Skocz do zawartości

Biała kiełbasa siekana - rekonstrukcja dawnego przepisu

Rekomendowane odpowiedzi

Bioło kiełbasa siekana

Składniki:

3 kg łopatki lub szynki

2 kg boczku

1 kg mięsa z golonki lub oskrobanego mięsa z kości

1 duża główka czosnku

2 garście majeranku

1 garść cząbru ( opcjonalnie ja nie dałem bo nie lubię tej przyprawy)

1 garści pieprzu

1 garść soli

Przyprawy dodawać z umiarem i według własnego gustu.

1 - 2 szk zimnego bulionu.

Wykonanie:

Mięso z łopatki i boczek pokroić lub usiekać w drobną kosteczkę, mięso z golonki zeskrobać nożem lub zmiażdżyć np. w moździerzu. Wszystko włożyć do dużej miski dodać przyprawy, bulion, zmiażdżony czosnek ( najlepiej utrzeć z solą ) wyrobić razem do uzyskania kleistości.

Napełniać jelita i parzyć w wodzie.

Podawać z chrzanem utartym z kwaśną śmietaną.

Przepis został odtworzony z informacji jakie otrzymałem od mieszkańców mojego regionu oraz wiedzy z forum jak robiono kiełbasy jak nie było maszynek :-)

post-41085-0-47013400-1428092123_thumb.jpg

post-41085-0-91316300-1428092154_thumb.jpg

post-41085-0-81729100-1428092375_thumb.jpg

post-41085-0-76901600-1428092429_thumb.jpg

Edytowane przez lesniak
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11471-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-siekana-rekonstrukcja-dawnego-przepisu/

Lesniak, jesli wracasz do takich przepisow,toproponuje zrobic tatar metoda, rozbicia miesa konskiego ( no jak nie masz dostepudoniego,to wolowe ) tluczkiem. Oryginalnie wlasnie miesobylo rozbijanenie mielone,na tatar i pozniej przyprawiane.  :D  Kiedys sie polasilam na to doswiadczenie,zrobilam, smak miesa zupelnie inny niz mielone,chyba smaczniejsze, tylko ten tluczenie, to troche trwa.

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Dawniej Tatarzy przewozili mięso pod siodłem konia, które w trakcie jazdy bylo miażdżone. Z tad właściwa nazwa befsztyk tatarski ;-)
Piter

Dawniej Tatarzy przewozili mięso pod siodłem konia, które w trakcie jazdy bylo miażdżone

Dodaj jeszcze, że co najmniej dwa tygodnie. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dawniej Tatarzy przewozili mięso pod siodłem konia, które w trakcie jazdy bylo miażdżone

Dodaj jeszcze, że co najmniej dwa tygodnie. :D

W restauracji zawiany klient przegląda kartę dań. W końcu przywołuje kelnerkę:

- Poproszę tego inwalidę.

- Jakiego inwalidę? - pyta zdziwiona kelnerka.

- No, tu przecież pisze - tatar z jednym jajem.

;)

Carpe diem - raz kozie death

• 1 miesiąc temu...

Z tym siodłem, to prawda. Ciekawe tylko jaki smak i zapach miał taki tatar? Mięsko zmieszane z końskim potem, ale jak Tatar głodny to wszamie ten tatar razem z końskimi kopytami :)

toproponuje zrobic tatar metoda, rozbicia miesa konskiego ( no jak nie masz dostepudoniego,to wolowe ) tluczkiem.

W ten sposób przygotowuję tatara z mięsa łososia.

To jest chybo nojlepsy przepis na bioło kiełbasa jaki ostotnio czytałech. :clap:

Utarty chrzan z kwaśną śmietaną musi być niesamowity! :w00t: Muszę to spróbować :frantics:

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

Z tym siodłem, to prawda. Ciekawe tylko jaki smak i zapach miał taki tatar? Mięsko zmieszane z końskim potem, ale jak Tatar głodny to wszamie ten tatar razem z końskimi kopytami :)

Do reklamówek pewnie wkładali :)

Co do siekanego. Przed świętami robiłem podwawelską i w połowie mielenia maszynka zdechła - reszta była siekana i dobrze, że tylko połowa z 4 kg :)