklosoli pózniej nastrzyknac mięso i z tych 10 litrów odlać 2 litry i zalać tym moje mięso tak to mam rozumieć ??? A resztę wody wylać ??? Wiem ze dla Was to banalnie proste ale dla mnie to czarna magia

 

Pozdrawiam

Paweljack to teraz już rozumiem

 

Podziękował Panowie za wytlumaczenie i za cierpliwość czym więcej czytam o tym peklowania tym mniej rozumiem . A co do wędzenia 5 h w temp 40 do 50 stopni moze być czy tak jak napisał Maciekzbrzegu wędzić W temp 60 stopni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415713
Udostępnij na innych stronach

A co do wędzenia 5 h w temp 40 do 50 stopni moze być czy tak jak napisał Maciekzbrzegu wędzić W temp 60 stopni

W 60 stopniach polędwiczki, 4 godziny wtedy masz na surowo, bez parzenia. Reszta, po dobrym osuszeniu 3 godziny.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415718
Udostępnij na innych stronach

:) Pawełku , jak mogę wtrącić... i do uzyskania odpowiedniego kolorku '' Pozdrawiam :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415729
Udostępnij na innych stronach

 

 

Maxell czyli zrobić 10 litrów zalewy dodać do niej 0,80 kg peklosoli pózniej nastrzyknac mięso i z tych 10 litrów odlać 2 litry i zalać tym moje mięso tak to mam rozumieć

Po co? Podałem proporcje, wg których łatwo obliczysz ilość potrzebnej Ci zalewy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415775
Udostępnij na innych stronach

Maxell teraz to już zrozumiałem . Chyba za bardzo się tym stresuje ;) no ale powoli Rzymu odrazu nie zbudowali jutro zadymiam udka i pałki z kuraka

 

Dzięki za pomoc

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415777
Udostępnij na innych stronach

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415842
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wszystko właśnie wedza się udka i ser biały wedzenie w temp 40 -50 czasami więcej skoczy jak długo trzymać ser ???

Po 2h45 min wyglada to tak pisze z tel mam nadzieje ze zdjęcie poszło Ser gdzieś tam wisi ;)

post-71595-0-33166300-1427378547_thumb.jpg

post-71595-0-66903400-1427378571_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415988
Udostępnij na innych stronach

Ser trzymaj tak długo, aż nie będziesz zadowolony z koloru.

Część ludzi lubi tylko lekko podwędzone, inni znowu trzymają bardzo długo.

Ja średnio trzymam 3-5 godzin.  Jak pierwszy raz wędzisz to zrób ok 3 godzin i będziesz na przyszłość wiedział czy taki Ci odpowiada. Pamiętaj, że ser najlepszy kolejnego dnia po wystudzeniu w lodówce. ( przynajmniej mi taki bardziej odpowiada)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415997
Udostępnij na innych stronach

Super dzięki za pomoc ser już w lodowce pałki zjadliwe ;) browarek smakuje lepiej powedze jeszcze z 2-3 h

 

Za błędy przepraszam pisze w audycji Live

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-416004
Udostępnij na innych stronach

 

A co do wędzenia 5 h w temp 40 do 50 stopni moze być czy tak jak napisał Maciekzbrzegu wędzić W temp 60 stopni

W 60 stopniach polędwiczki, 4 godziny wtedy masz na surowo, bez parzenia. Reszta, po dobrym osuszeniu 3 godziny.

 

Jeszcze jedno mi chodzi po głowie będę parzył wszystko razem wyczytałem że 1h=1kg w temp 80 stopni . Polędwiczki 3 szt mają około 1,2 czyli wychodz po 400 gr co daje około 30 min parzenie czy ja to dobrze rozumiem ??? Jedną polędwiczkę zostawie na surowo i tu znów pytanie mogę ją odrazu jesć czy wędzić na następny dzien drugi raz ???

Jeszcze jedno mnie naszło dorzucił bym udka i podudzia ale czy ta temp. nie będzie dla nich za duża . I czy mogę je parzyć dzien wcześniej wystudzić wrzucić do lodówki i w dzien wędzenia wyciągnąć powiedzmy z 1h wcześniej żeby nabrały pokojowej temperatury

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-417469
Udostępnij na innych stronach

 

 

mogę ją odrazu jesć 

Jeść od razu :D , co do reszty to lepiej użyj termometra i parz do temp. w środku, nie na czas. Polędwiczka może być po 10 - 12 minutach. A jak są 3 sztuki to trzy a nie jedna 1,2 kg.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-417477
Udostępnij na innych stronach

No to super tak zrobię i będę kosztowal dwie parzone i jedna surowa a co sądzicie o udkach i podudziach jak to ugryźć żeby było dobrze

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-417490
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.