Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Stałem się właśnie posiadaczem przenośnej wędzarni tej firmy: http://www.sklep.landmann.pl/index.php?p13,landmann-wedzarnia-prostokatna-11091 dostałem w prezencie więc nie narzekam, że mogła by być inna, lepsza (zwłaszcza, że to moja pierwsza).

 

Zanim zacznę swoich sił przy wędzeniu to zastanawiam się co ma dać temperaturę w tego typu wędzarni która palenisko ma w środku.

 

Na samym dole jest pojemnik z grubej blach. Czy w tego typu wędzarni wrzuca i podpala się same zrębki do takiego pojemnika?

jeśli tak to czy uda się z nich uzyskać temperaturę wędzenia "na gorąco"? 

 

A może węgiel drzewny dla temperatury plus zrębki? 

piętro wyżej jest pojemnik z lekkiej blachy i nie wiem czy on jest na wyciekający tłuszcz czy może właśnie na zrębki?

 

Pomożecie? :)

 

Wesołych Swiąt  

 

post-70030-0-88115600-1428161433_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11474-przeno%C5%9Bna-w%C4%99dzarnia-metalowa-landmann-czym-grza%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Musisz poszukać w ilustrowanym katalogu wędzarenek. Najprawdopodobniej pali sie brykietami albo samym węglem drzewnym. Trociny to tylko dodatek.


Pojemnik z grubej blachy to palenisko, a pojemnik z cieńszej przeznaczony jest na zrębki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Podłączam się do tematu  :) Co sądzicie o takiej, czy ktoś ją używał...chciałbym do niej dorobić dymogenerator i grzałkę? Cena niewielka a potrzebuję coś z nierdzewki na pokazy...

http://allegro.pl/m71-duza-wedzarnia-wedzarka-ogrodowa-domowa-polki-i5214045786.html

post-41085-0-91234900-1428169391_thumb.jpg

Edytowane przez lesniak

Podłączam się do tematu  :) Co sądzicie o takiej, czy ktoś ją używał...chciałbym do niej dorobić dymogenerator i grzałkę? Cena niewielka a potrzebuję coś z nierdzewki na pokazy...

http://allegro.pl/m71-duza-wedzarnia-wedzarka-ogrodowa-domowa-polki-i5214045786.html

Krzysiu.. To jedna z najpopularniejszych wedzarek u "niemieckich"..  :)

 

Tu filmik: 

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

No nie tylko do kielbasy.. Mozesz tym wszystko wedzic nawet wedzic na zimno..

Facet na video uzywa grzalki od elektrycznego grilla z termostatem..

Do wedzenia uzywa drobnych wiorkow na bezposrednio postawionego na grzalce, metalowego naczynia.

Do wiorkow dosypuje mieszanke ziolowa do wedzenia ryb i to cala tajemnica.

Pan na wideo opowiada dalej, ze ta wedzarka ma podwojna scianke ktora jest widoczna na filmie.

Ta podwojna scianka, to zwykla blacha z nierdzewki z rantem. Pomiedzy zewnetrza a wewnetrzna blacha jest tylko powietrze, czyli najleprzy isolator.

 

Taka alternatywa dla wedzarki typu Borniak itp. ale za ulamek ceny..  :)

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Ta miska jest na wode w landmanie a pierwsza na brykiet i na niego zrebki , takie wedzarki w orginale sa przeznaczone do bbq , czyli pieczeniu w dymie w temp 100 - 121 st c , no oczywiscie mozna wedzic kielbasy przy odrobinie wparawy jak to robi kolega z tego forum , moim zdaniem lepszym rozwiazaniem jest zamontowac na dole grzalke z termostatem plus nad grzalka foremka typu a maze smoker na pelet lub trociny. , taka wedzarka w niczym nie bedzie ustepowac borniakowi a nawet lepsza bo wylaczajac grzalke , wedzisz na zaladowanej foremce ( pol kilo peletu) zimnym dymem przez 14 godz temperatura poprzez spalanie peletu wzrasta tylko 2 st c , a mysle ze przy borniaku wiecej, co do , polecam wyguglowac. a maze smoker

Pellet do wędzenia ?

Nie boisz się ?

Edytowane przez boggi

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Pellet do wędzenia ?

Nie boisz się ?

Bogus.. Pellety sa tez do wedzenia..  :)

Np. tutaj do kupienia: http://www.chili-shop24.de/grillen-und-barbecue/raeucher-pellets/

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Tak wiem, ale jakoś mam mieszane uczucia.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Ja mam praktycznie identyczna "wedzarke " z tym ze mam miske ktora sie zawiesza nad paleniskiem , jej do wedzenia nie uzywam ,zeby uzyskac temprature uzywam brykietu ( wegiel za szybko sie wypala).

brykiety przygotowuje osobnoe na grylu obok wedzarki zeby miec zawsze juz takie gotowe . W lato zeby w srodku byla  odpowiednia temp do wedzenia  wystarczy 5-6 sztuk.Mam pojemnik  z nierdzewki z otworami zeby wsypac zrabki ,stawiam go na brykietach i mam piekny dymek ,wedzarka wymaga czestego dogladania ,ale w lato to dla mnie czysta przyjemnosc.Termomet ten co jest u mnie nie nadaje sie do wedzenia wiec wymienilam na inny .Poniewaz mieszkam w bloku ,nie mam dzialki ani mozliwosci wedzenia na balkonie i mozliwosci do kozystania z pradu  to na moje potrzeby jest wystarczajaca a wedliny wychodza bardzo dobre.

No wiadomo ze pelet musi byc z dobrego zrodla i nie moze miec zadnych lepiszczy . Firmy ktore oprocz peletu robia sprzet i zrebki do zadymiania daja gwarancje ze pelet nie zawiera zadnych innych niepozadanych skladnikow.

Co do peletu wydziela mocniejszy dym , podnosi mniej temp niz zrebki no i dlugo dluzej sie wypala , ze zrebkami mialem zawsze klopot boszybko sie wypalaly i podnosily temp w wedzarce natomiast pelet rozpalam gazowym palnikiem wkladam do wedzarki otwieram lufty na dole i gorze i ide spac a poledwica cala noc wedzi sie w zimnym dymie , a dymienie peletu zapewnia tylko cyrkulacja powietrza wiec prad mam wylaczony.

Ps clectra ta miska jest na wode ale sporo ludzi by utrzymac w miare stabilna i nizsza temp sypie tam drobny kamien , lub nawet piasek co daje mniejsze skoki temp i lepszy jej rozklad.

Edytowane przez agn
clectra ta miska jest na wode

Ja wedze nie chce miec wilgoci w mojej "wedzarce"

wedlug producenta miska jest na wiory 

Edytowane przez electra

 

 

Ja wedze nie chce miec wilgoci w mojej "wedzarce"

Przy takim sposobie grzania ta miska jest niezbędna.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Maxel nigdy nie uzywalam tej miski i powiem zeby tam sie tlily wiory to bym musiala zrobic temperatura jak w hucie :D

Miska jest wyłącznie na wodę, która podczas wędzenia odparowuje i utrzymuje odpowiednią wilgotność w komorze. Nie może być w niej za sucho.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Maxel wedlug tego co podaje instrukcja , 

https://www.jula.se/globalassets/catalog/productdocuments/manual/769004_se-no-pl-en.pdf

ja mam specjalny pojemnik z dzurami ktory ustawiam odrazu na brykietach ,niestety nie mam czym zmierzyc wilgotnosci powietrza, nie twierdze ze ja robie dobrze ,bo mam male doswiadczenia ,ale wedliny nie byly nigdy kwasne czy okopcone

Edytowane przez electra

No to dobrze. Ja nie znam tej wędzarni, więc nie powinienem się wypowiadać. Sugerowałem się instrukcja obsługi wędzarenki o podobnym "napędzie", która znajduje się na stronie głównej. Wędzarnie Grzesia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

Napisano 04 kwi 2015 - 17:32 Musisz poszukać w ilustrowanym katalogu wędzarenek. Najprawdopodobniej pali sie brykietami albo samym węglem drzewnym. Trociny to tylko dodatek. Pojemnik z grubej blachy to palenisko, a pojemnik z cieńszej przeznaczony jest na zrębki.
 

ja odnosze si edo wedzarki z tego postu ,bo moze my o calkiem innych mowimy :)  

Nie, nie o tej samej. Zasady palenia i wędzenia są raczej stałe. Kwestia tylko w typie wędzarni i użytym paliwie. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Ja uzywam tylko brykiety i zrebki ,u mnie wedzenie na zimno nie wchodzi w rachube gdyz nie mam dostepu do pradu 

mialem kilka takich wedzarek ,i jak juz pisalem sa one wymyslone do bbq ktore w usa jest bardzo popularne ,ludzie dostosowali ja do wedzenia kielbas a ktos spapugowal lub zciaga te wedzarki z usa do pl gdzie w home depot kosztuja srednio 60-70$

miska 2 jest na wode po to

by tluszcz nie kapal na brykiet

by by bylawilgoc w wedzarce po to by w tp 100 st mieso bylo bardziej soczyste i osiagnelo szybciej wagana temp

by byl lepszy rozklad temperatury w wedzarce

ponadto na brykiet orginalnie daje sie chunks czyli kawalki pojedyncze drewna a nie zrebki

takie jest zastosowanie tej skrzynki metalowej

ale jesli ktos chce rowniez w niej wedzic po polsku ze sie tak wyraze robi tak jak kolega paweljack czy electra ale lepszym rozwiazaniem jest zostawic ta miske i nasypac grubszego zwiru lub nawet piasku ,jest

to sprawdzone i pomaga w wedzeniu w tmp 55st a dlaczego niech wam wytlumaczy maxell czy bagno

e anna bo mi i tak nie uwierzycie

 

..Dodam tylko ze do wedzenia w temp 55st lub zimnym dymem sa wedzarki elektryczne specjalnie do tego dostosowane w ktorych uzywa sie zreebek trocin czy peletu zreszta borniak to nic innego jak spapugowana kopia wedzarek wymyslonych i robionych w usa oczywiscie borniak jest nieco zmodyfikowany

.Zaznacze ze pisze o amatorskich wedzarkach a nie przemyslowych

Edytowane przez agn

@agn, Nic dodac, nic ujac..  :thumbsup:

W technice grillowania BBQ, raczej zawsze uzywa sie metody niebezposredniej (indireckt), dlatego pojemnik z woda zawsze oddziela miesiwo od zrodla grzewczego..  

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.