Nowicjusz83 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Marca 2015 Witam jutro zwolni mi się miejsce w beczce plastikowej w której będę mógł peklować mięso . Posiadam na chwilę obecną :karczek b/k 1,6 kg 1 kawałekpolędwiczki 1,2kg 3 sztuki szynka 1,2kg 1 kawałek Chciałbym to wędzić 4.04.2015 wędzenie zacznę około godziny 13:00 . I tu mam kilka pytan . Jak długo wędzić i w jakiej temperaturze . Czytając przepisy doczytałem zeby poledwiczki peklować 4 dni a resztę mięsa od 8-10 . Czy mogę wszystko wrzucić do jednej beczki i pelkować od 25.03 do 4.04 . Rano 4.04 około 6:30 wyciągne do osuszenia i około 13:00 zacząć wędzić . Jak się za to zabrać i jak zrobić pelkowanie z taką ilością mięsa . Wiem że jest tabela ale trochę tego nie ogarniam i nie chciał bym nic zepsuć . Czy karczek i szynkę podzielić na dwa mniejsze kawałki ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Marca 2015 Skorzystaj do zapeklowania wszystkiego ze ściągawki rogera. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Beczka plastikowa ma dopuszczenie do kontaktu z żywnością ? ja mimo wszystko preferuję pojemniki ze stali nierdzewnej. Co do dzielenia to raczej nie ma co dzielić (1,2 kg, 1,6 kg ) ja bym nie dzielił najwyzej szybciej wyciągniesz polędwiczki z wędzarni . Ja wędzę około 60 stopni Celsjusza (różnie to bywa temp skacze +/- 10 ) na kolor zwykle parę godzin. Ja pekluję mięso 5-7 dni z nastrzykiem ale są zwolennicy dłuższego peklowania Edytowane 25 Marca 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2015 Zrób zalewę 0,80 kg peklosoli na 10 l wody. Wszystko nastrzyknij poza polędwiczkami. Dla nich to i tak będzie trochę za długo, ale po wyjęciu z solanki do osuszania, tylko polędwiczki umyj w zimnej wodzie (najlepiej włóż do wiadra z woda i kilkakrotnie wyjmij). Oczywiście zalewa w ilości 0,4-0,5 l na 1 kg mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2015 wychodzi tak 4 kg mięsa = 2 litry zalewy tak patrząc w tabelę nie wiem czy dobrze to odczytuje powinno być 1,6l wody i 184 gr peklosoli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2015 Beczka do kontaktu z żywnością , co do peklowania i ilośc dni tak wypada mi wolne od pracy i dlatego tyle poleży w solance Pisze z telefonu tak ze za błędy z góry przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Jeśli wg rogera to 100 g peklosoli na litr wody. 0,5 L na 1 kg mięsa = Na 4 kg mięsa 2 L woldy i 200 g peklosoli - peklowanie 5-10 dni z nastrzykiem. Edytowane 25 Marca 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Marca 2015 Maxell czyli zrobić 10 litrów zalewy dodać do niej 0,80 kg peklosoli pózniej nastrzyknac mięso i z tych 10 litrów odlać 2 litry i zalać tym moje mięso tak to mam rozumieć ??? A resztę wody wylać ??? Wiem ze dla Was to banalnie proste ale dla mnie to czarna magia PozdrawiamPaweljack to teraz już rozumiem Podziękował Panowie za wytlumaczenie i za cierpliwość czym więcej czytam o tym peklowania tym mniej rozumiem . A co do wędzenia 5 h w temp 40 do 50 stopni moze być czy tak jak napisał Maciekzbrzegu wędzić W temp 60 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Marca 2015 A co do wędzenia 5 h w temp 40 do 50 stopni moze być czy tak jak napisał Maciekzbrzegu wędzić W temp 60 stopniW 60 stopniach polędwiczki, 4 godziny wtedy masz na surowo, bez parzenia. Reszta, po dobrym osuszeniu 3 godziny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Marca 2015 Pawełku , jak mogę wtrącić... i do uzyskania odpowiedniego kolorku '' Pozdrawiam Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Marca 2015 Maxell czyli zrobić 10 litrów zalewy dodać do niej 0,80 kg peklosoli pózniej nastrzyknac mięso i z tych 10 litrów odlać 2 litry i zalać tym moje mięso tak to mam rozumieć Po co? Podałem proporcje, wg których łatwo obliczysz ilość potrzebnej Ci zalewy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Marca 2015 Maxell teraz to już zrozumiałem . Chyba za bardzo się tym stresuje no ale powoli Rzymu odrazu nie zbudowali jutro zadymiam udka i pałki z kuraka Dzięki za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Marca 2015 http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1780-super-kalkulator Prościej się nie da Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Marca 2015 Dzięki za wszystko właśnie wedza się udka i ser biały wedzenie w temp 40 -50 czasami więcej skoczy jak długo trzymać ser ??? Po 2h45 min wyglada to tak pisze z tel mam nadzieje ze zdjęcie poszło Ser gdzieś tam wisi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Marca 2015 Ser trzymaj tak długo, aż nie będziesz zadowolony z koloru.Część ludzi lubi tylko lekko podwędzone, inni znowu trzymają bardzo długo.Ja średnio trzymam 3-5 godzin. Jak pierwszy raz wędzisz to zrób ok 3 godzin i będziesz na przyszłość wiedział czy taki Ci odpowiada. Pamiętaj, że ser najlepszy kolejnego dnia po wystudzeniu w lodówce. ( przynajmniej mi taki bardziej odpowiada) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-415997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Marca 2015 Super dzięki za pomoc ser już w lodowce pałki zjadliwe browarek smakuje lepiej powedze jeszcze z 2-3 h Za błędy przepraszam pisze w audycji Live Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-416004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Marca 2015 a tu efekt https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11411-pierwszy-raz-z-wasz%C4%85-pomoc%C4%85/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-416015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 A co do wędzenia 5 h w temp 40 do 50 stopni moze być czy tak jak napisał Maciekzbrzegu wędzić W temp 60 stopniW 60 stopniach polędwiczki, 4 godziny wtedy masz na surowo, bez parzenia. Reszta, po dobrym osuszeniu 3 godziny. Jeszcze jedno mi chodzi po głowie będę parzył wszystko razem wyczytałem że 1h=1kg w temp 80 stopni . Polędwiczki 3 szt mają około 1,2 czyli wychodz po 400 gr co daje około 30 min parzenie czy ja to dobrze rozumiem ??? Jedną polędwiczkę zostawie na surowo i tu znów pytanie mogę ją odrazu jesć czy wędzić na następny dzien drugi raz ???Jeszcze jedno mnie naszło dorzucił bym udka i podudzia ale czy ta temp. nie będzie dla nich za duża . I czy mogę je parzyć dzien wcześniej wystudzić wrzucić do lodówki i w dzien wędzenia wyciągnąć powiedzmy z 1h wcześniej żeby nabrały pokojowej temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-417469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 mogę ją odrazu jesć Jeść od razu , co do reszty to lepiej użyj termometra i parz do temp. w środku, nie na czas. Polędwiczka może być po 10 - 12 minutach. A jak są 3 sztuki to trzy a nie jedna 1,2 kg. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-417477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 No to super tak zrobię i będę kosztowal dwie parzone i jedna surowa a co sądzicie o udkach i podudziach jak to ugryźć żeby było dobrze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11402-jak-si%C4%99-za-to-zabra%C4%87-krok-po-po-kroku/#findComment-417490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.