lesniak Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Bioło kiełbasa siekanaSkładniki:3 kg łopatki lub szynki2 kg boczku1 kg mięsa z golonki lub oskrobanego mięsa z kości1 duża główka czosnku2 garście majeranku1 garść cząbru ( opcjonalnie ja nie dałem bo nie lubię tej przyprawy)1 garści pieprzu1 garść soliPrzyprawy dodawać z umiarem i według własnego gustu.1 - 2 szk zimnego bulionu.Wykonanie:Mięso z łopatki i boczek pokroić lub usiekać w drobną kosteczkę, mięso z golonki zeskrobać nożem lub zmiażdżyć np. w moździerzu. Wszystko włożyć do dużej miski dodać przyprawy, bulion, zmiażdżony czosnek ( najlepiej utrzeć z solą ) wyrobić razem do uzyskania kleistości.Napełniać jelita i parzyć w wodzie.Podawać z chrzanem utartym z kwaśną śmietaną.Przepis został odtworzony z informacji jakie otrzymałem od mieszkańców mojego regionu oraz wiedzy z forum jak robiono kiełbasy jak nie było maszynek :-) Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11471-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-siekana-rekonstrukcja-dawnego-przepisu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Lesniak, jesli wracasz do takich przepisow,toproponuje zrobic tatar metoda, rozbicia miesa konskiego ( no jak nie masz dostepudoniego,to wolowe ) tluczkiem. Oryginalnie wlasnie miesobylo rozbijanenie mielone,na tatar i pozniej przyprawiane. Kiedys sie polasilam na to doswiadczenie,zrobilam, smak miesa zupelnie inny niz mielone,chyba smaczniejsze, tylko ten tluczenie, to troche trwa. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11471-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-siekana-rekonstrukcja-dawnego-przepisu/#findComment-418126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Niestety tatar to nie moja regionalna kuchnia :-). A dawniej tatara robiono jeszcze inaczej...:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11471-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-siekana-rekonstrukcja-dawnego-przepisu/#findComment-418168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter24 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Dawniej Tatarzy przewozili mięso pod siodłem konia, które w trakcie jazdy bylo miażdżone. Z tad właściwa nazwa befsztyk tatarski ;-) Cytuj Piter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11471-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-siekana-rekonstrukcja-dawnego-przepisu/#findComment-418176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Dawniej Tatarzy przewozili mięso pod siodłem konia, które w trakcie jazdy bylo miażdżone Dodaj jeszcze, że co najmniej dwa tygodnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11471-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-siekana-rekonstrukcja-dawnego-przepisu/#findComment-418177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Dawniej Tatarzy przewozili mięso pod siodłem konia, które w trakcie jazdy bylo miażdżoneDodaj jeszcze, że co najmniej dwa tygodnie. W restauracji zawiany klient przegląda kartę dań. W końcu przywołuje kelnerkę:- Poproszę tego inwalidę.- Jakiego inwalidę? - pyta zdziwiona kelnerka.- No, tu przecież pisze - tatar z jednym jajem. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11471-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-siekana-rekonstrukcja-dawnego-przepisu/#findComment-418190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Port Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Maja 2015 Z tym siodłem, to prawda. Ciekawe tylko jaki smak i zapach miał taki tatar? Mięsko zmieszane z końskim potem, ale jak Tatar głodny to wszamie ten tatar razem z końskimi kopytami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11471-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-siekana-rekonstrukcja-dawnego-przepisu/#findComment-423880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Maja 2015 toproponuje zrobic tatar metoda, rozbicia miesa konskiego ( no jak nie masz dostepudoniego,to wolowe ) tluczkiem. W ten sposób przygotowuję tatara z mięsa łososia. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11471-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-siekana-rekonstrukcja-dawnego-przepisu/#findComment-423975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) To jest chybo nojlepsy przepis na bioło kiełbasa jaki ostotnio czytałech. Utarty chrzan z kwaśną śmietaną musi być niesamowity! Muszę to spróbować Edytowane 10 Maja 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11471-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-siekana-rekonstrukcja-dawnego-przepisu/#findComment-424268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Maja 2015 Z tym siodłem, to prawda. Ciekawe tylko jaki smak i zapach miał taki tatar? Mięsko zmieszane z końskim potem, ale jak Tatar głodny to wszamie ten tatar razem z końskimi kopytami Do reklamówek pewnie wkładali Co do siekanego. Przed świętami robiłem podwawelską i w połowie mielenia maszynka zdechła - reszta była siekana i dobrze, że tylko połowa z 4 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11471-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-siekana-rekonstrukcja-dawnego-przepisu/#findComment-424486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.