lukaszezg Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Marca 2015 Proszę o pomoc Szanownych Forumowiczów.26.03.15 r zapeklowałem 30,4 kg mięsa na wędzonki. Korzystam zawsze z super kalkulatora. Chciałem sprawdzić smak wędzonek peklowanych dłużej niż dwa dni, więc zaplanowałem wędzenie na sobotę 4.04.15. ( peklowanie 8-10 dni 12,2l wody, 1,150 kg psoli i 150 g cukru). I mam problem – z przyczyn technicznych chciałbym wędzić jutro tj. 1.04.15. teraz jest pytanie- Miedzy peklowaniem 6 a 10 dniowym dla wersji mniej słonej jest różnica w psoli 250g. czy mam dzisiaj dosypać tę różnice do solanki aby słoność przy jutrzejszym wędzeniu wyszła ok. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Marca 2015 czy mam dzisiaj dosypać tę różnice do solanki aby słoność przy jutrzejszym wędzeniu wyszła ok. Z góry dziękuje za pomoc. Dosypać możesz. Jeden dzień to, trochę mało na wyrównanie słonośći. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Marca 2015 Jak dla mnie to i tak tej peklosoli za dużo -ja bym nic nie dosypywałam . Chyba ,że jesteś słonolubny . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszezg Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Dzięki koledzy.wczoraj dorzuciłem psól i dzisiaj wędzę.Nie jestem słonolubny - Zobaczę co wyjdzie (nauka nie idzie w las) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak, jak pisze Bagno - mało czasu. Spróbowałbym jeszcze innej metody. Mianowicie dodatkowego, delikatnego nastrzyku mięsa. W ostateczności, przy słabym zasoleniu mięsa, możesz podnieść jego słoność przez parzenie (po wędzeniu) w 2-3% solance (nie więcej, gdyz to jest optymalne stężenie soli w mięsie). Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.