franta Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Witajcie.Po namowach kostka chcę się z Wami podzielić tym co udało mi się już stworzyć oraz tym co powstanie w przyszłości. Zacznę od ostatniego "dzieła" w/g przepisu http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1715-golonka-po-litewsku-czyli-rolada-lazdijajska Do dwóch golonek tylnych dołożyłem jeszcze mięso z jednej przedniej.Przyprawy: Sól peklująca 17g/kg - następnym razem zwiększę do 19g/kgpieprz czarny - 3g/kgkminek 1g/kgziele angielskie - 5szt na kgliść laurowy - 4szt na kgczosnek 15g/kg - przepuszczony przez praskękolendra 2g/kgżelatyna - 1ł/kgWszystkie przyprawy zmielone w elektrycznym młynku do kawyWymieszane z mięsem pokrojonym w kostkę 3x3cm - odstawione na 24h do lodówki. Po uformowaniu golonek kolejne 12h w lodówce.Golonki owinięte folią kolagenową i do siatki, wędzone 4 godziny w ciepłym dymie następnie parzone przez 3 godziny - po sprasowaniu i wytęgnięciu nastąpiła degustacja jednej - skóra za twarda :( druga golonka poszła do kolejnego parzenia na 3 godziny.Kolejna zmiana - prasowanie i studzenie w wodzie w której była parzona. A oto efekt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11480-franta-ma%C5%82e-co-nie-co-i-nie-tylko-z-kuchni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 A teraz kiełbasa lisiecka Skład na 100kg Wieprz kl I -85kg -szynkaWieprz kl IIII -15kg - golonka 10kg - podgarle 5 kgPeklosól 1,7kgPieprz biały 0,3kgCzosnek 0,3kgCukier 0,05kgKolendrą 0,05kgOsłonki białkowa 52 lub naturalne wołowe wianki formowane od 50-80cm ja daję białkowe wiankoweMięso wp kl I - puszczamy przez Szarpak, lub kroimy kostka 3-4 cmWp kl III sitko 3 mmDo mięsa dodajemy sól oraz około 5% wody w/g wagi mięsa. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.Mieszamy i dodajemy przyprawy, gdy mięso zacznie się kleić napełniamy ściśle osłonki.Wędzimy bez osadzania. ciepłym dymem 2,5-3,5 godziny.Podpiekanie w temp 80-85 stopni do uzyskania 68 w kiełbasie.Zostawiamy do wystygnięcia do temp .12stopni.Wędzimy na olsze lub drzewach owocowych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11480-franta-ma%C5%82e-co-nie-co-i-nie-tylko-z-kuchni/#findComment-418442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Albo liczyc nie umiem, albo cos jest nie takA kiełbaska wygląda tak smakowiocie, że aż się głodny zrobiłem Skład na 100kg Wieprz kl I - 85kg -szynkaWieprz kl IIII -15kg - golonka 10kg - podgarle 5 kg Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez camelki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11480-franta-ma%C5%82e-co-nie-co-i-nie-tylko-z-kuchni/#findComment-418448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Wieprz kl IIII -15kg - golonka 10kg - podgarle 5 kg 15 kg na które składa się 10kg golonki i 5 kg podgardla Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11480-franta-ma%C5%82e-co-nie-co-i-nie-tylko-z-kuchni/#findComment-418452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Albo liczyc nie umiem, albo cos jest nie takA kiełbaska wygląda tak smakowiocie, że aż się głodny zrobiłem Skład na 100kg Wieprz kl I - 85kg -szynkaWieprz kl IIII -15kg - golonka 10kg - podgarle 5 kg W przepisie było wieprzowina kl III - 15kg - ja daje golonkę i podgarle w takich ilościach jak powyżej 10 i 5 % w/g wagi całego wkładuDUCH - lepiej to ujełeś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11480-franta-ma%C5%82e-co-nie-co-i-nie-tylko-z-kuchni/#findComment-418454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 A ja nie wiem o co tu chodzi dwa razy napisałem jednego posta i go nie ma Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11480-franta-ma%C5%82e-co-nie-co-i-nie-tylko-z-kuchni/#findComment-418458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Franta i Duch - teraz rozumiem Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11480-franta-ma%C5%82e-co-nie-co-i-nie-tylko-z-kuchni/#findComment-418463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 no fajowo- ale uzyskanie 68* w takiej osłonce zajęłoby ok 2h w ok 80*, czy może jakoś krócej u Ciebie to wychodzi ? Ja osłonki 55 piekłem po wędzeniu w piekarniku - tzn powiesiłem sobie tak jak dyndały w wędzarce i odpaliłem piekarnik i się ładnie upiekło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11480-franta-ma%C5%82e-co-nie-co-i-nie-tylko-z-kuchni/#findComment-418468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 no fajowo- ale uzyskanie 68* w takiej osłonce zajęłoby ok 2h w ok 80*, czy może jakoś krócej u Ciebie to wychodzi ? no niestety tyle to twa. Staram się utrzymać temperature bliżej 85. A samo podpiekanie tak jak piszesz około 2 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11480-franta-ma%C5%82e-co-nie-co-i-nie-tylko-z-kuchni/#findComment-418499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Galaretka z indyka - czyli kolejna twórczość własna Smak oceniam na 5, wygląd na 4,5, natomiast możliwość pokrojenia w plastry -1. Może ktoś z was podpowie dlaczego podczas krojenia całość się rozpada - galaretka odłącza się od mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11480-franta-ma%C5%82e-co-nie-co-i-nie-tylko-z-kuchni/#findComment-419239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Dziś po raz pierwszy zadymiałem kabanosy w/g @halusi@ - wyszły rewelacyjnie :) Kabany były wędzone w towarzystwie karpia w trzech odsłonach1. z czerwonym pieprzem2. z tymiankiem i czosnkiem3. z rozmarynem a oto efekt :) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11480-franta-ma%C5%82e-co-nie-co-i-nie-tylko-z-kuchni/#findComment-421521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Kabany były wędzone w towarzystwie karpia w trzech odsłonach Jakoś tych kabanosów nie widzę Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11480-franta-ma%C5%82e-co-nie-co-i-nie-tylko-z-kuchni/#findComment-421577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Bo jeszcze w wedzarni Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11480-franta-ma%C5%82e-co-nie-co-i-nie-tylko-z-kuchni/#findComment-421584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Karolszymczak nie widać bo jeszcze sobie wiszą :-) a nie wiem czy doczekają do końca żeby się załapać na fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11480-franta-ma%C5%82e-co-nie-co-i-nie-tylko-z-kuchni/#findComment-421627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.